Haberler

Kapadokya, çağdaş sanat haritasına girme yolunda

Tarih: 9 Temmuz 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Jülide Karahan
"Her şey zamanla... Halk, önce gelenlerden para kazanmak isteyecek, sonra elindekileri ikram edecek. Sonra bir de bakmışsınız sanatçılar halkın arasına karışıp onların düğününe davetli olmuş. Geçen yılki festivalde kasabanın camisinden çıkan yaşlı amcaların sokakta durup, resimler için yaptıkları yorumlar görülmeye değerdi." diyor

Kaan Sarı. O, Ürgüp merkezli sanat inisiyatifi Fabrikartgroup'un ilkini geçen yıl düzenlediği modern sanat festivalinin kahramanlarından biri.

İkincisi yarın başlayarak 17 Temmuz'a kadar sürecek festivalin vadilere çıkacak meyveleri arasında resimden heykele, fotoğraftan yerleştirmeye, kısa filmden deneysel müzik ve performansa kadar geniş bir çeşitlilik var. Festivalin fikir babalarından Kaan Sarı, neden böyle bir işe kalkıştıkları yolundaki meraklı bakışlarımıza, "Türkiye sanat ortamı İstanbul'dan ibaret değil! Merkezdeki sergiler maalesef birkaç kişi için kurulmuş dört duvardan öteye geçemiyor. Çokbilmişliği bir kenara bırakıp boyalarımızla, murçlarımızla halkın arasına karışmamız lazım." cümleleriyle karşılık veriyor. 70'ten fazla sanatçının katıldığı "2. Uluslararası Fabrikartgroup Sanat Festivali", bir hafta boyunca Ürgüp beldesinde halkın arasına karışacak.

"Bu ülkenin sanat ortamında biz de varız" diyen Kapadokyalı sanatçıların tek dezavantajı buranın İstanbul olmaması gibi algılanabilir. Ama onlar merkezdeki birçok kimsenin 'çılgınlık' olarak gördüğü serüvene Mustafapaşa Belediyesi, Kapadokya Meslek Yüksekokulu ve Alev Alatlı'nın desteğiyle atılmış. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelenlerin yanında Hollanda'dan Japonya'ya pek çok sanatçı yer alıyor festivalin bu yılki programında. Venedik Bienali için yola çıkan İranlı sanatçılar, güzel bir davranış örneği sergileyerek, hiçbir yol masrafı talep etmeden gelmişler. Galeri ve küratör baskısından uzak olan festivalin tek isteği, eserlerin çağdaş sanat alanında olması.

Grubun bu yolda en büyük amaçlarından biri de yörede bir modern sanatlar müzesi açmak. Peribacalarıyla ünlü Gibos Vadisi'nde, mağaraları da kapsayacak şekilde yapılması hedeflenen müzeye belediyenin desteği büyük. Grup bu projeyle ilgili destek aramaya devam ediyor. Festivale katılan sanatçıların gönüllü eser bağışı sonucunda kurulacak müze içerisinde; kısa film gösterimleri, deneysel müzik çalışmaları, fotoğraf, heykel, seramik ve resim alanında üretilen eserler olacak. Müzenin çağdaş sanatları kapsamasının amacı ise gelecek kuşaklara 'bugünümüzden' söz edebilme isteği.

Katılımcı sanatçılardan bazıları
* Ayhan Çelik
* Cihan Özdemir
* Gökçe Pehlivanoğlu
* Hasan Tolga Pulat
* Hülya Özdemir
* Jane Parrot
* Leo Van Velzen
* Lucia Lorenzo Mendo
* Luis Fernandez Pons
* Nail Özlüsoylu
* Tahir Ün
* Tolga Yıldız
* Tülay Okan
* Volkan Aslan
* Willy Smits
* Behdad Lahooti
* Engin Bilgin
* Ferhat Satıcı
* Hakan Ada
* Kaan Sarı
* Katia Beren
* Leyla Kahraman
* Mustafa Gürhan
* Nona Vafaei
* Semra Toksoy
* Susana Alessadroni
* Tolga Yıldız
* Yeşim Ağaoğlu
* Yusuf Güven
* Willemijn Bouman
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.