Haberler

278 bina onarılarak, Tarlabaşı'na yeni bir çehre kazandırılıyor

Tarih: 17 Nisan 2007 Kaynak: Dünya
Tarlabaşı'nda 278 eski binanın onarımını gerçekleştirecek olan Gap İnşaat, bölgenin avan projesini üç ayda tamamlayacak. Rölövelere (yapının görünüşünü çıkarma) göre, Anıtlar Kurulu ile birlikte hazırlanacak projede, ağırlıklı olarak konut yapılacak. Yine bölgede Metrocity gibi büyük alışveriş merkezleri değil, İstiklal Caddesi'nde olduğu gibi butik alışveriş merkezleri inşası planlanıyor. 278 binanın onarımının 100 milyon dolara mal olacağı hesaplanırken, projenin tamamlanmasının ardından ev ve işyeri sahipleri ile pazarlık masasına oturulacak. 3 ay sürmesi beklenen uzlaşmalarda mülk sahibi yüzde 42, firma ise yüzde 58 pay alacak.

Tarlabaşı'nı dibe götüren 4 neden
Tarlabaşı'ndaki eski yerlerin onarım düşüncesinin göreve ilk geldiklerinde ortaya çıktığını söyleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Tarlabaşı'nın kendini rehabilite edememesi ile ilgili bir çalışma gerçekleştirdiklerini ve dört neden tespit ettiklerini açıkladı. Demircan, "Binaların parselleri çok küçük. 30-40-50 metrekarelerden oluşuyor. Küçük olması nedeniyle konut ve işyeri konusunda problem yaşanıyor. İkinci sorun, sokaklarının dar olması ve otopark problemi. Üçüncü sorun çevre faktörü. Burada bir düzeltme yapmak isteyen kişiler de çevre nedeni ile buranın geleceğinden umutsuz. Dördüncü sorun ise uzun süre burada kalan mahalle sakinlerinin ekonomik güçlerinin yeterli olmaması. Bu dört ana sebebe bağlı olarak Tarlabaşı, sürekli dibe doğru gitmeye başlamış" diye konuştu.

Belediye, vatandaş adına karar verebilecek
Dört olumsuzluğu ortadan kaldırmak için bir yasa hazırlığına gidildiğini söyleyen Demircan, ilk olarak 5366 sayılı yasa tasarısının Tarlabaşı kanunu olarak düzenlendiğini söyledi. O süreçte İstanbul'da Tarlabaşı'na benzer başka yerlerin de olması nedeni ile genel bir kanun çıkartıldığını söyleyen Demircan, "Kanuna göre, biz SİT alanları içinde çöküntü olmuş bölgeleri yenileme alanı ilan etmek üzere meclisimizde karar alabiliyoruz" dedi. Yenileme alanı ilan edildiğinde ise 5366 sayılı kanunun, belediyeye üstün güçler verdiğini söyleyen Demircan, "Yenileme alanı ile ilgili kanun bize vatandaş adına karar verip, vatandaş adına buraya toptan proje yapma ve eğer vatandaşın parası yoksa, buraya yatırımcı davet etmeye ve bu yatırımcı ile oradaki maliyetleri bir masaya oturtup anlaştırma yetkisi veriyor. Anlaşamayanların yerlerini de hızlı şekilde kamulaştırıp, mallarını belediyenin almasına imkan tanıyor" dedi.

Müşterek tapular kamulaşabilir
Binaları yenilenecek olan mülk sahipleri ile bu düşüncelerini paylaştıklarını söyleyen Demircan, insanların karşı çıkmasını tahmin etmediklerini söyledi. Demircan, "Çöküntü bir alanda, insanların umudu hiç kalmamışken ve kimse gelip malını almazken, bu durum büyük bir imkan onlar için. Böyle bir ortamda birinin karşı çıkma olasılığı yok" dedi. Kamulaştırılmanın ise mülkiyeti bölünmüş ve müşterek tapularda olabileceğini söyleyen Demircan, "Bölünmüş mülkiyetler vardır. Onlar kendi aralarında anlaşamıyorlardır. O zaman kamulaştırma yapılabilir. Ya da müşterek tapusu var ama ortağı yok. O zaman da kamulaştırma söz konusu olacak. Bizim kamulaştırmalarımız bu tip yerler için olacaktır. Bu tip yerler de çok fazla yok. Kaldı ki biz böyle düşündüğümüzü insanlarla paylaştık, onların çok mutlu olduğunu biliyoruz" dedi.

Gap, 60 binde 26 bin metrekare önerdi
Tarlabaşı'ndaki 278 binanın yenilenmesi için düzenlenen ihaleyi, mülk sahibine yüzde 42 pay bırakan Gap İnşaat'ın aldığını söyleyen Demircan, "Normalde burada 60 bin metrekare kullanım alanı var. Gap İnşaat bunun 26 bin metrekaresini önerdi. Her bağımsız bölüme de bir tane otopark önerdi. Dolayısıysa firma, bu işleri yapmak için bulduğumuz bir partnerdir. İhaleyi alabilmek için 278 binanın rölevesini çıkartıp bize teslim etti" dedi.

Metrocity gibi değil, butik alışveriş merkezleri olacak
Gap İnşaat'ın rölövelere dayalı avan projeleri hazırlayacağını söyleyen Demircan, kanun gereği proje hazırlığında Anıtlar Kurulu ile çalışılacağını söyledi. Demircan, "Anıtlar Kurulu, projeyi tasdik eden ya da reddeden kurum olmanın ötesinde, projeyi oluştururken destek veren bir tavırla yaklaşacak. Dolayısıyla ellerindeki rölevelere göre, bölgede ne olabileceğine beraber karar verecekler. Firma, avan projeyi üç ayda tamamlamış olacak. Avan proje bittikten ve Anıtlar Kurulu onayladıktan sonra, Meclisimizde onaylayacağız. Sonra, proje üzerinden vatandaşları çağıracağız ve yeni projede onlara önerilen yerleri göstereceğiz" şeklinde konuştu. Demircan, "Ağırlıklı konut olması düşünülen bölgede mutlaka, turistik mekanlar, alışveriş mekanları olacaktır. Alışveriş merkezi de olacaktır. Ancak Metrocity gibi değil. İstiklal Caddesi'nde olduğu gibi butik tarzı alışveriş dükkanları olabilir" diye konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.