Haberler

Ulusal Mimarlık Yarışmaları Sempozyumu

Tarih: 19 Nisan 2007 Yazan: Dinçer Savaşkan



İzmir Mimarlar Odası’nın organizasyonuyla 14 Nisan Cumartesi günü İzmir Sanat'ta gerçekleşen Ulusal Mimarlık Yarışmaları Sempozyumu Mimarlar Odası Genel Başkanı Bülent Tuna'nın açılış konuşmasıyla başladı.

Bülent Tuna, mimarlık yarışmalarının öneminden bahsetti ve yarışmalar sempozyumunun geleneksel olarak her sene düzenleneceğini dile getirdi. İzmir Mimarlar Odası Başkanı Tamer Başbuğ'nun konuşmasıyla devam eden sempozyumda, Başbuğ; 1930 yılından itibaren açılan yarışmaların istatistiksel dökümünü sundu. Türkiye'de her yıl ortalama 10 yarışmanın açıldığına, bu rakamın ise Almanya'da 300 civarında olduğuna değindi.

Sempozyumun Türkiye'de Yarışma Süreci: Tarihsel Açılım konulu birinci oturumu Erdoğan Elmas'ın oturum başkanlığında, Baran İdil, Bilal Yakut, Yaşar Gök ve Muzaffer Eren’in katılımıyla gerçekleştirdi. Politik ve sosyal yaşam ile örtüşen "Kırılma Noktası, Kamuda Yarışmalar, Kamu İhale Kurumu" başlıkları altında, yarışmalar yönetmeliği ve karşılaşılan problemler üzerine sunuşlarını gerçekleştirdiler.



Doğan Hasol'un oturum başkanlığında gerçekleştirilen “Durum ve Düzen” adlı ikinci oturumun konuşmacılarını Deniz Aslan, Semra Uygur, Doğan Tekeli, Yavuz Selim Sepin oluşturuyordu. Bu oturumda Semra Uygur "Yapı-Yarışma-İşveren İlişkisi", Doğan Tekeli "Jüri Değerlendirme Mekanizması”, Yavuz Selim Sepin "Uluslarası Yarışmalar Düzeni-Almanya Örneği" sunumlarıyla oturuma katkıda bulundu.
Bu oturumda, şehircilik ve mimarlık arasındaki ilişkilerden, yarışmaların etik sorunlarından, işverenin yapıyı sahiplenmesi sorunundan, jüri değerlendirme sistemi ve Almanya ve Türkiye'deki yarışmaların farklılıklarından bahsedildi. Yarışmaların mimarlık mesleğini beslediği, bilgi ve deneyimin arttığı mesleki eğitimler olduğuna değinildi.

Sempozyumun 3. oturumu "Yorum", Murat Uluğ'un oturum başkanlığında Ercan Çoban "Ankara Esenboğa İç-Dış Hatlar Terminal Binası ve Katlı Otoparkı", Hasan Özbay "T.C. İslamabad Büyükelçiliği Binası" yarışma ve uygulama sürecinde yaşadıklarını aktardı. Ayhan Usta ise; Sivas 2010 Kentsel Tasarımı - Fuar, Kongre ve Kültür Merkezi özelinde yarışmalarda yaşadıklarını dile getirdi. "TESKOMB Binası" ile Mete Öz, "ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, Kampüs Yönetim Binası Kütüphane, BİM" ile Cem İlhan, yarışma süreçlerini, problemleri ve şanslı oldukları kısımları sundular.

Sempozyumun son bölümü olan Forum - Tartışma kısmı Güngör Kaftancı'nın yöneticiliğiyle gerçekleşti. Genel bir değerlendirmenin ardından bu bölümde yarışmalar ve jüriler tartışıldı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.