Haberler

Sosyo – Ekonomik Durumumuz

Tarih: 10 Mayıs 2007 Yazan: Zeynep Güney
Türkiye’de her yıl mimarlık fakültelerinden yüzlerce kişi mezun oluyor ve ilgi duyduğu, eğitimini aldığı, başarılı olduğu alana göre çeşitli sektörlerde işe başlıyor. Çalışılan işte başarılı olabilmenin yolu ise sevilen işi yapmaktan, zamanı verimli kullanabilmekten ve harcanan emeğinin karşılığını alabilmekten geçiyor.

Arkitera Mimarlık Merkezi olarak, Türkiye’de mimar ve planlamacıların kazanç durumunu, yaşam standartlarını ve iş memnuniyetini araştırmak amacıyla 12 Nisan 2007 Perşembe günü, bir anket düzenledik. “Mimar ve Planlamacıların Sosyo-ekonomik Durumu” başlıklı anketi bugüne kadar cevaplayan 260 kişinin 200’ü mimarlardan oluşuyor ve %75’i aldığı maaşı yetersiz buluyor.



Katılımcıların yarısından fazlası, özel sektör alanında, bir ofiste, tasarım ve proje hizmetleri üzerine çalışıyor. Mesai ücreti ve prim alabilenlerin yaklaşık %10’luk kesimi oluşturduğu ankete göre iş seçiminde maaştan ve terfi olanağından önce çalışma şartlarına bakılıyor. Anketi cevaplayanların sadece %30’unun maaşına düzenli olarak zam yapılıyor, ayrıca yemek ve yol masraflarının karşılanmadığını belirtenlerin sayısı oldukça fazla.

Sonuçlara göre, mimar ve planlamacıların maaşları, sabit yaşam giderlerini karşıladıktan sonra yatırım ya da birikim yapma imkanı sağlamıyor. Tiyatro, sinema, konser, sergi gibi sanatsal ve kültürel etkinliklere ayda birkaç kez katılabiliyorlar ve tatillerini genellikle evde dinlenerek geçiriyorlar. Gazetelerden en çok Hürriyet ve Milliyet okunuyor, televizyonda en sık izlenen kanallar ise, NTV, CNN Türk ve atv.



Anketteki çalışma günleri ve saatleri sorusunu cevaplayanların büyük bir kısmı, haftada altı gün, günde 9 saatten fazla çalıştıklarını, hatta iş yoğunluğuna göre, haftanın yedi günü çalışmak zorunda kaldıklarını belirtiyorlar. Yaptıkları işin kendilerini geliştirdiğini ancak zaman yetersizliğinden, iş dışında kendilerini geliştireme fırsatı bulamadıklarını belirten katılımcıların ortak şikayeti; yaptıkları işin ve emeğin değerinin bilinmemesi, dolayısıyla maddi veya manevi olarak karşılığını alamamak.

“Mimar ve Planlamacıların Sosyo-ekonomik Durumu” konulu anketi cevaplayan ve bir işte çalışmakta olan mimar ve planlamacıların %60’ı tüm bu nedenlerden ötürü iş değiştirmeye sıcak bakıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.