Haberler

İzmir Mimarlık Buluşmaları’nın Ardından

Tarih: 29 Haziran 2007 Derleyen: Emine Merdim Yılmaz

İzmir Serbest Mimarlar Derneği 9-16 Haziran 2007 tarihleri arasında “İzmir Smd - İzmir Mimarlık Buluşmaları '07” adı altında bir etkinlik düzenledi. 11 başlık altında bireysel sunumlar, sergiler, kent gündemi ile ilgili bir de panel gerçekleşti. Etkinliğin sadece İzmir’den değil, tüm Türkiye’den, Fas’tan ve Fransa’dan konukları vardı.

Etkinliğin ardından genel koordinatörü Salih Zeki Pekin ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Kendisinin de tanımladığı gibi "Türkiye’nin 3. büyük kenti olmasına rağmen mimarlık faaliyetlerinden yoksun kalmış" İzmir için etkinlik oldukça büyük ve cesaretli bir adımdı.

Emine Merdim Yılmaz: Öncelikle İzmir Serbest Mimarlar Derneği’nden kısaca söz edebilir misiniz? Ne zaman kuruldu? Kaç tane üyesi var?

Salih Zeki Pekin: Türk Serbest Mimarlar Derneği 1990’lı yıllarda Ankara’da kuruldu. 2001 yılında Ankara, İstanbul, İzmir ve diğer kentlerde daha etkili çalışmalar yapılabilmesi ihtiyacı ortaya çıktı. Bu ihtiyaç sonucu İstanbul SMD 2002, İzmir SMD 2003 yılında kuruldu. Ankara TSMD adı altında faaliyetlerini sürdürüyor. İleride 5 kent ya da bölgede SMD kuruluşu tamamlandığında TSMD çatısı altında bir federasyon olarak bileşilmesi düşünülüyor. Bu oluşunca Ankara SMD’nin kurulması öngörüldü.

İzmir SMD’nin bugün 33 üyesi var. Kurucu 7 üyenin dışında TSMD’nin eski üyeleri ve mesleklerini serbest olarak sürdüren ve İzmir ve çevresinde dikkate değer mimari eserleri gerçekleştirmiş mimarlar da SMD’ne katıldılar. Bu yıl ve önümüzdeki yıllarda yeni katılımların olacağını düşünüyoruz.

Ayrıca, 7 onur üyesi bulunuyor. Bunlardan 2’si maalesef vefat nedeniyle aramızdan ayrıldı.



EMY: İzmir Mimarlık Buluşmaları fikri nasıl ortaya çıktı?

SZP: Üyelerimizin hepsi her yıl mimarlık öğrencilerine staj veriyorlar. Eğitim kurumları öğrencilerin staj yapacakları mimarlık bürolarını bulmakta pek yardımcı olamıyorlar. Bunu düzenli bir şekle sokmak ve kurumsallaştırmak için
okullara öneride bulunduk. Ancak, tüm gayretlerimize karşın okullar bu konuya ciddi bir yaklaşımda bulunmadıklarından ilk 2 yıl sonuç alınmadı.

Üçüncü yılında staj veren üyelerimizin haftada 2-3 kez katılacakları, tüm staj alan öğrencileri bir yerde toplayan ve staj olarak sayılaca bir workshop düzenleme önerisini yaptık. Böylece, öğrenciler hem birden fazla mimarla tanışmış olacaklar hem de yan etkinliklerle daha renkli ve zengin staj yapma olanaklarını bulabileceklerdi. Ancak, bu öneri de YÖK tarafından belirlenmiş (kabul edilmiş) staj sistemine uymadığı için kabul görmedi.

Bu kez 6 haftalık stajın son haftasında tüm staj veren SMD üyelerinin katılacağı bir haftalık bir workshop önerdik. Bu da kabul görmedi.

Bu süreç, İzmir Mimarlık Buluşmaları’nı düzenlemek fikrinin doğmasına ivme verdi. Sadece, öğrencilerin değil, öğretim üyeleri, mimarlar ve mimarlığa ilgi duyan herkesin katılabileceği, ilgilerini çekebilecek bir etkinlik olmalıydı. Ayrıca, İzmir SMD üyelerinin (kura ile belirlendi) yanı sıra İzmir’e pek gelemeyen Türkiye’de ve başka ülkelerde isim yapmış mimarların son çalışmalarını tanıtmaları da etkinliği zenginleştireceğini düşündük.


