Haberler

Kültür Merkezlerinin İçler Acısı Durumu

Tarih: 12 Nisan 2007 Derleyen: Gökçe Aras

Bartın Kültür Merkezi                                Bitlis Kültür Merkezi

09 Nisan 2007 tarihinde İstanbul’un 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti olması amacıyla hazırlanan tasarı, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Bu tasarı AKM binası ile ilgili içerdiği öneri ile tartışmaların boyutunu da değiştiriyor. Öneri şu; “İstanbul’un Beyoğlu İlçesi Gümüşsuyu Mahallesinde bulunan Atatürk Kültür Merkezi yıkılarak yerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi, diğer belediye ve Hazine arazilerinden oluşacak alanlar katılarak yeni bir Atatürk Kültür Merkezi binası yapılacak”.

AKM binasının yıkımının “2010 Avrupa Kültür Başkenti” başlığı altında sunulması da “Kültür Başkentliği”nin diğer gereklerini yerine getirdiğimiz anlamına mı geliyor?

Peki Kültür Bakanlığı’nın “2010 Avrupa Kültür Başkenti” adı altında yaptığı bu yoğun! çalışmalardan İstanbul ve diğer kentlerimizdeki Kültür Merkezleri de nasiplerini alabiliyorlar mı?

Türkiye’de Kültür Bakanlığı’na bağlı AKM dahil 12 adet Kültür Merkezi var. İstanbul’da bulunanlara baktığımızda biri yıkılmak isteniyor diğerleri ise (Sütlüce Kültür Merkezi, Maslak Kültür ve Kongre Merkezi) ise senelerdir tamamlanamıyor.


Maslak (Ayazağa) Kültür ve Kongre Merkezi - Maket

Maslak (Ayazağa) Kültür ve Kongre Merkezi arazisinin tahsisi 1990'lı yıllarına uzanıyor. Tahsis, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'na (İKSV) yapılmış, temeli 1996'da atılmış. 2000 yılında hizmete girmesi planlanan yapının 1999'da dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay tarafından ödenek ayrılmadığı için inşaatı durdurulmuş, projenin ancak kaba inşaatı bitirilebilmiş. O gün bu gündür yapıya tek bir çivi bile çakılmamış. Yapı için 13 Haziran 2006'da Maliye Bakanlığı ve İKSV ile bir protokol imzalayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, tesisi tamamlamak üzere devraldı. Kültür Bakanlığı yaptığı açıklamada Kültür ve Kongre Merkezi'nin kaba inşaatının yüzde 85'inin tamamlanmış durumda olduğunu, 66 bin 460 metrekare arazi üzerinde gerçekleştirilen projede 2 bin 550 metrekare restorasyon ve 65 bin 870 metrekare kapalı inşaat alanı bulunduğunu, Ayazağa Kasrı, Çinili Köşk ve Süvari Alayı binalarının bulunduğu tarihî yapıların onarımının da yüzde 88'inin tamamlandığını belirtiyor.

Avrupa'nın en büyük kültür merkezlerinden birisi olma iddiasıyla yapımına başlanan Sütlüce Kültür Merkezi ise 8 yıldır tamamlanamıyor. Sütlüce Kültür Merkezi'nin ihalesi 1997 yılında yapılmış ve yapımına 1998'de başlanmış. Kültür merkezinin yapımına başlandığı tarih itibarıyla 400 günde bitirilmesi öngörülüyordu. Kayalar İnşaat firmasına 3 trilyon 803 milyar TL'ye ihale edilen Kültür merkezinin inşaatına 2005 yılına kadar 100 milyon dolar harcama yapıldı. İnşaatın sadece yüzde 60'lık bölümü tamamlanabildi. Kültür merkezi inşaatının 31 Mayıs 2007'de bitirilmesi planlanıyor.

Kültür Bakanlığı’na Bağlı Kültür Merkezleri
- İstanbul Kültür Merkezi (AKM)
- Ankara Kültür Merkezi
- Adana Hacı Ömer Kültür Merkezi
- Batman Kültür Merkezi
- Bartın Kültür Merkezi
- Bingöl Kültür Merkezi
- Bolu Kültür Merkezi
- Bitlis Kültür Merkezi
- Bitlis Tatvan Kültür Merkezi
- Çankırı Kültür Merkezi
- Erzincan Kültür Merkezi
- Erzurum Kültür Merkezi

Kültür Merkezi yapılarında yer alması gerekli fonksiyonlar ise şunlar; ana Giriş – fuayeler, gösteri mekanları, eğitim mekanları, atölyeler ve çalışma salonları, kafeterya, yönetim mekanları, teknik mekanlar.


Çankırı Kültür Merkezi                               Erzincan Kültür Merkezi

AKM Binasında bahsedilen fonksiyonlar yer alıyor, fakat Anadolu’da bulunan Kültür Merkezleri’nin hali ise deyim yerindeyse içler acısı.

Bartın Kültür Merkezi tescilli tarihi Rum Kilisesi’nin restorasyonuyla elde edilmiş ve sadece 128 kişilik bir çok amaçlı salondan ibaret.

Bolu Kültür Merkezi, 12 Kasım depreminde orta dereceli hasar görmesi nedeniyle kullanılmıyor. Onarımı hala Bolu Valiliği bünyesinde devam ediyor.

Bingöl Kültür Merkezi de Bolu Kültür Merkezi ile aynı kaderi paylaşıyor onarımı bekliyor.

Erzurum Kültür Merkezi’nde ise çeşitli etkinliklerin yapılabileceği bir konferans salonu dahi yok.

Ülkemizde Kültür Bakanlığı’na bağlı daha çok Kültür Merkezi olması gerekliliği bir yana var olan Kültür Merkezleri’nin iyileştirme çalışmaları dahi durmuş vaziyette.

Fonksiyonlarıyla, konumuyla ve teknik özellikleri ile Türkiye’deki en önemli kültür merkezi olma özelliğini seneler geçmesine rağmen koruyan AKM binasını yıkmaya çalışmak yerine yeni merkezlerle rant amacı gütmeden kültüre, kente ve sanata katkı yapmak Kültür Bakanlığı’nın hedefleri arasında yer almalı. Yeni bir AKM yapmak için harcanacak kaynaklar, varolan merkezleri iyileştirmek için ya da ihtiyacı olan kentlere yeni merkezler kurmak için harcanmalı.İmaj Galerisi
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.