Haberler

İstanbul'u taradık, 4,5 milyar YTL'lik Hazine arazisinden yeni haberdar olduk

Tarih: 17 Nisan 2007 Kaynak: Zaman
Yabancı gayrimenkul şirketlerinin büyük ilgi gösterdiği İstanbul'daki arazilere biçilen fiyatlar gün geçtikçe artarken, Maliye de elindeki Hazine arazilerinin envanterini çıkarmayı sürdürüyor. İstanbul Milli Emlak Daire Başkanı Yusuf Keleş, "Kentte bizim olup da haberdar olmadığımız araziler varmış." dedi.

Geçtiğimiz yıl şubatta başlayan çalışmalar çerçevesinde bugüne kadar 14 milyon metrekare civarındaki arazinin Milli Emlak kayıtları ve tapu bilgileri güncellendi. İstanbul Milli Emlak Daire Başkanı ve Defterdar Yardımcısı Yusuf Keleş, söz konusu çalışmayla ilgili olarak, "Bu, kentte Hazine arazisi olduğu bilinmeyen, tapuda bölünmüş, ifraz görmüş ve yeni şekil almış arazilere yönelik yürütülen çalışmalar sonucunda ortaya çıktı." bilgisini verdi. Milli Emlak'ın şimdiye kadar tapusunu aldığı ve alacağı arazilerin ekonomik değerinin 4,5 milyar yeni lirayı bulması bekleniyor. Keleş'e göre Karayolları ve İETT arazisi kadar olmasa da, satılabilecek 3-5 değerli arazi daha var ve bunlar toplamda 2-3 milyar dolar eder. Ancak hem Anadolu hem Avrupa yakasında bulunan yerlerin imar sorunlarının halledilmesi gerekiyor. "Bu araziler de ihaleyle satılacak." diyen Yusuf Keleş, ihalelere en erken seçimden sonra çıkılacağını tahmin ediyor.

İstanbul Milli Emlak Dairesi, geçtiğimiz yılın şubat ayında Hazine arazilerinin etkin ve yerinde denetimi amacıyla kayıt güncelleme koordinatörlüğü kurdu. Türkiye'de özel mülkiyet dışındaki bütün araziler Maliye hazinesine kayıtlı. Dolayısıyla bu arazilerin yönetimini de Milli Emlak Genel Müdürlüğü yürütüyor. Defterdarlığın 19 ilçede yürüttüğü çalışma kapsamında bugüne kadar yaklaşık 3,8 milyon metrekarelik alanı ilgilendiren 2 bin 132 parça Hazine arazisinin tapusu alındı. 7 ilçede ise çalışmalar devam ediyor. 11,4 milyon metrekarelik arsadan oluşan 4 bin 695 parça arazinin de tapusunun edinilmesi aşamasına gelindi. İstanbul Milli Emlak Daire Başkanı Keleş, çalışmanın haziran sonu gibi bitmesini bekliyor. "Kentte bize ait olup da bu zamana kadar haberimizin olmadığı çok sayıda arazi söz konusuydu." itirafında bulunan Keleş, konuyla ilgili şunları söyledi: "Ayrıca tapuda bölünmüş, ifraz görmüş, yeni şekil almış olanlar vardı. Bunlara yönelik yaptığımız çalışmalar sonucunda şimdiye kadar bilgisini güncellediğimiz 14 milyon metrekare civarındaki araziyi daha iyi yönetmiş olacağız. Elimizde uydu görüntüleriyle beraber güncel bilgiler olacak. Satışı mümkün olanları satacağız. İşgalcisi varsa diyeceğiz ki; ya kirala ya da satın al."

Gayrimenkul şirketleri hayal kırıklığı
İstanbul'daki konut yapımına da işaret eden Keleş, ilginç tespitlerde bulundu. Şehirde bugüne kadar genellikle orta ve orta üstü gelir grubu için A sınıfında konut üretildiğini, 100-150 bin YTL civarında B ve C sınıf konut üretiminin zayıf kaldığını belirtirken, "Ancak, daha çok orta ve orta altı gelir grubunun konut ihtiyacı var. Bu açıdan bakıldığında, Türkiye'de gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO) bence bir hayal kırıklığıdır." ifadelerini kullandı. Özellikle yabancı gayrimenkul şirketlerinin İstanbul'a olan ilgisine dikkati çekerek de, "Yabancı ilgisi arttıkça yabancılar alacak, eski sahipleri daha gerilere çekilecek." öngörüsünde bulundu. Yusuf Keleş, 2006 yılı itibarıyla kentteki taşınmazlardan 151 milyon 629 bin 317 YTL seviyesinde gelir elde edildiğini, bu yıl söz konusu gelirlerde yüzde 50 civarında artış beklediklerini de sözlerine ekledi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.