Sergiden fotoğraf

EMY: Etkinliğin çeşitli alt başlıkları vardı. Bu alt başlıkları ve konukları nasıl belirlediniz? Bildiğimiz kadarıyla buluşmanın Fransa’dan Odile Decq, Jacques Pochoy, Fas’tan Salima Naji, Khalid Mikou gibi konukları da vardı.

SZP: Mimarlık öğrencileri ve mimarların ilgi duyabileceği konular yanı sıra mimarlığın etkilendiği ve mimarlığı etkileyen diğer sanat alanlarının etkinliğin  kapsamında olmasını, yeni teknolojiler ile yeni malzemelerin tanıtılmasını, mesleğin uygulanmasını etkileyen yasa ve yönetmeliklerin uzmanlarınca açıklanmasının da yararlı olabileceğini düşündük.

Böylece, Yapı Teknolojisi, Mimarlık Ve..., Mimarların sunumları, Mimarlık Kuramı, Mimarlığın değişen yüzü, Kentler, Ege ve İzmir’e Dair, Akdeniz Ülkelerinde Mimarlık, Genç Mimarlar (diploma projeleri ve ilk işler), Mimaride koruma 10 etkinlik alanı belirledik.

Bu alanları 8 günlük süreye önem ve eşit ağırlıklı olarak ve sunum saatlerinin düzenli olmasına da dikkat ederek dağıtık.

Taslak program ortaya çıkınca katılabileceklerle temaslara başladık. 52 ekinlik için yaklaşık 200 aday saptadık bunlardan 120 si ile görüştük.

İzmir Mimarlık Buluşmaları’nın çok değişik alanları kapsamasını istediğimizden belirli bir temasının olmasından kaçındık.

Eğer sürdürülebilirse, her yıl bir Akdeniz ülkesini etkinliğe onur konuğu olarak katılmasını hedefliyoruz. Bu yıl Güney Akdeniz’in en Batı ucu olan Fas’tan başladık. Kendilerinden Fas mimarlık geleneklerini, mimarlık mirasını, Faslı mimarların çalışma koşulları ve çağdaş Fas mimarlığı konusunda Türk mimarlarını aydınlatmalarını istedik. Fas mimarlığı ile ilgili 16 projeden oluşan bir sergi desteği ile geleneksel ve modern Fas mimarlığını bizlere tanıttılar. Özellikle, Salima Naji’nin sunduğu Le Grenier (Taş tahıl ambarları), dünyada da hiç tanınmıyor olmasından, katılanların çok ilgisini çekti.

Dünya çapında tanınmış yabancı bir mimarın katılımının da etkinliğe ilgiyi arttıracağını düşündük. İlk önce Christian de Portzamparc davetimizi ilgi ile kabul etti. Ancak, bizim etkinlik tarihlerini zorunlu olarak değiştirmemiz nedeniyle katılamayacak duruma düştü. Yerine Odile Decq geldi ve eserlerini tanıttı.

Şehirci – Mimar Jacques Pochoy Akdeniz mimarisi üzerine derin bilgi ve yoruma sahip olmasından ve eğitim verdiği Ecole Speciale d’Architecture’ün uluslararası ilişkilerinden ve diğer okullarla ortak projeler geliştirilmesinden sorumlu ve yürütücüsü olmasından davet ettik. Geçen yıl önce İTÜ. ile işbirliği içinde İstanbul Moda’da konut projesi, bu yıl da YTÜ. ile işbirliği içinde Fener-Balat’ta kentsel yenileme ve dönüşüm projesi gerçekleştirdiler. İTÜ ve YTÜ ile işbirliklerinin arzulanan sonuçlara ulaşmaması nedeniyle, bu kez Ege Bölgesindeki okullarla benzer projeler geliştirmeyi planladık. Kendisi 1 hafta İzmir’de kaldı ve İzmir’deki üç mimarlık okuluyla (9 Eylül, İYTE ve İEÜ) temaslarda bulundu. Hepsinden çok olumlu yanıtlar aldı. Okulların işbirliği önerisine büyük bir coşkuyla katılmak istemeleri, mutlu ve tatmin olmuş şekilde İzmir’den ayrılmasını sağladı. Zannediyorum bu Eylül ayında ya da en geç 2008 Ocak ayında ortak bir proje çalışmasına başlanacak.

