Haberler

1.2 milyon erkenci lale açtı daha uyanacak 7 milyon lale var

Tarih: 16 Nisan 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Ersin Kalkan
Büyükşehir Belediyesi bu yıl İstanbul’un parklarına, caddelerine farklı türlerden toplam 8.2 milyon lale dikti. Erken açan türlerle kentte bugünlerde başlayan renk cümbüşü, diğer lalelerin de dalga dalga açmasıyla mayıs ortasına kadar sürecek.
Petersburg Televizyonu, lale belgeseli çekmek için geçen hafta İstanbul’a geldi. Lalenin anavatanı Kazakistan’dan yola çıkan ekip, bu çiçeğin Avrupa’ya yayıldığı kentte röportajlar yaptı. Helikopterden lale bahçelerini çektiler.

Biz de televizyon ekibiyle birlikte İstanbul’da lale zamanını gökyüzünden görüntüledik. Çekim, erkenci 1 milyondan fazla lalenin henüz açtığı, 7 milyon lalenin uykuda olduğu dönemde yapılmasına rağmen görüntü mükemmeldi.

Geziye İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü İhsan Şimşek rehberlik etti. Uçuş, Bakırköy-Sirkeci Sahil Yolu, Gülhane Parkı rotasından başladı. Emirgan, Hidiv Kasrı üzerinden, Caddebostan’dan Dragos’a kadar uzandı.

11 Milyon soğanlı bitki
2005’te İstanbul’a 600 bin lale diken Büyükşehir Belediyesi ertesi yıl bu rakamı 3.5 milyona çıkarmıştı. Bu yıl ise kente tam 8 milyon 296 bin lale dikildi. Şu anda gördükleriniz sadece 1.2 milyon erkenci lale. Toprakta, vakti geldiğinde uyanmayı bekleyen yaklaşık 7 milyon lale daha var. Bu ayın ortalarında normal zamanlı laleler boy gösterecek, bunu mayıs ayında açan geç lale türleri takip edecek.

İhsan Şimşek, "Laleyle birlikte 2.7 milyon sümbül, nergis ve muskari dikildi. Bu baharda toplam 11 milyon soğanlı bitki açacak" dedi. Böylece İstanbullular, yaklaşık iki ay lale, sümbül, nergis gibi soğanlı bitkilerin görsel şölenini izleyecek. Bu arada 7 Nisan’da başlayan Lale Festivali bugün sona eriyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, geçen yıl vatandaşlardan olumlu tepkiler aldıklarını "Neden bizim semte de dikmediniz" sorularıyla karşılaştıklarını söyledi. "Bu yıl Kocaeli sınırından Şile’ye ve Adalar’a ilin tamamındaki dikimlerde 82 tür lale kullanıldı."

Lalelerin temini ve dikimi için belediye 2 milyon 136 bin 144 YTL harcadı. Park ve bahçelerdeki çalışmalarda 230 bin kadrolu ve mevsimlik işçiye istihdam sağlandı. Dikimler peyzaj mimarlarının tematik tasarımlarına göre yapıldı. Lalelerle tavus kuşu, nazar boncuğu, Türk bayrağı, Türkiye logosu, yunus, gemi, dere yatağı desenleri oluşturuldu.

İhsan Şimşek’e, İstanbul’un neden kendi lalesini üretmediğini, geçen yılki soğanlara ne olduğunu sordum. İşte cevabı: "Lale üretimi geniş arazi gerektiriyor. Bir milyon lale soğanınız varsa, bunu dikiyorsunuz. Tomurcuk aşamasında çiçekleri kesilirse, bitki gücünü soğana veriyor. Her lalenin dibinde üç soğan çıkıyor. İkinci yıl üç milyon laleyi yüzlerce hektarlık araziye dikip, çiçek tomurcuğunu kesip bekliyorsunuz. Ertesi mevsim dokuz milyon laleniz oluyor. Bu iş için özel toprak, gübre ve binlerce personel gerekiyor. Kendimiz üretince çok pahalıya mal olacaktı. Yerli üreticiyi desteklemeyi daha uygun buluyoruz. Gelecek yıllarda kuracağımız botanik bahçesinde, sadece İstanbul Lalesi adlı özel türe özel bir lale çiftliği kuracağız. Geçen yıl ektiğimiz lalelerden 1 milyonunu kurtarıp seralarda kuruttuk. Soğanları topraktan çıkardığımızda renkler birbirine karıştı. Bu laleleri, istediğimiz etkiyi yaratacak peyzajlar içinde değerlendirme olanağı kalmadı. Onları geçen kış kamu kurumlarına, daha çok da okullara dağıttık. Şimdi bu kurumların bahçesinde gördüğünüz yüzbinlerce lale, geçen yıldan kaldı."

Kadir Topbaş da yakında İstanbul’un lale ihraç eden bir şehir haline geleceğini söylüyor. " Artık lale soğanlarını ithal etmiyor, Türkiye’deki üreticilerden alıyoruz. Konya’nın Çumra ilçesinde üretiliyor. Bu sene ayrıca Şanlıurfa’dan ters laleler alındı. Önümüzdeki sene Elazığ’dan lale alımı yapılacak. Türkiye’nin endemik lale ve soğanlı bitkilerinin geliştirilmesi, üretimin desteklenmesi amacıyla bir proje hazırlıyoruz. İstanbullular’ın en az Amsterdam, Floransa, Paris, Barcelona gibi şehirlerde yaşayanlar kadar güzelliklerden faydalanma hakkı var."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.