Haberler

Siteler de tapusuz ama gecekondular yıkılıyor

Tarih: 13 Ağustos 2007 Kaynak: Evrensel Yazan: Nihat Karadağ
İstanbul’un en eski ilçelerinden biri olan Ümraniye’nin Kazım Karabekir ve Üsküdar’ın Yavuztürk mahalleleri; bir derenin iki yakasında bulunan gecekondulardan oluşuyor. Yavuztürk Mahallesi’nde bulunan Ata 1 ve Ata 2 siteleri de çevresini sardığı gecekondular gibi tapusuz.

İstanbul’un en eski ilçelerinden biri olan Ümraniye’nin Kazım Karabekir ve Üsküdar’ın Yavuztürk mahalleleri; bir derenin iki yakasında bulunan gecekondulardan oluşuyor. Yavuztürk Mahallesi’nde bulunan Ata 1 ve Ata 2 siteleri de çevresini sardığı gecekondular gibi tapusuz. Ancak, Ata 1 ve Ata 2 siteleri sakinleri, gecekonduda kalanlar için ‘görüntü kirliliği oluşturuyorlar’ gerekçesi ile mahkemeye başvurunca, gecekondulardan 54’ü için yıkım kararı çıktı. 16’sının ise mahkemesi sürüyor.

Dere yatağının 45 metre üzerine kadar olan kısım Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait görünürken; diğer yerler Hazine arazisi olarak gösterilmiş. Orman Bakanlığı, gecekondularda kalanları dava edeli bir sene olmuş neredeyse. Ancak mahalle halkı 20 senedir oradalar. Yıllarca belediyeye vergisini ödeyen mahalle halkını şimdilerde yaklaşan yerel seçimler korkusu sarmış. Çünkü yerel seçimlerden sonra evlerin yıkılacağına dair söylentiler var ortalıkta.

“Çadır kurup sürüneceğim”
Kazım Karabekir Mahallesi’nde oturan ve oğullarıyla birlikte kağıt toplayarak geçimini sağlayan İsmail Özveren 54 yaşında. “Buraya ev yapalı 18 yıl oldu” diyen Özveren; Tokat’tan göç etmiş ‘taşı toprağı altın’ denen kente. Hiçbir sosyal güvencesi olmayan Özveren; “TEDAŞ da hizmet veriyor bize Türk Telekom da belediye de. Vergimizi de ödüyoruz. Ancak şimdi yıkım kararı çıkarttılar. Evden çıkartsalar gidebileceğimiz bir yer de yok. Zaten gideceğim bir yer olsa bu şartlarda niye yaşayayım ki? Gücümüz ortada” diyor.

İsmail Özveren, gecekondularla aynı sırada olan Ata 2 sitesindeki evlerin de tapusuz olduklarını anımsatıyor ve yıkım kararının siteye değil, gecekondulara çıkmasını eleştiriyor: “Çık dediklerinde köyüme dönebilirsem dönerim. Dönemezsem burada çadır kurup sürüneceğim. Yapabileceğim başka da bir şey yok.”

“Ufacık gecekondumuzla uğraşıyorlar”
Cengiz Aygün’ün de evi yıkılacaklar arasında. Taşeron bir firmada temizlik görevlisi olarak çalışan Aygün’ün mahkemesi ise henüz sonuçlanmamış. Geçen seneki sonuca itiraz ettiğini belirten Aygün; “İtiraz edince Yargıtay’dan döndü dava. 3-4 kez mahkemeye gittik, sonra uzamaya başladı. ‘Biz sizi mahkemeye çağıracağız’ diyerek beklememizi söylediler. Biz de bekliyoruz bakalım, sonumuz ne olacak” diyor.

Bilirkişinin gelerek her evin büyüklüğüne göre ortalama 450 YTL civarında para cezası kestiğini söyleyen Aygün, “Bazıları bunu ödedi. Bazıları ödemedi. Ona bakarsan Ata 1 ve Ata 2’ye de yıkım kararı verilmesi gerekiyor. Adam tapusuz koskoca apartman yapmış, onu yıkmıyorlar da bizim ufacık gecekondumuzla uğraşıyorlar” diyor. Kendi evlerinin yıkılarak, yerine kooperatiflerce site yapılmasının da planlandığını ifade eden Aygün, bölgede çeşitli rant ilişkilerinin döndüğünü söylüyor.

“Milli Emlak’la başımız belada”
Üsküdar’a bağlı Yavuztürk Mahallesi sakinlerinden Niyazi Coşkunsu ise, 2002 yılından itibaren Milli Emlak Dairesi Başkanlığı’ndan kendilerine sürekli ceza makbuzu geldiğini, ancak maddi gücü olmadığı için bu parayı ödeyemediğini dile getiriyor.

Mahalleye gelen tebligatları imzalamayarak geri gönderince, karakola çağırıp orada imzalattıklarını anlatan Coşkunsu; “3 gün içerisinde Milli Emlak Dairesi Başkanlığı’na başvurmamı istediler. Oraya gittiğimde ise ceza ödemem gerekiyormuş. Ancak o kadar param olmadığı için gitmedim. 6 ile 20 bin YTL arasında cezalar geldi. Tabii cezaları kimse ödeyemedi. Üsküdar Belediyesi ile davalık olduk, o dava düştü. Şimdi ise Milli Emlak’la başımız belada. Ata sitelerindeki villalarda kalanlardan dolayı bizi sıkıştırıyorlar. Halbuki onlar yokken de biz burada yaşıyorduk” diyor.

‘Yapacak bir şey yok’
Kazım Karabekir Mahallesi Muhtarı İbrahim Demiral ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “O bölge orman vasfı alanında kalan kısım. Ağaç yok oralarda ama kağıtlar üzerinde ‘orman vasfını kaybetmemiş’ diye gözüküyor. Hazine’ye de devredilmemiş. Oraya müdahale etme imkanımız yok. Orman dava açtı ve kazandı. Yıkım kararı çıktı. Hem sadece o bölgede değil. İnkılap ve Hekimbaşı mahallelerinde bulunan 450 hane de aynı durumda. Açıkçası fazla kurcalamak da istemiyoruz. Orman mağdur etmek istemiyor. Onun için şimdilik yıkmıyor. Ancak yıkım tebligatlarını göndermek zorunda.”

‘Vatandaşın gecikmiş bir tutumu var’
Gecekonduların bulunduğu bölgenin orman alanı olarak göründüğünü, ancak ormanla bir alakasının olmadığını belirten Avukat Derya Devrim Genç, mahalle halkının önceki davaları takip etmediğini, bundan dolayı da mahkeme tarafından kararın kesinleştiği bilgisini verdi.

Kendisinin bir tespit yaptırarak, belediyenin buradaki evlere hizmet götürdüğünü ispatladığını aktaran Genç, eğer yıkım olursa, gecekondu sahiplerinin enkaz parası alabilmelerine imkan sağladığını ifade etti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.