Haberler

Küresel ısınma Avrupa'yı da vurdu, yalıtım malzemesi yok satıyor

Tarih: 30 Temmuz 2007 Kaynak: Radikal Yazan: Esin Çetinel
Küresel ısınma nedeniyle Avrupa'dan artık yalıtım malzemesi bulamadıkları için Çorlu'ya fabrika kurma kararı alan Ode Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Turan, 'Tüm dünyada yalıtıma yoğun talep var. Talebe yetişemiyoruz' dedi.

Küresel ısınma nedeniyle artan talep yüzünden Avrupa'dan artık yalıtım malzemesi alamadıklarını söyleyen Ode Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, "Türkiye'nin ihtiyacını karşılamak için ABD, Meksika hatta Çin'i arıyoruz" dedi. Turan'a göre Avrupa'da yalıtıma talebin artmasında küresel ısınmanın yanı sıra petrol fiyatının 78 dolarlara kadar çıkması, geçen kışın Avrupa'da çok sert geçmesi, inşaat sektöründeki hareketlilik etkili oldu.

Bir süredir Avrupa'dan özellikle taşyünü, camyünü gibi yalıtım malzemelerini alamadıklarını vurgulayan Turan, bu nedenle Çorlu'da 2008'de devreye girecek 40 milyon dolara mal olacak camyünü fabrikası kurma kararı aldıklarını söyledi. Balkanlar, Ortadoğu gibi ülkelerden yoğun talep geldiğini söyleyen Turan bu fabrika ile Türkiye ve bölgenin ihtiyacını karşılayacaklarını açıkladı.

Eski binaya yalıtım arttı
İnşaat sektörünün 1995-2005 arasında yüzde 2 küçülmesine karşın aynı dönemde yalıtım sektörünün yüzde 50 büyüdüğünü de vurgulayan Turan, bunda eski binaların yalıtım yapmasının etkili olduğunu vurguladı.

Bu talebi rakamlarla da ortaya koyan Orhan Turan, kriz dönemi 2001'de Türkiye'deki yalıtım ürünleri kullanımının 2 milyon metreküp olduğunu, 2006'da ise 6 milyon metreküpe ulaştığını söyledi. 2006'da artan talep nedeniyle Türkiye'de kapasitelerin yetmediğini vurgulayan Turan, "Ancak bu seviye yeterli değil. Bizimle 20 milyon metreküplere ulaşmamız lazım. Türkiye enerjiye 30 milyar dolar harcıyor."

Almanya 50 Türkiye 250
Avrupa'nın ısı yalıtımı konusunda çok bilinçlendiğini söyleyen Turan şu bilgiyi verdi: "Almanya bir metrekare alanı ısıtmak için 50 kilovatsaat enerji kullanılırken, Türkiye'de Elektrik Etüt İdaresi'nin yaptığı bir çalışmaya göre kamu binalarında bu 230 kilovat saate kadar çıkıyor.

Ayrıca Avrupa'da her yıl rakamlar revize ediliyor. Yani 'Sen metrekarede 100 kilovatsaat harcıyorsun bunu 70'e düşüreceksin' diyor. Bunun üstünde enerji harcarsan fiyatın artar diyor. Biz de ise İsoder'in hesaplamasına göre Türkiye'de 16 milyon konut var ve yüzde 91'inde yalıtım yok. "

Turan petrol zengini İran'da bile devletin evini yalıtım yapanlar 100 dolar harcarsa 150 dolar destek verdiğini söyledi.

'Konuta talep eylülde artar'
İnsanlar seçim sonuçlarını beklediği için son aylarda konuta talepte ciddi düşüş olduğunu söyleyen Ode Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan "Benim beklentim ağustos sonuna kadar durgunluğun sürmesi. Eylül ayından sonra satışlarda ciddi artış olacağını öngörüyorum. Talepteki artışla birlikte konut fiyatlarında da bir miktar artış göreceğiz."

Kira az, ev pahalı
Türkiye'de konut fiyatlarının ev kiralarından daha yüksek oranda arttığını söyleyen Turan örneklemelerin değiştiğini belirterek şöyle konuştu: "Eskiden bir evin fiyatını, 10 yıllık kira bedeli üzerinden hesaplardık. Yani 10 yıllık kira bedeli evin satış fiyatı olurdu, şimdi bu 13 hatta 14 yıla çıktı. Çünkü son yıllarda ev fiyatları hızlı artmasına karşın kira artışı daha düşük düzeyde kaldı."

'Yazlık ev ise iç izolasyon yaptırın'
Yazlık evi olanları uyaran Orhan Turan evin kullanım süresinin yalıtım tercihini de belirlediğini söyleyerek şu bilgiyi verdi: Soğutma ısıtmaya göre çok daha pahalıdır. Çünkü klima kullanıldığı için elektrik enerjisine bağımlısınız. Özellikle yazlık eviniz varsa ve sürekli oturmayacaksanız dışarıdan değil de içerden yalıtım daha uygun oluyor. Uzun süreli oturmada dışardan mantolama yöntemi daha akılcıl. Soğutma veya ısıtmada aynı zamanda duvarı da ısıtıp veya soğutuyorsunuz.
Kısa süreli oturmada duvarları soğutmak veya ısıtmak çok anlamlı değil, maliyet anlamında da doğru değil.

Evini mantola, 21 ayda kendini ödesin
Isı yalıtımı sayesinde binaların yıllık bazda yüzde 63 tasarruf sağladığını söyleyen Ode Yalıtım Başkanı Orhan Turan, evini mantolama yaptıran daire sahibinin yalıtım sayesinde sağladığı tasarrufla 21 ayda ödediği parayı çıkarttığını söyledi.

Orhan Turhan Radikal gazetesi için TS 825 standardını baz alarak bina yalıtımı yapılan ve yapılmayan binalardaki tasarrufa ilişkin bir çalışma yaptı.

Çalışmada İstanbul'da her katta 100 metrekarelik dört adet daire bulunan beş katlı bir bina model alındı. Yalıtım yapılacak binaya ilişkin teknik detaylar göz önüne alınan hesaplanma sonucu 21 bin 850 YTL'ye mal olan yalıtım sonrası daire başına maliyet 1.092 YTL'ye ulaştı. Buna karşın dairenin yıllık yakıt tasarrufu 618 YTL azaldı. Buna soğutma avantajı eklenmemesine karşın sadece ısıtmadan kaynaklanan tasarrufla kişi 21 ayda harcadığı parayı çıkarıyor. Yalıtımda ortaya çıkan çarpıcı tablo ise şöyle:

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.