Haberler

İnşaat Sektöründe Fırsatlar ve Tehditler

Tarih: 8 Mayıs 2007 Yazan: Zeynep Güney

Fotoğraf: Mimar ve Mühendisler Grubu

Mimar ve Mühendisler Grubu, 03 Mayıs 2007 Perşembe günü, İstanbul Dedeman Oteli’nde inşaat sektöründeki gelişmeleri değerlendirmek amacıyla, “İnşaat Sektöründe Fırsatlar ve Tehditler” konulu bir toplantı düzenledi. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ömer Faruk Kültür’ün başkanlığını yürüttüğü panelde, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetkin ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz konuşmacı olarak yer aldılar.

Mimar ve Mühendisler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kalsın, bir açılış konuşması yaparak, son günlerde yaşanan siyasal gerginliğe dikkat çekti ve bu kritik durumun inşaat ve ihracat sektörünü etkileyeceğini, buna karşı sektörlerle halkın ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi. Sadece gecekondu bölgelerinde değil, şehir merkezlerinde de yapısal olarak tehdit oluşturan binaların yıkılması gerektiğini, ancak bu şekilde deprem endişesi taşımayan kentler yaratılabileceğini belirtti. Konuşmasında eskiyi yıkıp yenisini yapma, otopark, mimar ve mühendislerin istihdamı konularına da değinen Kalsın, estetik ve maliyet kıstaslarıyla beraber ekolojik inşaat yöntemlerine de ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi ve inşaat sektöründe kalıcı bir canlanma için sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Açılış konuşmasının ardından Fahrettin Kültür anısına, yapı malzemesi fiziği ve kimyasalları konusunda incelemeye ve sorgulamaya yönelik, üniversite öğrencileriyle sanayi sektörü arasındaki iyi ilişkileri geliştirmek amacıyla düzenlenen YAP-PRO 2006 Öğrenci Proje Yarışması ödülleri dağıtıldı.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ömer Faruk Kültür’ün başkanlığıyla başlayan panelin ilk konuşmacısı Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, 2007’de cari açığın büyüdüğünü ve işsizliğin önüne geçilemediğini belirtti. İtibar sıralaması araştırmasında, ilk üç sırada doktorların, mimarların ve mühendislerin olduğunu, müteahhitlerin ise bu sıralamada sondan ikinci olarak yer aldığını açıklayan Eren, bunun için gerektiğinde siyasete bulaşmak adına seslerinin duyurulması gerektiğini ifade etti.

Erdal Eren’in ardından sözü alan KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, gelişen ekonomik durumla beraber yaşama alışkanlıklarının değişmesini, siyasi istikrar ve buna bağlı olarak ekonomik istikrarın getirdiği güveni, Türk inşaat sektörünün yurtiçi ve yurtdışındaki artan başarılarını, başta İstanbul olmak üzere ülkenin büyük bir kısmının deprem tehdidialtında olmasını, inşaat yöntemlerine güven duyulmamasını ve aile yaşantısının korunmasına yönelik duyulan endişeleri inşaat sektörü için fırsat oluşturan durumlar olarak değerlendirdi. İnşaat sektörü için tehdit oluşturan durumlar için de; arsa stoğunun olmamasını, imar planlarındaki eksiklikleri ve tadilatlardaki zorlukları, vergi, harç ve stopajları, kalifiye eleman eksikliğini ve mortgage sistemini sıralayan Yıldırım faizler tek haneye düşmediği sürece mortgage sisteminin işlemeyeceğini belirtti.

İsmet Yıldırım’ın açıklamalarına ek olarak, uluslararası işlerdeki başarının ve teknolojik bilgi birikiminin önemli fırsatlar olduğunu ifade eden GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetkin, siyasi ve ekonomik istikrarın olmamasının, ayrıca mesleki yeterlilik sistemi, standardizasyon ve kalifikasyon eksikliğinin tehdit olarak görülmesi gereken durumlar olduğunu söyledi. Yetkin konuşmasında, Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için de önemli fırsatlar sunan, gelişen bir piyasa olduğuna dikkat çekti.

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz ise sektördeki finansman sorununu irdeleyerek, bankaların, finansman şirketlerinin ve ipotek finansman kuruluşlarının işbirliği içerisinde, verimli çalışması sağlanmadığı sürece, mortgage sisteminin işlemesinin mümkün olmadığını ifade etti. Akyüz’ün, Türkiye’de kaynak açığı olduğu için yabancı kaynağa ihtiyaç duyulduğunu anlattığı konuşmasının ardından panel, konuşmacılara yöneltilen soruların cevaplanmasıyla sona erdi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.