Haberler

'Sektör canlılığını 25 yıl daha korur Canan Yapı piyasada kalıcı olacak'

Tarih: 20 Eylül 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Menekşe Ataselim


Canan Kozmetik'in ortağı Necati Akyazıcı şantiyelere geri döndü. Gayrimenkul sektörünün 80'li yıllardan çok farklı bir tablo çizdiğine değinen Akyazıcı, bugünkü canlılığın 25 yıl süreceğine inanıyor. Akyazıcı, "Markamıza duyulan güveni hatırlatmak için ilk projede Canan Residence ismini seçtik. Rezidanstan alışveriş merkezine her türlü projeyi yapacağız ve piyasada kalıcı olacağız" diyor.

Asıl mesleği inşaat mühendisliği olan ancak 26 yıldır sanayici işadamı kimliği taşıyan Necati Akyazıcı, gayrimenkul işine geri döndü. Akyazıcı, İpek markasının sahibi Canan Kozmetik'teki ortağı Hasan Bulut ile 2006 yılında Canan Yapı'yı kurarak ilk projeyi Ataşehir'de başlattı. Türkiye'de gayrimenkul sektörünün uluslararası yatırımlar çekebilecek düzeye erişmesi ve rekabet ortamının zenginleşmesi nedeniyle cezbedici hale geldiğini kaydeden Akyazıcı, Canan Yapı'nın piyasada kalıcı olacağına dikkat çekiyor. Akyazıcı, beklentilerini ve hedeflerini şöyle anlatıyor: "Türkiye'de kişi başına düşen gelir her geçen gün artıyor; 10 bin dolar seviyesine de çıkacak. Konut ihtiyacı sürüyor; stoklar çok kötü. Bu da demek oluyor ki sektör 25 yıl daha canlılığını korur. Canan Yapı da rezidanstan alışveriş merkezine, villadan iş merkezine kadar seçici ve rekabetçi bir şekilde her türlü proje ile kendini gösterir."

Gelişmeler cezbetti
* Neden gayrimenkul sektörüne girme kararı aldınız?


Ben zaten inşaat mühendisiyim. 26 yıldır sanayi işinde olsam da Karadenizli inşaatçı bir aileden geliyorum. Hatta 80'li yıllarda bir konut projesi yapmıştık. Ancak o dönem inşaat sektörü bugünkü gibi değildi. Bankerler dönemi denen bir zaman diliminden geçiyorduk. Ortam yine çok rekabetçiydi fakat farklı şekilde rekabet ediliyordu. Alaylı tabir edilen müteahhitlerin elindeydi sektör. O zaman Merter'de kendi fabrikamızı yaptık ve sanayide ilerledik. Ekipmanlarımızı tasfiye ettik. Bugün ise uluslar arası sermaye bile Türk gayrimenkul sektöründe yapı üretiyor ve gayrimenkul geliştirme işi yapıyor. Bu gelişmeler bizi cezbetti.

* Canan Kozmetik'ten sonra yeni şirketin ve projenin adı da Canan...

Evet, çünkü bizim bir marka değerimiz var. Canan Kozmetik, piyasada İpek markası ile tanınan ve hem tüketici hem de iş çevreleri tarafından güvenilen, benimsenen bir firma. Canan Yapı ismi de bu güvenin devamı niteliğinde. İlk projemiz de bizim için çok özel, bir referans. O nedenle adının Canan Residence olmasını istedik.

Anadolu'nun ağırlık merkezi
* Peki ilk proje için neden Ataşehir'i seçtiniz?


Bu bölgede belediye mimari tasarım ve şehirciliğe önem veriyor. Bunu özendirmek için de tasarım ve yeşile önem veren serbest imar getirdi. Şehir içinde Canan Residence gibi projeler yapmak da kolay değil. Ayrıca, Ataşehir merkeze yakın bir konumda ve devamlı gelişen bir yerleşim alanı. Gelecekte Anadolu yakasının ağırlık merkezi olacak. İstanbul'un finans merkezi için buranın seçilmesi de durumu kanıtlıyor. Biz bu gelişmenin bu tarafta olacağını öngörmüştük. Zemin de çok sağlam. Zemin emniyeti gerilmesi 3.5 olduğunda iyi kabul edilir. Ataşehir'de bu oran minumum 6.

* Projelerinizle nasıl bir farklılık ortaya koymayı amaçlıyorsunuz?

İnsanlar ömürleri boyunca en büyük yatırımlarını gayrimenkule yapıyor. Doğal olarak da ödedikleri paranın karşılığını almak istiyorlar. Eskiden konut alan evin içini en kısa sürede yeniden yapmak isterdi. Çünkü beğenmezdi. Bizim amacımız evi 1 kere aldırmak. Gerekenin en iyisini baştan yapmak.

İlk projenin maliyeti 40 milyon dolar
* Ne kadarlık bir yatırım yaptınız? Bize proje hakkında bilgi verir misiniz?