Bir belirleme daha yapalım: İzmir Türkiye’nin 3. büyük kenti olarak mimarlık faaliyetlerinden yoksun kalmış bir kent. Bu kentte mimarlığa ilgiyi arttırmak ve ilgi duyanlara mimarlığın nitelikli yüzünü sunmak gerektiğine inanıyoruz.


Sergiden fotoğraf

EMY: Sizce ilgi ve destek ne düzeydeydi? Yeterli katılımı sağladığınızı düşünüyor musunuz?

SZP: Katılım planladığımız ve umduğumuz kadar olmadı diyebiliriz. Bunun temel nedeni etkinliğin yapıldığı tarihlerdi. Oysa bu tarihleri Mimarlık okulları tavsiye etmişti bize. Öğrencilerin yıl sonu sınavlarını tamamlamış olmaları, İYTE’de sınavların sürüyor olması, yeni kurulmuş olan Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin mimarlık bölümündeki öğrencilerin henüz 2. sınıflarını tamamlamış olmaları öğrencilerin daha yoğun katılmalarını engelledi.

Etkinliğin duyurulması konusunda eksikliklerimiz ve engellenmelerimiz oldu. Örneğin Mimarlar Odası’ndan hiçbir destek alamadık.

Ancak, etkinlik sürecinde bu tarz etkinliklere katılımın çok fazla olmadığı duyumları bizi bedbinlikten bir parça kurtardı. Demek biz katılacak kişi sayısında biraz fazla iyimser düşünmüşüz.

Odile Decq’in sunumunda salonda 150 civarında kişi vardı (oysa biz 500 kişi bekliyorduk ve buna göre salon ve simültane tercüme olanaklarını araştırıyorduk.

Akşam yemeğinde kendisine sıkıntılı şekilde katılımın azlığından özürlerimizi ve gerekçelerini anlatmaya başladığımda, sözümü keserek bana “Sen deli misin? Beni Amerika’da, Japonya’da, Avrupa’da konferans vermeye çağırdıklarında karşımda 20-30 ilgili kişi ya da mimar buluyorum. Buradaki katılım gözlerimi yaşarttı” diye cevap verdi. Bu da bize biraz serinlik kattı.

Sevindirici olan ise katılımın umduğumuza göre sayısal azlığına karşın kalitesinin yüksek olması ve ilginin yoğun olmasıydı. Toplamında 460 kişinde ilgi gösterdiği bu etkinlikte her sunum değişik bir kesim tarafından izlendi.

EMY: Hangi kurumlar destek oldu? İzmir’deki kurumlar, örneğin Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Odası size destek oldu mu?

SZP: İzmir Ticaret Odası’nın maddi ve moral bir katkısı olmadı. Ama aynı zamanda İEÜ’nin mütevelli Heyet Başkanı ve İTO Başkanı Sayın Ekrem Demirtaş’ın çok büyük desteklerini aldık ve onun sayesinde İzmir Mimarlık Buluşmaları ’07, İzmir SMD ve İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliği içinde ve İE Üniversitesi’nin sunduğu konferans salonu, sergi salonu, yemek, yatma, ulaşım olanaklarını kullanarak yapıldı. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum.

