Haberler

Akçansa GM Göçmen: Sadece üst gelir grubuna ev yapıldığı için satılamıyor

Tarih: 27 Eylül 2007 Kaynak: Dünya
Akçansa Genel Müdürü Mehmet Göçmen, Türkiye'de her yıl toplam 800 bin konuta ihtiyaç bulunduğunu bunun da inşaat sektörünün yüzde 6 büyümesini sağlayacağını ve istihdamı artıracağını söyledi. Göçmen, sadece üst gelir grubuna ev üretildiği için konutların satılmadığını belirtti.

Göçmen, yaptığı açıklamada, ülkedeki nüfus artışı nedeniyle her yıl 450 bin konutun inşa edilmesi gerektiğini, göç eden kesim için de en az 150 bin konutun yapılması gerektiğini belirtti. Göçmen, "1999 yılında farkına vardık ki bu binalar depremde ya da deprem olmadan yıkılabiliyor. Dolayısıyla daha yaşanabilir konut yapmamız ya da mevcut binaları güçlendirmemiz gerekir. Belki bir 100 bin konut da bu nedenle yapılmalıdır. Bunların hepsini üst üste koyduğumuz zaman, Türkiye'de her yıl 800 bin konuta ihtiyaç var.

800 bin konut, Türkiye'nin inşaat sektörünün yüzde 6 büyümesini sağlar. Türkiye'deki inşaat sektörü, sürdürülebilir bir yol izleyecekse önümüzdeki dönemde, inşaat sektörünün Türkiye'nin büyümesinin üzerinde büyümesi lazım. Bu bir mecburiyettir. Çünkü Türkiye'nin okumamış nüfusunun en rahat istihdam edilebileceği alanlardan biri inşaat sektörüdür" diye konuştu.

Göçmen, Türkiye'de konut ihtiyacı olduğunu ancak, üretilen konutların satılamadığını belirtti. Vatandaşın talep ettiği evlerin üretilmediğini savunan Göçmen, şunları söyledi:

"Türkiye'de her yıl 800 bin konuta ihtiyaç var, ancak dar gelirliye uygun konut yapılmıyor. Üst gelir grubuna ev üretiliyor. İnşaat maliyetlerini ikiye katlayan arsa maliyeti var. Dolayısıyla evler alınmaz hale geliyor. Bu ihtiyacın talebe dönüşmesi için vatandaşın geleceğine güven duyması lazım. Faizlerin, uygun olması lazım. Evin fiyatının ödenebilir bir fiyat olması lazım.

Türkiye, bu unsurları yerine getirse bile yine de yeterli olmayacak. Çünkü Amerika'da mortgage fonları krizi çıktı. Bu krizin çok daha büyümesi, başka sektörlere de sirayet etmesi ve topyekun Amerika ve Avrupa Birliği ekonomilerinde durgunluğa neden olma riski var. Bu durum Türkiye gibi cari açığını finanse edebilen bir ülkede, bu çok büyük bir risk faktörü oluşturuyor. İçerdeki ödevimizi yapsak bile, dünyadan ithal etme riski olan bir kriz var. Bunun boyutlarını ancak 2008-2009'da görebileceğiz."

Göçmen, Güneydoğu'da yaşanan sıkıntı ve bunun yarattığı istikrarsız bir ortam bulunduğunu, ayrıca siyasi bir stres yaşandığını, bütün bunların bileşkesinin, inşaat sektöründe gelecek dönemde dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Gelecek 3-5 yılın, geçtiğimiz 3-5 yıldan daha kötü olma riskinin daha iyi olma şansından daha fazla olduğunu ifade eden Göçmen, "Bizi fırtınalı bir gelecek bekliyor. Dünyada ve Türkiye'de yaşayacaklarımız bunu gösterecek. 2008'i kritik bir yıl olarak görüyorum. 2008, 2009'un alt yapısını hazırlayacak. Temkinli olmakta ve piyasaları, dünyayı ve Türkiye'yi iyi okumakta yarar var" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.