Haberler

İzmir'in Geleceği Raylı Sistem İçin İmza

Tarih: 19 Nisan 2005 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi

İzmir, yıllardır hayalini kurduğu bir rüyaya kavuşuyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD Genel Müdürlüğü ile yürüttüğü yapıcı görüşmelerle “İzmir Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi Geliştirme Projesi” nin önü açıldı. 26.03.2005 Cumartesi günü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve TCDD Genel Müdürü Talat Aydın, projenin gerçekleştirilmesine olanak veren işbirliği protokolünü imzaladı.

TCDD’nin Aliağa – Menderes arasındaki 79 kilometrelik banliyö tren hattı metro standartlarına yükseltilerek, günde 550 bin, yılda 165 milyon yolcu taşıyacak modern bir sisteme dönüştürülecek. Toplam 30 istasyonun bulunacağı 79 km.’lik hatta seyahat süresi 86 dakikaya inecek.

İsmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törene, İzmir milletvekilleri Hakkı Ülkü, Oğuz Oyan, Türkan Miçooğulları, Canan Arıtman, Sedat Uzunbay, Muharrem Toprak, İsmail Katmerci, işadamı oda ve derneklerinin yöneticileri, meslek odaları, esnaf odaları, sendika yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

İzmir'in Önü Açıldı
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 1860’lı yıllarda Türkiye’de ilk demiryolunun inşa edildiği İzmir’de yine bir ilkin gerçekleştireceği proje sayesinde metro ile banliyö hattının birleştirileceğini söyledi. Kocaoğlu, projeye geçmişte görev yapan belediye başkanlarının da emek verdiğini, ancak en çok emeğin Merhum Başkan Ahmet Piriştina’ya ait olduğunu belirterek, kendisini şükran ve saygı ile andığını ifade etti.

İzmir’in Nif, Yamanlar ve Spil Dağları ile çevrili bir çanakta yapılaştığına dikkat çeken Kocaoğlu, şöyle konuştu:

“Bu çanağın dışına çıkmadan İzmir’in gelişmesi mümkün değildi. Kentin gelişimi, Torbalı ve Aliağa aksı yönünde. Yaşama geçireceğimiz bu proje ile İzmir’in önü açılacak. İki uçtaki sanayi bölgeleri ile konut bölgeleri de birbirine bağlanmış olacak. Aliağa’da Bakırçay Havzası, Havaalanında Küçük Menderes, Bornova’da Nif, Üçkuyular’da ise Yarımada bölgeleri toplanacak. Böylece, bu havzalardan kent merkezine gitmek isteyen yurttaşlarımızın ulaşımları kolaylaşacak.”

Aliağa-Menderes demiryolunun metro standartlarına çıkarılarak İzmir’e kazandırılmasının çök önemli olduğunu kaydeden Kocaoğlu, desteklerinden dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve CHP Milletvekilleri, AKP Milletvekili Nükhet Hotar ve TCDD Genel Müdürü ile bürokratlarına teşekkür etti.

Türkiye'ye Örnek
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, İzmir’de geçekleştirilen işbirliğinin, diğer büyük belediyeler ile tüm İzmir’e örnek olacağını söyledi. Yıldırım, “İzmir’de, halkın refahı için yerel yönetim ile merkezi idare el ele verdi. Bu ülkemiz için örnektir. Sayın Belediye Başkanımızın da dediği gibi İzmir’in gelişimi, açılımı ancak ve ancak merkezden kanatlara doğru uzanan modern ulaşım sistemi ile mümkün” dedi.

Türkiye’de yüzde 93 oranında olan karayolu ağırlığının, 1950’den sonra yürütülen yanlış ulaşım politikalarının bir sonucu olduğunu kaydeden Bakan Yıldırım, bu dönemde demiryolları ile deniz ve hava yollarına ağırlık vereceklerini söyledi. Yıldırım, bu yöndeki politikalarına, başta CHP Genel Başkanı Deniz Baykal olmak üzere CHP’nin meclis grubundan da büyük destek gördüklerini belirtti.

İzmir'e Destek Ülkeye Katkıdır
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun kente yatırım yapabilmek için komplekssiz, büyük bir rahatlık ve güven içinde birlikte yürüyebileceği herkesle birlikte olma cesaretini kutladığını söyledi. İzmir’e sahip çıkılması ve potansiyelinin değerlendirilmesi ile İzmir’in ülke kalkınmasına büyük katkı sağlayacağını kaydeden Baykal, “Protokolü imzalanan proje, iktidar-muhalefet birlikteliğinin ülke kalkınmasına koyduğu destektir. Türkiye’nin ulaşım politikası değişmelidir. DDY, deniz ve hava ulaşımı öne çıkarılmalıdır. Yılardır bu yönde politika yapmış bir siyasetçi olarak hükümetin bu yöndeki çabalarını tabii ki destekliyoruz, destekleyeceğiz” dedi.