İzmir Konak Belediye Başkanı Sayın Muzaffer Tunçağ’ın bu etkinliği düzenlememizdeki destekleri çok büyüktür. Konak Belediyesi’ne ait Güzelyalı Kültür Merkezini tahsis etti. Sergi Salonu’nun sergilerimiz ve sponsorlarımızın kuracağı tanıtım standları için yeterli olmaması bizleri sıkıntıya sokmuştu. İEÜ bu olanakları fazlasıyla sunduğundan etkinliği orada yapmaya karar verdiğimizde bile gerekirse gelecek yıl bu olanağı kullanabileceğimizi belirterek moral ve maddi desteğinin sürekli olduğunu kanıtladı. Ayrıca, Kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili düzenlediğimiz Panel’e de katılarak bu desteğini gösterdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden maddi destek istedik. Yapamayacağını, fakat afişlerimizin dağıtımın sağlanacağını bildirdi. Ancak, hazırladığımız tanıtım afişlerimiz de yeterince dağıtılmadı ve süresinden önce indirildi.

En büyük desteği Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin yapacağını düşünüyorduk.
Bu etkinlik projesinin çatısının çatıldığı (örneğin sunucuların ve sponsorların yaklaşık olarak belirlendiği ve etkinlik bütçesinin ortaya çıktığı) aşamada (Mart başı) kendilerine bu etkinliği birlikte ve ortak olarak yapalım önerisini götürdük.
Öneriyi sunmak üzere görüşme talebimize (ısrarlı talebimiz üzerine) 3 hafta sonra cevap verdiler. Açıkladığımız etkinlik kapsamını Şube Yönetim Kurulu’na 3 hafta sonra götürdüler. Sonuçta, “Bu etkinliğin her detayı Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nin katılımı olmadan oluşturulmuş. Bizim buna katılmamız mümkün değil” cevabını aldık. Cevap olumsuz olsa dahi, ülkemizdeki mimarlığın gelişmesine katkısı olacak bu kapsamda bir etkinliği gerçekleştirebilmemiz için katkılarının olabileceğini düşündük. Beklentimiz parasal bir katkı değil, etkinliğin Ege Bölgesi’ndeki mimarlara duyurulması yönündeydi. Etkinlik afişlerini şubenin kapısına dahi asmadılar, programların dağıtımına izin vermediler. Belki de mimarların iç dünyasını dışa vurabilecek diğer ayrıntılara girmekte yarar yok. Kol kırılır yen içinde kalır misali doğan sorunları kendi aramızda tartışıp bir çözümlemeye ulaşabiliriz!

Ama şunu da belirtmeliyim ki, destek beklediğimiz Mimarlar Odası İzmir Şubesi etkinliği kösteklemek için elinden geldiğini ardına koymadı.

İzmir çevresindeki tüm belediyelere etkinliğimizi sürekli tanıttık, olanakları dâhilinde maddi katkıda bulunmalarını ve katılmalarını istedik, en azından etkinliğin kendi beldelerinde tanıtılmasına katkılarını rica ettik. Yukarıda belirttiğim şekilde Konak Belediyesinin moral katkılarının dışında hiçbir Belediyeden destek alamadık.

Sanatla ve mimarlıkla ilgili kuruluşların, derneklerin, sivil toplum örgütlerinin katkılarını sağlamak üzere girişimlerimiz bu ilk yıl da hiç de yeterli değildi. 

EMY: Etkinliği sürekli kılmayı düşünüyor musunuz?

SZP: Evet, esasen etkinliği sürekli kılmayı düşünüyoruz. Bu yüzden etkiliğe “İzmir Mimarlık Buluşmaları ‘07” adını verdik. Sondaki yıl belirten sayının her yıl artacağını düşünüyoruz.

İlk kez düzenlediğimiz bu etkinlikten ve düzenleme sürecinden ciddi dersler çıkarttık. Bunların olumlu ve olumsuz yönlerini not ettik. Bu konuları İzmir SMD Yönetim Kurulu ve etkinliğin düzenlenmesine katkıları olan üyelerimizin katılımı ile gelecek hafta yapacağımız toplantıda değerlendireceğiz. Etkinliğin yapılacağı tarih, yer, süresi, programı vb konularında kararlar alacağız.

Amacımız ve isteğimiz “İzmir Mimarlık Buluşmaları” etkinliğini sürdürebilirliğini sağlamaktır.

Bu etkinliğe katkıları nedeniyle Arkitera’ya da minnettarız. Önümüzdeki yıllarda da katkılarını esirgemeyeceğini umuyoruz.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.