Haberler

10. Uluslararası İstanbul Bienali

Tarih: 13 Eylül 2007 Yazan: Zeynep Güney


Kavramsal çerçevesi “İmkânsız değil, Üstelik Gerekli: Küresel Savaş Çağında İyimserlik” olarak belirlen 10. Uluslararası İstanbul Bienali, 6 Eylül Perşembe günü, The Marmara Oteli – Büyük Balo Salonu’nda gerçekleştirilen basın toplantısının ardından, 7 Eylül Cuma akşamı 3 Numaralı Antrepo önünde düzenlenen, yüzlerce yerli ve yabancı konuğun katıldığı resmi açılış töreniyle kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Bienal Sponsoru Koç Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Küratör Hou Hanru’nun katıldığı basın toplantısında konuşan İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Şakir Eczacıbaşı, İstanbul Bienali’nin önemli bienallerden ilk beşinin arasında Venedik Bienali’ni de geride bırakarak ikinci sıraya yerleştiğini belirtti. Eczacıbaşı, 10. İstanbul Bienali’nin küratörü Hou Hanru’nun, daha önce 50 küratörlüğü olan, hem doğu hem de batı sanatlarını özümsemiş biri olduğuna dikkat çekti. Bienalin tarafsız olmasına büyük önem verdiklerine değinen Eczacıbaşı, bu nedenle sanatçıların hiçbirinin ülkesinin veya milletinin vurgulanmadığını ve sadece eserlere odaklanıldığını belirtti.



10 yıldır bienalin sponsorluğunu yapan Koç Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç konuşmasında, modernleşme sürecinde bir şehir olarak İstanbul’un, dünya çapında bir bienale ev sahipliği yapmasının önemini vurguladı. Mustafa Koç, çocukların ve gençlerin sanatla bağlarını güçlendirmek amacıyla bienal süresince 6 – 14 yaş arası çocuklara yönelik eğitim programları düzenleneceğini, ayrıca üniversite öğrencilerinin, bienaldeki bütün sergileri sadece okul kimliklerini göstererek ücretsiz olarak gezebileceklerini açıkladı.

İstanbul’un sadece sahip olduğu tarihi değerlerle değil, içinde bulunduğu modernizasyon süreci ve çağdaşlığıyla da sürekli gelişen, göz önünde bir kent olduğunu belirten10. Uluslararası İstanbul Bienali küratörü Hou Hanru ise, bienalde İstanbul’un bu çeşitliliğini farklı sergilerle ortaya koymaya çalıştıklarını belirtti. Hanru, kentsel hayatımızı ve kent politikalarımızı etkileyecek, uluslararası sanatçıların ve mimarların biraraya geldiği bienalde, sonu ve sınırı olmayan konuların işlendiği, bir tür fikir ve ütopya yaratma platformu oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Ayrıca bienal için seçilen mekanların önemine de değinen Hou Hanru, düzenlenen sergiler sayesinde sanatla gerçek hayatın birbiriyle kaynaştığı bu mekanların, kent için öneminin hatırlanması gerektiğini ifade etti.


Atatürk Kültür Merkezi

Adım Adım Sanat
Basın toplantısının ardından basın mensupları, yerli ve yabancı davetlilerle birlikte Atatürk Kültür Merkezi (AKM), İstanbul Manifaturacılar Çarşısı (İMÇ) ve 3 Numaralı Antrepo’daki sergiler gezildi. Gezinin ilk adımını oluşturan AKM’de 13 sanatçının AKM’nin tarihi yapısı, işlevi ve bu mekan üzerine yürütülen politikaları irdelediği eserler yer alıyor. Ünlü bir İngiliz deyişinden gelen “Yakmalı mı, Yakmamalı mı” temalı sergide, fotoğraflar, video gösterimleri, heykeller ve enstalasyon çalışmaları AKM’nin üç katına yayılmış.


İstanbul Manifaturacılar Çarşısı

AKM’den sonra gezilen İMÇ’de ise, bu blokların işlevi ve mimarisi göz önünde bulundurularak hazırlanmış “Dünya Fabrikası” temalı çalışmalar sergileniyor. Sergi mekanı olarak bazen dükkanların bazen de ortak kullanım alanlarının kullanıldığı İMÇ Blokları’nda küreselleşen dünya ile birlikte zamanla değişen çalışma ve üretme yöntemlerinin konu alındığı 27 proje bulunuyor.


Antrepo No:3

Gezinin son durağı, Antrepo No:3, üst katında düzenlenen sergiler sayesinde yepyeni bir işlev kazanarak İstanbul Modern’e arkadaşlık ediyor. Bu mekanda sergilenen, kentleşme, göç, kültürler arası ve sınır ötesi iletişimin konu alındığı eserler 43 sanatçı ve sanatçı grubu tarafından yorumlanmış. “Entre-polis”, “Sokak Yaşamı” ve “Rüya Evi” temalarıyla düzenlenen 3 farklı sergi Antrepo’nun dev çatısı altında kesintisiz gezilebiliyor. “Rüya Evi” başlıklı sergi gündüz gezilebildiği gibi, özellikle her Cuma ve Cumartesi akşamı 20:00 – 04:00 saatleri arasında da ziyaretçilerini bekliyor. Böylece “Rüya Evi”ni gezmeye gelen sanatseverler, Antrepo No: 3 ‘ün içine yerleştirilen platformlarda, rüya görme, hayal kurma deneyimini yaşayabiliyor.


10. Uluslararası İstanbul Bienali’ne bu üç mekan dışında santralistanbul, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi (KAHEM) ve diğer sanat galerileri özel projelerle destek veriyor. Bu sayede İstanbul’un dört bir yanına yayılan bienal, 4 Kasım Pazar gününe kadar ziyaretçilerini bekliyor.İmaj Galerisi
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.