Haberler

Balıklı yıkılıp yeni baştan kentleşecek

Tarih: 21 Eylül 2007 Kaynak: Olay Yazan: Ahmet Emin Yılmaz
Üçü de Bursa için bir rüyaydı. Doğrusu... Kamberler`in kaldırılmasını herkes istiyor, ama göreve gelen yerel yönetimler buna bir türlü el atamıyordu. Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe büyük bir kararlılık içinde Kamberler`e el attı. Yakın çevrede yaşayanlar için en büyük yakınma konusu olan Kamberler`i harika bir kentsel dönüşüm projesiyle ortadan kaldırdı. Orası şimdi Bursa`nın en güzel yeşil alanlarından biri haline geliyor.

İkincisi... Bursa`nın tam ortasında, adeta kentin kalbi noktasında olan Kiremitçi, Doğanbey, Kırcaali, Tayakadın mahallelerini kapsayan Doğanbey Kentsel Dönüşüm projesini yine büyük bir kararlılıkla başlattı. Kentin göbeğinde, yol vermeyen dar sokakları, imar sorunları ve çarpık yapılaşmasıyla adeta kent kanseri haline dönüşen bölgeyi vatandaşı ikna yoluyla Osmangazi Belediye Başkanı Receph Altepe yeni bir çehreye büründürüyor.

Üstelik... Buradaki yeni yapılaşma belediye gücünü aştığı için, Türkiye`nin en büyük konut kurumu olan TOKİ`yi devreye sokarak sorunu çözdü. Toplu Konut İdaresi de, kendi kulvarı dışında ilk kez Bursa`da gerçesk anlamda bir kentsel dönüşüm projesine girmiş oldu. Orada şimdi hummalı bir çalışma ve büyük bir heyecan var.

Üçüncüsü... Yine yıllardır Bursa`da herkesin yakındığı ve kent dışına taşınmasını istediği, ama bugüne kadar kimsenin başaramadığı Tabakhaneler sorununu çözdü. O bölge şimdilerde Bursa`nın nefes alacağı bölge olarak yeniden düzenleniyor. Bursa`da bugüne kadar yapılmış ya da tasarlanmış en büyük ve en riskli kentsel dönüşüm projelerini bir biri ardına yaşama geçirerek 3.5 yılda çok büyük bir belediyecilik başarısı gerçekleştiren Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe bir de ünvan kazandı: Osmangazi`yi yıkarak yeniden imar eden başkan.

İşte... Kente tarihi özelliklerini yeniden kazandırma yolunda göz kamaştıran projelerin yanında, Bursa`nın geleceği için de kentleşme adına önemli projelere imza atan Altepe şu sıralar yeni bir heyecan yaşıyor. Daha doğrusu... Kamberler ve Doğanbey kentsel dönüşüm projelerinden sonra kendine yeni bir hedef koydu: Küçükbalıklı. Üstelik... Altepe yeni hedef olarak Küçükbalıklı Kentsel Dönüşüm projesini belirlemekle kalmadı, kolları hızla sıvayıp ilk adımları atmaya başladı bile.

Bir yandan... Bölgedeki gayrimenkul sahipleriyle temaslar kurulurken, bir yandan bölge içinde kalan başta dökümcüler olmak üzere küçük imalathanelerin kent dışına çıkarılması için görüşmelere başladı.

En önemlisi... Doğanbey`den sonra Küçükbalıklı Kentsel Dönüşüm projesi için de TOKİ ile anlaşmayı sağladı.
Yeni kentsel dönüşüm için hedef alınan bölge çok geniş. Hatta... Doğanbey`den çok daha geniş bir alanı kapsadığını ve bugüne kadar planlanmış en büyük kentsel dönüşüm projesi olduğunu söylemek bile mümkün.

İlk etapta... Hâl binasının alt tarafında, Hipodrom Kavşağı`nın olduğu Eski Gemlik Yolu`ndan başlayacak olan proje, Küçükbalıklı merkezine kadar uzanacak. Bu bölgedeki yapıların tamamı yıkılacak ve 6 katı geçmeyecek şekilde, içinde sosyal donatı alanlarından yaşam merkezlerine, okullarından kültür alanlarına ve alışveriş ünitelerine kadar yepyeni ve modern bir kent planlanacak. Yine... Bölgede yaşayanlara verilmek üzere 2 bin civarında konut yapılacak.

Bölgenin bir avantajı var. O da, yapılaşmanın yanında, geniş boş alanların da olması. Ancak, burada faaliyet gösteren ve kimi küçük fabrika özelliği taşıyan imalathaneler şu anda en önemli sorunu oluşturuyor. Yanısıra... Balıklı merkezinin arka tarafında yer alan ve Yakın Çevre Yolu`nda İl Afet Merkezi`nin karşı cephesine rastlayan bölgeye kadar olan arazide çok sayıda dökümhane bulunuyor. Başkan Altepe son 3 gün içinde bu dökümhanelerle görüşmeye başladı. Öncelikle onları kendi rızaları ile kent dışına çıkmaya ikna etmeye çalışıyor. Gerekirse, TOKİ`nin sanayi siteleri projesinden yararlanılacak.

Bu arada... Küçükbalıklı projesinde bölge çok geniş olduğu için, burada mümkün olduğu kadar çok konut yapılarak kentin başka bölgelerindeki kentsel dönüşüm için de kullanılmaları şu anki düşünceler arasında yer alıyor.

Projeyi Altepe ile konuştuk. Daha Küçükbalıklı derken heyecanını sergiliyor: "Bilindiği gibi, kentleşme anlamındaki yapılaşma açısından burası son derece sıkıntılı bir bölge. Zamanında kontrolsüz olarak gelişmiş. Gelişi güzel bir yapılaşma söz konusu. Şimdi biz burasını kurtarmayı hedefliyoruz." Şu tanımı yaptı: "Bursa için çok önemli bir bölge. Bugünkü görüntüsünden kurtarıp modern Bursa haline dönüştüreceğiz." Devam etti: "Üstelik Küçükbalıklı Kentsel Dönüşüm Projesi değişik etaplar halinde genişleyebilecek bir proje. Bir ucu Demiryolu Caddesi`ne kadar gelebilir. Bir ucu Yalova Yolu`nu bulabilir."

Bu noktada... Önündeki yeni hedefi de yine büyük bir heyecanla açıkladı: "Kent girişlerinde sorunlar var. Yalova Yolu bir noktaya kadar güzelleşti. Ama Garaj-Balıklı Köprüsü arasındaki bölüm sıkıntılı. Küçükbalıklı projesinden sonra buraya el atacağız ve Bursa`nın Yalova Yolu girişini değiştireceğiz." Projelerle ilgili kararlı tutumunu da şu sözlerle sergeledi: "Bir kenti modernleştirmek için yeniden yapmak gerekiyor. Malum, yıkmadan da yeniden yapamıyorsunuz. Osmangazi`yi, dolayısıyla Bursa`nın merkezini yıkarak yeniden imar ve inşa ediyoruz."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.