Haberler

İmkan/Mekan'dan İlk Projeler

Tarih: 20 Mart 2007 Yazan: Şebnem Şoher

“Kente yönelik ‘kamusal’ tasarım pratiğinin gelişmesine katkıda bulunmak ve kentlerdeki yaşam kalitesini küçük ölçekli müdahalelerle arttırmak amaçlarıyla” ortaya çıkan imkan/mekan, ilk etkinliğini 14 Mart 2007 Çarşamba günü İTÜ Taşkışla’da gerçekleştirdi.

Atölye çalışması, bu alanda neler yapılabileceğiyle ilgili ilginç örneklerin ortaya çıkmasını sağladı. Toplantı, kamusal alanın tarifi ve “kamusal” olarak adlandırdığımız alanı tanımlayan unsurların listelenmesiyle başladı. Ardından tüm gruplar kamusal alanla ilgili potansiyel ve sorunları belirlediler ve son aşamada da belirledikleri ya da diğer gruplar tarafından keşfedilen durumlar üzerine fikirler ürettiler. Bu fikirler kimi gruplarda bir kent mobilyası olarak somutlaşırken, kimi gruplarda farkındalık yaratmayı amaçlayan bir sticker dizisine dönüştü. Atölye sonunda ortaya çıkan öneriler arasında tüm kenti ilgilendiren sistem değişiklikleri ya da büyük ölçekli müdahaleler de bulunuyordu.



Yürütücüleri Sait Ali Köknar, Nurbin Paker, Eylem Erdinç, Özlem Berber ve Hakan Şengün olan beş farklı grubun atölye sonunda ortaya çıkarttığı fikirler, imkan/mekan’ın web sitesinde paylaşıma ve ilgilenen herkesin yorumlarına açıldı. Buradaki projelere, tekrarlanacak olan atölye çalışmalarında üretilecek olan fikirler de eklenecek. Ancak bunlar elbette imkan/mekan’ın yalnızca küçük bir parçası.

İmkan/mekan, çalışmalarını kent planlama, mimarlık ve görsel iletişim tasarımı alanlarında sürdüren Evren Uzer, Bilge Kalfa ve Okay Karadayılar’ın ortak projesi ve henüz başlangıç aşamasında. İlerleyen süreç içerisinde, kamusal alanda yapılabileceklerin tartışılabilmesi ve yeni fikirlerin üretilmesi, internet üzerinden gerçekleşecek. Zamanla konuyla ilgili fikir verici, zihin açıcı ve hatta uygulanabilir projelerle dolu bir kaynak haline gelecek olan imkanmekan internet sitesi, “Açık Kaynak” anlayışıyla işleyecek. İsteyen herkes, tanımladığı bir sorun ya da bir öneriyi siteye yükleyerek paylaşıma açabilecek ve uygun koşulları sağlayabilen bir başkası sitedeki herhangi bir projeyi belki de hayata geçirebilecek.

Konuyla İlgili Linkler
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.