Haberler

AKP 'Hâkimiyet' sembolünü abartmış

Tarih: 17 Mayıs 2007 Kaynak: Radikal Yazan: Tarık Işık
AKP'nin inşaatı devam eden yeni genel merkezinin girişine yerleştirilen, iç içe geçmiş iki kareden oluşan 'sekiz kollu yıldız' dikkat çekiyor. 'Masonik sembol' olduğu öne sürülen yıldız aslında Selçuklularda 'hâkimiyet ve mükemmellik' anlamına geliyor. Uzmanlar, "Bu sembolden bir tane yeterdi. Sayı artınca anlamını yitirmiş" dediler.

AKP'nin inşaatı devam eden Balgat'taki genel merkezin girişinde 10 tane 'sekiz kollu yıldız' bulunuyor. Sembolün, iç içe geçmiş iki eşkenar üçgenden oluşan altı köşeli 'Davut Yıldızı'na benzemesi dolayısıyla 'Masonik' olduğu iddia edilmişti. Radikal'in sanat tarihçilerden edindiği bilgiye göre; 'sekiz kollu yıldız' Selçuklulara ait. Ancak sanat tarihçiler hiçbir sembolü bir topluluğa veya inanca 'yüzde 100' mal etmenin doğru olmayacağına dikkat çekerek, Nazilerin kullandığı 'gamalı haç'ın da eski Anadolu medeniyetlerinde ve Budist inancında rastlandığına dikkat çekiyorlar.

Alaaddin Keykubat döneminin simgesi
'Sekiz kollu yıldız', özellikle Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat döneminde (1220-1237) kullanıldı. Bütün kenarları birbirine eşit olan kare 'mükemmeliyeti' temsil ediyor. İç içe geçmiş iki kare ile vurgu güçlendiriliyor. Sembolün bir diğer anlamı ise: Hâkimiyet. Sekiz köşe, dört ana yönü ve dört ara yönü temsil ediliyor. Konya'daki Selçuklulara ait Alaaddin Camii'nin 'kente en hâkim olan' kuzey cephesinde de bu simgenin kullanılması buna örnek olarak gösteriliyor. Kâbe'nin revaklarında da yer alan 'sekiz kollu yıldız'ın çeşitli İslam eserlerinde, Suudi Arabistan'daki çeşitli devlet kurumlarının binalarında kullanıldığı da biliniyor.

Ancak sanat tarihçileri, simgenin 'güçlü anlamına' dikkat çekerken Selçuklularda çok sayıda simgenin birlikte kullanılmadığını söylediler ve bu uygulamaya anlam veremediklerini belirttiler. Radikal'e bilgi veren bir akademisyen AKP'nin bu sembolü kullanmasını, "Bizler açlık sınırında geçinmeye çalışıyoruz. AKP ise Selçuklulardaki bolluk ve refah döneminin sembolünü kullanıyor. İki dönem arasındaki nasıl bir bağ kurdular anlamadım" şeklinde değerlendirdi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.