Haberler

Doğu Anadolu fayı Kandilli'yi korkutuyor

Tarih: 14 Mart 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Mürsel Karadeniz
Doğu ve Güneydoğu, küçük ve orta büyüklükteki depremlerle sarsılıyor. Özellikle Elazığ, Bingöl ve Diyarbakır'daki sarsıntılar tedirginlik meydana getirdi.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Altay, Doğu Anadolu fayında hareketlilik yaşandığını, Bingöl civarının izlenmesi gerektiğini söyledi.

Bölgedeki hareketlilik, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün '2006 değerlendirme toplantısı'na da damgasını vurdu. Enstitü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay ve yardımcısı Prof. Dr. Cemil Gürbüz ile Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Doğan Kalafat, Doğu Anadolu fay hattında hareketlilik yaşandığı uyarısında bulundu. Son olarak Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 5,9 büyüklüğünde önemli bir deprem meydana geldiğini hatırlatan Altay, Bingöl civarında da etkinliğin söz konusu olduğunu, bunun dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguladı. Muhtemel İstanbul depremiyle ilgili soruları da cevaplayan Altay, Sivriada açıklarındaki faya sondaj yapmayı planladıklarını belirtti. Muhtemel depremin sonuçlarının 'iç açıcı olmayacağını' ifade eden Altay, "Binalar orta hasar görse bile hayatı idame ettirmek zor olacaktır." dedi.

Türkiye'nin Avrupa ve Akdeniz'in en çok depremselliğe sahip ülkesi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Gülay Altay, depreme dayanıklı mekânlar yapmanın önemine dikkati çekti. Altay, İstanbul'da okul, hastane ve bazı kamu kurumlarının binalarının güçlendirilmesine ilişkin çalışmalar yapıldığını hatırlatarak, bina sayısının çok fazla olduğunu; ancak bu işin üzerine kararlılıkla gidilmesi gerektiğini bildirdi. Altay, Marmara Denizi'nde Sivriada açıklarındaki faya sondaj yapmayı planladıklarını da kaydetti. Bunun bir proje önerisi olduğunu ve Kandilli olarak tek başlarına bunu yapamayacaklarını dile getiren Altay, projenin uluslararası yürütülmesi gerektiğini ve büyük kaynak istediğini söyledi.

Altay, bir gazetecinin, bir süre önce İstanbul'da gerçekleştirilen deprem tatbikatını hatırlatarak, 'Olası İstanbul depremi fotoğrafına nasıl bakıyorsunuz?' şeklindeki sorusunu, "Gerçekten buna herhangi bir vatandaş olarak bile baktığımda çok acı verici bir durum hissediyorum." diye cevapladı. Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Cemil Gürbüz ise deprem sonrasında Marmara Denizi'nde olabilecek tsunamiye karşı deniz dibine aletler yerleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat da, 'depremin merkezine seyahat edeceklerini' söyledi. Kalafat, sondajların muhtemel deprem riskinin fazla olduğu noktaya yapılacağını belirterek, 7-9 kilometre derinliğe sensörlerin yerleştirileceğini ifade etti. "Bingöl civarında etkinlikler söz konusu, bunu izliyoruz." diyen Kalafat, Bingöl civarının Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu faylarının kesişme noktasında bulunduğunu dile getirdi. Kalafat, o bölgede orta büyüklükte deprem yaşanmasının sürpriz olmayacağını kaydetti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.