Haberler

Küresel ısınma halıları vurdu!

Tarih: 30 Mayıs 2007 Kaynak: Radikal Yazan: Serkan Ocak
Kurak yaza hazırlanan İstanbul ve Ankara'da ilk 'yasak' sokakta halı yıkamaya konuldu. Kimi belediyeler ıslak halı avına başladı bile!

Kapıya dayanan kurak yazla ilgili ilk 'yasak' halı yıkama yasağı oldu. İstanbul'da Avcılar, Ümraniye, Kadıköy ve Bağcılar belediyeleri halısını sokağa serip yıkayanlara ceza kesmeye başladı. Halı yıkama yasağı, 180 günlük suyu kalan Ankara'ya ve Gebze'ye de sıçradı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'yse, kuraklık riskine karşı ciddi önlemler alınacağını açıkladı, ancak bunların neler olduğu netleşmedi.

10 milyonu aşkın nüfusuyla bir dev olan İstanbul'un su tüketimi de dev. İSKİ verilerine göre kente her gün 2 milyon metreküp su veriliyor, bu suyun yüzde 80'iyse konutlarda kullanılıyor. Genar Araştırma şirketinin araştırmasına göre İstanbulluların yüzde 46.7'si halısını, yüzde 25.2'siyse otomobilini hortumla su sıkarak yıkıyor.

Halı yıkayanlar hakkında işlem 'Kabahatlar Kanunu' çerçevesinde uygulanıyor. İlçe belediyeleri bu konuda farklı uygulamalar yapıyor. Kimi belediyeler halı yıkamanın yasak olduğunu afişlerle tüm sokaklarda duyuruyor, kimi gördüğüne ceza kesiyor, kimi yalnız şikâyet geldiğinde harekete geçiyor.

Örneğin sokakları 'Halı sizin, sokaklar bizim' afişleriyle donatan Bağcılar Belediyesi, sokakta halı yıkayanlara 118 YTL ceza uyguluyor. Bakırköy'de sokakta halı yıkama yaygın olmadığı için ceza gündeme gelmemiş. Ümraniye Belediyesi'yse ihbar gelirse 124 YTL ceza kesiyor. Kadıköy Belediyesi de ihbar olursa 54 YTL ceza uygulayacaklarını söylüyor, ama ihbar da gelmiyor.

Hortumla halı yıkamaya en sert yaptırım Avcılar Belediyesi'nden: 100 YTL - 3 bin YTL para cezası.

50 yıldır geliyorm diyen iklim değişikliğinin yeni yeni fark edildiğini belirten Su Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Selami Oğuz'sa halı yıkama yasağına mesafeli: "Su deyince akıllara hep halı, otomobil yıkamak geliyor ancak villalardaki havuzlarda da tonlarca su kullanılıyor. Bunlara dikkat edilmiyor. Belediye halka su hizmeti veren bir kuruluş, gereken tedbiri belediyeler mutlaka almalı."

Peki belediyeler ne gibi önlemler alıyor? Akla gelen ilk örnekler, refüjlere çok su isteyen çim yerine dikensi bitkiler diken Konya Büyükşehir ve sulamada arıtma suyu kullanan Antalya Kaş belediyeleri.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'yse su tasarrufu konusunda 'şimdilik' cezai yaptırımlar yerine halkı bilinçlendirme kampanlarını seçmiş. Başkan Kadir Topbaş, bu sayede kentte yüzde 10'luk tasarruf sağlandığını açıkladı.

İstanbul'a ikinci lale devrini yaşatan belediye ayrıca iki haftadır park ve bahçe sulamasında şehir şebekesi yerine kuyu suyu kullanıyor. 180 günlük suyu kalan Ankara Büyükşehir Belediyesi'yse cazaları başlattı bile... Belediye sokaklarda halı ve otomobil yıkayanlara, bahçe sulayanlara ceza keseceğini duyurdu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.