Haberler

Korkmayın, o bakanlığın kurukafası!

Tarih: 15 Mart 2007 Kaynak: Radikal Yazan: Tarık Işık
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bahçesinde bir aydır kurukafa dolaşıyor. Müdürlük, bahçesindeki kurukafadan 'habersiz' olunca işi aydınlatmak Radikal'e düştü!

Belki bir Bizans zengini, belki de Cumhuriyet'in ilk yıllarında cinayete kurban gitmiş biri; bunu, kimse bilmiyor. Ama bildiğimiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün Ulus'taki binasının bahçesinde bir kurukafa olarak hâlâ varlığını sürdürdüğü! Kurukafa, yaklaşık bir aydır bahçede 'oradan oraya' dolaşıp duruyor. Kimi zaman ağaçta asılı, kimi zaman çimlerin üstünde... Çalışanlar arasında espri konusu bile olmuş ama bahçedeki kurukafadan bir tek kurum yöneticilerinin haberi yok!

Radikal'e gelen bir 'ihbar' üzerine Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün bahçesine, 'kurukafa aramaya' gittik. Bize gelen bilgiye göre daha önce bir ağacın dalına iliştirilmiş halde rastlanan kurukafa daha sonra yerde görülmüştü. Son görüldüğü yerde kurukafanın izine rastlayamadık.. Ancak bahçedeki kısa süreli aramada onu toprak zeminin üzerinde bulduk.

Birini unutmuşlar...
Peki, alt çenesi ve arka kısmı bulunmayan ancak bir insana ait olduğu anlaşılan bu kurukafa neyin nesiydi, nereden çıkmıştı? Genel müdürlüğün ilgilenmediği bu konuya el atıp bir araştırma yaptık. İşte sonucu: Kurukafanın bulunduğu ve sit alanı olduğu için izinsiz çivi bile çakılamayan bahçede yaklaşık bir ay önce çevre düzenlemesi yapılır. Bahçe işçiler tarafından büyük oranda kazılır. Bunun öncesinde Bölge Kurulu'ndan izin de alınır. Koruma Kurulu da çalışmalara nezaret etmesi bir 'uzman' görevlendirir. Depo yapmak için açılan bir çukurda bazı iskeletler bulunur. Durumun idareye bildirilmesi halinde bürokratik işlemler ve incelemeler nedeniyle inşaatın durması, hatta iptal edilmesi ihtimalinden endişe eden müteahhit şirket, 'sorun çıkmasın diye' iskeletleri sessiz sedasız gömer. Ancak bir kurukafa gözden kaçar...

Dönemi bilinmiyor
İddiaya göre, bahçenin bulunduğu bölge Bizans döneminde mezarlık olarak kullanıldı. Bahçenin, 200 metre ilerisinin Ankara'nın ilk dönemlerinde mezarlık olduğu ve buranın Cumhuriyet kuruluncaya kadar hizmet verdiği de biliniyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, Radikal'in bu konudaki sorularını yanıtlamaktan kaçınırken, Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Kocapınar, "İlk kez sizden duyuyoruz" demekle yetindi. Genel Müdürlük, Radikal'in sorusu üzerine inceleme de başlattı. Ancak, Genel Müdürlük yine de kafatasının varlığını kabul etmedi.

KESK'e bağlı Kültür ve Sanat Emekçileri Sendikası'nın Başkanı Kemal Sevgisunar ise bakanlığı, 'ciddiyetsizlikle' suçladı: "Özel alanda bu kadar oynamak doğru değil. Sadece bu olay bile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda yaşanan sorunların ne kadar ciddi boyutta olduğunu gösteriyor. Düşünün ki bu kadar arkeoloji mezunu bulunan bir ülkede Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü bile arkeolog kökenli değil."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.