Haberler

Göç sürdükçe sıkıntı bitmez

Tarih: 17 Nisan 2007 Kaynak: Türkiye Yazan: Harun Yerebakan
İstanbul’da buluşan 91 ülkenin belediye başkanlarına seslenen Başkan Topbaş, “Göç baskısını azaltmadan, işsizliğe çözüm bulmadan, yoksullara yardım yapmadan büyükşehirlerin meselelerine çözüm bulunamaz” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, göç sürdüğü müddetçe büyük kentlerin sıkıntılarının bitmeyeceğini söyledi. 4. Dünya Belediye Başkanları Zirvesi, dünyanın 91 ülkesinin çeşitli kentlerinden gelen belediye başkanlarının katılımıyla dün Hilton Kongre ve Sergi Merkezinde başladı. Zirvenin açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, bugün dünyanın içinde bulunduğu duruma kimsenin kayıtsız kalamayacağını ifade etti. Topbaş, imkanlar ve fırsatlardaki eşitsizlikler, çelişkiler ile tehlikelerin görülmesi gerektiğini söyleyerek, “Daha iyi bir gelecek ve etkili bir işbirliği için problemlerimizi doğru tespit etmeliyiz. Problemlerden bir tanesi evrensel ölçekte mücadele edilmesi gereken, adaletsiz gelir dağılımı ve refah paylaşımıdır. Kaynakların hızla tüketilmesidir. Üstelik bu durum sadece ileri sanayi kentleri ile diğerleri arasındaki bir mesele de değildir. Bugün dünya başkenti niteliğindeki metropollerde de aynı problem vardır. Cazibe merkezlerinin hemen yanı başında yoksulluk hüküm sürmektedir” dedi.

Nüfus hareketleri dengelenmeli
Yaklaşık 6 milyar nüfusu barındıran dünyada, 2,8 milyar kişinin günlük gelirinin 2 doların altında olduğunu, 150 milyonu çocuk olmak üzere 800 milyon kişinin sağlıklı ve yeterli beslenemediğini belirten Topbaş, adil gelir dağılımının nasıl sağlanacağı meselesinin göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getirdi.

Kadir Topbaş, “Gelir dağılımı ve kaynaklara erişimdeki bu dengesizliğin yol açtığı öncelikli problemlerin başında göç hareketleri geliyor. Dünya nüfusu, refahtan yüksek derecede nasibini almış cazibe merkezlerine doğru hareket ediyor. Bugün yoksul ülkelerden zengin ülkelere, yoksul kasabalardan kentlere doğru büyük nüfus hareketleri olduğunu gözlemliyoruz. İyi bir ekonomik gelecek arayan bu nüfusun kentlerle bütünleşme meselesi var. Umduğunu bulamayanlar, dışlandığını düşünenler ve umutsuzlar kitlesi arttıkça, problemler de artıyor. Dünyada gayri memnunlar kitlesinin büyüdüğüne tanık oluyoruz. Belediyeler olarak bu nüfus hareketliliğini dengelemek ve sosyal politikalara önem vermek durumundayız” şeklinde konuştu. İstanbul’da yaptıkları çalışmalara ve göçü önlemek amacıyla aldıklarını önlemlere değinen Topbaş, yoksullara yardım ve organik tarım gibi programlar yürüttüklerini anlattı.

Tarih kenti İstanbul
Başkan Kadir Topbaş, asırlar boyu üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış, Doğu ve Batı medeniyetlerinin bir arada varlığını sürdürdüğü İstanbul’da farklı dini ve etnik mensubiyetlerin etle tırnak gibi kaynaştığına tarihin şahit olduğunu ifade etti. “Farklılıklarımıza rağmen birlikte yaşama iradesinin kararlılıkla hayata geçirildiği bu kentte etnik, dini ayrımcılık ve çatışmalar hiçbir zaman boy atacak zemin bulamamıştır” diyen Topbaş, barış dolu havanın, çok kültürlülüğün, çok sesliliğin bütün yeryüzüne yayılmasında insanlığın büyük çıkarı olduğuna inandığını kaydetti. Topbaş, dünya üzerinde tek tip toplum inşa etmenin doğru olmadığına işaret etti.

Pierre Schapira: Cesur olmalıyız
Paris Belediye Başkan Vekili Pierre Schapira, büyük veya küçük bütün kentlerde benzer problemlerin yaşandığını ifade ederek, “Bunların çözümü için cesur davranmalıyız ve halkla birlikte hareket etmeliyiz. Göç sonucunda yeni kimlikler ortaya çıkıyor. Kültürler birbirine karışıyor, yeni problemler ortaya çıkıyor. Bu yepyeni bir manzaradır ve buna cevap aramalıyız” dedi. Belediyelerin bu problemlerle mücadelelerinde elde ettikleri verileri ve tecrübeleri paylaşması gerektiğini ifade eden Schapira, kentler diplomasisinin önemini vurguladı.

Yuri Luzhkov: Mücadele şart
Moskova Belediye Başkanı Yuri Luzhkov, dünyada büyük kentlerin cazibe merkezi haline geldiğini ve kırsal kesimlerden kentlere büyük göç yaşandığını belirterek, bu göçlerin getirdiği problemlerle belediyelerin mücadele etmesi gerektiğini kaydetti. Küreselleşmeyle birlikte gelen problemlere de değinen Luzkhov, küreselleşmeye karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, “İnsanlar üzerinde baskı oluşturarak onlara bir hayat modeli sunmalıyız. Tek bir modelle sınırlı kalmamalıyız. Sosyal konular ayrımcılık ve eşitsizlik dünyanın en önemli meseleleridir” diye konuştu. 

Avramopoulos:İş birliği arttı
Zirveye katılan Yunanistan Sağlık ve Sosyal Dayanışma Bakanı Dimitris Avramopoulos, kentler arasındaki iş birliğinin her alanda olması gerektiğine işaret etti. Ülkelerin ve kentlerin artık birbirlerine daha bağımlı hale geldiklerine değinen Avramopoulos, insanların coğrafya ve kültürler alanında sınır ötesine geçtiklerini ve bunun sonucunda “metapolis” diye bir terimin ortaya çıktığını kaydetti. Metapolis kentlerin, sanayiden post sanayiye geçtiklerini, estetik, kültür, turizm ve siyasette yeni yaklaşımların ortaya çıktığını dile getiren Avramopoulos, bu kentlerin aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarının gücüyle hareket ettiğini anlattı.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.