Haberler

İstanbul Kent Sempozyumu sona erdi

Tarih: 18 Eylül 2007 Kaynak: Evrensel
TMMOB Kent Sempozyumu önceki gün sona erdi. 3 gün boyunca süren ve 14 oturum yapılan sempozyumda son olarak beklenen İstanbul depremi konuşuldu.

TMMOB Kent Sempozyumu önceki gün sona erdi. 3 gün boyunca süren ve 14 oturum yapılan sempozyumda son olarak beklenen İstanbul depremi konuşuldu. TMMOB Jeofizik Mühendisliği Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Fırat’ın otunum başkanlığını yaptığı oturumda Oğuz Gündoğdu “1999 Gölcük Depremi’nden 2007’ye” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. 1999 Gölcük depreminde kıtasal bir çökme olduğunu belirten Gündoğdu, bu depremde bir çok yangının olduğunu ancak kamuoyunun sadece Avcılar’da ki ve Tüpraş’ta ki yangını hatırladığını söyledi. Bu depremde bir çok fırının da yandığını ifade eden Gündoğdu, “Hatta Zeytinburnu’ndaki bina da nedenle yıkıldı” dedi. Depremden sonra depremzede dermeklerinin bir çok dava açtığı belirten Gündoğdu, açılan bu davalarında kazanıldığını vurguladı.

Depremden sonra da bir çok şeyin abartıldığına değinin Gündoğdu, yerle bir oldu sözcüklerinin kullanıldığını fakat, yıkılan bina oranının yüzde 16 olduğunu söyledi.

‘Gaz çıkışının olması doğal’
Gaz çıkışlarının deprem habercisi olduğunun söylendiğini belirten Gürdoğdu, bu söylemin bilmeyenlerde panik yarattığını ancak bunun bilindiğini dile getirdi. Depremden sonra oluşan kırıklarda gaz çıkışı olmasının doğal olduğunu vurgulayan Gündoğdu, bunun deprem olacak anlamına gelmediğine dikkat çekti. Depremden sonra yapılan çalışmaların çok iyi olduğunu ifade eden Gündoğdu, “TBMM araştırma komisyonu çok iyi bir rapor hazırladı ancak biz rezistans yapmaya devam ediyoruz” dedi. “İstanbul İçin Deprem Tehlike ve Hasar Senaryoları” başlıklı sunum yapan Atilla Ansal, depremin aslında inşaat mühendislerinin sorunu olduğunu belirtti. Türkiye’deki deprem harcamalarının yetersiz olduğunu değinen Ansal, konutların bu harcamalara göre sağlamlaştırılamayacağını söyledi. Sondaj yapılarak zemin verileri alınması gerektiğini vurgulayan Ansal, zeminin kayma gerilme verileri bilinse bile toprak yapısı bilinmeden bir çalışmanın yapılamayacağını ifade etti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.