Canan Residence için hesapladığımız yaklaşık maliyet 40 milyon dolar. 25 parselden oluşan 12 bin 600 metrekarelik bir arazide inşa ediyoruz. 3 blokluk proje için konutlara 2 bin metrekarelik bir alan ayırıyoruz. 10 bin metrekarelik yer ise yeşil alanlara ayrılıyor. Mimar Adnan Kazmaoğlu'nun şirketi ile çalıştık. Kendisi estetik olduğu kadar kullanışlı daireler planladı. 8 farklı tipte konut oluşturdu. Projenin tamamında daireler sırtını kuzeye dönmüş durumda. Yani evler gün doğumundan batımına kadar hiç gölge almayacak. Sosyal donatı alanları da iş olsun diye değil, tam hizmet verecek şekilde. 6 metre yüksekliğinde kapalı salonda voleybol, basketbol ve squash oynanabilecek. Ayrıca mekanik ve elektroniğe de çok önem verdik. Isıtma sistemi merkezi; ancak kişisel olarak ayarlanabiliyor, uzaktan kumanda edilebiliyor ve pay ölçer sistemi de var. Mesela bu sistemi kurmak inşaat aşamasında daha maliyetli oluyor. Fakat daha sonra ev sahibi için yüzde 25-30 hesaplı kullanım sağlıyor.

'Hedefimiz en kısa sürede GYO olmak'
* Projeler bundan sonra da sürecek mi? Hedefiniz nedir?


Sektöre pek çok farklı iş kolundan girenler var. Ancak biz bu trendi takip ettiğimiz için burada değiliz. Heyecan değil bizimki. Kalıcı olacağız. Kişi başına düşen gelir 10 bin doları bulacak. Konut ihtiyacı devam ediyor. Stoklar ise kötü. Demek ki bu sektör 20-25 yıl daha canlılığını korur. Biz de alışveriş merkezinden rezidansa, villadan iş merkezine her türlü projeyi yapacağız. Fakat seçici ve rekabetçi olacağız. En kısa sürede de gayrimenkul yatırım ortaklığına (GYO) dönüşeceğiz.

* Yabancılardan ortaklık teklifi aldınız mı?

Henüz hayır. Zaten firma da proje de çok yeni ama ben gelecekte bu teklifleri alacağımıza inanıyorum. O kalitede iş yapıyoruz ve Türkiye'deki firma sayısı da giderek artıyor. Bizi umutlandıran da bu.

'Projenin en az yüzde 30'u ön satışla finanse edilir'
* Satışlar ne zaman başladı? İlgi nasıl?

Yaklaşık bir hafta oldu. Bir tanıtım partisi verdik. Aldığımız tepkiler de çok olumlu. Anladık ki satışta zorluk çekmeyeceğiz.

* Maliyetin ne kadarını ön satıştan çıkaracağınızı düşünüyorsunuz?

Artık ön satışların eskisi kadar hızlı olmadığını biliyoruz ancak en kötümser senaryoda bile ön satışın yüzde 30'luk maliyeti karşılayacağını hesaplıyoruz. Ancak görünen o ki bunun çok üstüne çıkacağız.

* Bundan sonraki projelerde orta ve düşük gelir grubuna yönelecek misiniz?

Kaliteli projeler krizlerden en az etkilenenlerdir. Biz de fiyatımızla değil, kalitemizle rekabet edeceğiz. Bu proje ortanın üstü gelir grubuna hitap ediyor. Bizim ucuza satabileceğimiz konut yapmamız için büyük ölçekli projelere kalkışmamız gerekir. Bu fikre tamamen kapalı değiliz ancak kalite bizim için çok önemli ve sadece kaliteli bir projede olabiliriz. Bunu sağlarsak ekonomik projeler de düşünürüz.

Loftların değeri milyon dolarla ölçülüyor
Canan Residence, Ataşehir'de inşa ediliyor. Panoramik görüş açısına sahip proje Marmara Denizi, Adalar ve Çamlıca manzarasına hakim. Canan Yapı tarafından 12 bin 600 metrekarelik bir arazide inşa edilen Canan Residence, 3 bloktan meydana geliyor. Projede 8 farklı tipte tasarlanan toplam 259 daire bulunuyor. 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 tiplerinde inşa edilen dairelerin büyüklükleri ise brüt olarak 68 metrekareden 195 metrekareye kadar çıkıyor. Projenin A bloğundaki dairelerin fiyatları 165 bin 600 ila 328 bin 900, B1 bloktaki dairelerin fiyatları 259 bin 900 ila 420 bin ve B2 bloktaki dairelerin fiyatları da 246 bin 100 ila 411 bin 600 dolar arasında farklılık gösteriyor. Loftlar

3 farklı katta
Canan Residence'ta 17, 21 ve 31'inci katlarda ise loft daireler yer alıyor. Büyüklükleri 393 ile 471 metrekare arasında değişen bu loft dairelerin fiyatları da 1 milyon 200 bin dolardan başlıyor ve 1 milyon 250 bin dolara kadar çıkıyor. Soysal donatı alanları arasında yarı olimpik yüzme havuzu, basketbol ve voleybol sahaları, kapalı spor salonu, tenis kortu, çok amaçlı fitness salonu, sauna ve masaj salonları bulunan Canan Residence'da ayrıca sinema ve toplantı salonları da yer alıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.