Baykal, İzmir’e verilen her desteğin Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlayacağını ifade ederek projenin kente hayırlı olmasını diledi.

Kocaoğlu'na Teşekkürler
TCDD Genel Müdürü Talat Aydın ise Başkan Kocaoğlu’na, diğer belediye başkanlarına örnek olacak yapıcı bir tutum sergilediği için teşekkür etti. Büyükşehir Belediyesi ile ortak şirket kurup banliyö sistemini birlikte işleteceklerini anlatan Aydın, belediyenin projenin finansmanında kendi özkaynaklarını kullanarak büyük bir özveride bulunacağını ifade etti, “Biz sinyalizasyon ve elektrifikasyon sistemlerini yaptık. İzmir Büyükşehir Belediyesi de eksik kalan istasyonları, karayolu alt-üst geçitleri ile yaya geçitleri ile ihata işlerini yapacak” diye konuştu.

340 Milyon Dolar
Kentin kuzey – güney aksında yer alan 79 km.lik banliyö tren hattında İzmir Büyükşehir Belediyesi inşaat faaliyetleri için 200 milyon dolar, vagonlar için 140 milyon dolar olmak üzere toplam 340 milyon dolar yatırım yapacak. 24 ayda tamamlanacak hatta yılda 165 milyon yolcu taşınacak.

Büyükşehir Belediyesi, paralel olarak aynı tarihlerde Üçyol – Üçkuyular (5.5 km.) metrosunun da devreye girmesini planlıyor. Böylece halen sadece 11.5 km.’lik Üçyol – Bornova hattına sahip olan İzmir, iki yıl sonra 96 km.lik metro hattına kavuşacak. İzmir’in ulaşım sorunu gerçek anlamda çözülmüş olacak.

Ne Oldu?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, artan ulaşım sorunlarına tam olarak yanıt veremeyen 79 km.lik Aliağa – Menderes banliyö hattını dönüştürecek bir proje geliştirdi. 1999 yılında ortaya konan proje kapsamında TCDD ile protokol imzalandı. Aliağa – Menderes banliyö hattının metro standartına yükseltilmesi projesinde son olarak Avrupa Yatırım Bankası’ndan temin edilen 150 milyon Euro’luk kredi için Hazine garantisi bekleniyordu.

İmzalanan Protokolde Neler Var?
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD arasında imzalanan “İzmir Banliyö Sistemi Geliştirme Projesi İşbirliği Protokolü” ne göre :

* Taraflar arasında ortaklık payları eşit anonim bir şirket kurulacak.
* Şirket, Aliağa – Menderes arasındaki hatta 49 yıl süre ile banliyö işletmeciliği yapacak.
* 8 kişiden oluşacak şirket yönetim kurulunda taraflar eşit sayıda temsil edilecek.
* Yönetim Kurulu Başkanı, Büyükşehir Belediyesi ve TCDD temsilcileri arasından her yıl dönüşümlü olarak seçilecek. İlk yıl Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi Büyükşehir Belediyesi temsilcisi tarafından yürütülecek.
* Şirketin istihdam ve borçlanma politikalarının oybirliği ile belirlenecek.
* Mesafeye göre değişkenlik gösteren bilet ücretlendirme sisteminin oluşturulacak.
* Büyükşehir Belediyesi, protokol yürürlük tarihinden itibaren 15 gün içinde ihaleye çıkacak.
* Yer tesliminden itibaren 24 ay içinde teslimat yapacak.

Projenin Genel Özellikleri Nelerdir?
İzmir’i kuzey ve güney aksında birbirine bağlayan Türkiye’deki en yaygın kent içi demiryolu ağı olan Aliağa – Menderes hattı projesi, iki bölümden oluşuyor:

* Kuzey Hattı (Aliağa-Alsancak); 57 km. uzunluğunda ve 20 istasyondan oluşuyor. Bu hat devreye girdiğinde, 60 dakikada kat edilecek.
* Güney Hattı (Alsancak-Cumaovası) ; 22 km. uzunluğunda, 10 istasyondan oluşuyor. Devreye girdiğinde 26 dakikada kat edilecek.
* Proje kapsamında Aliağa Triyaj İstasyonu ile Çiğli ve Cumaovası Bakım Onarım Atölyeleri inşa edilecek.

Bugüne Kadar Neler Yapıldı?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 1999 yılından bu yana sürdürdüğü yoğun çabalar sonucunda TCDD ile imzalanan ortak çalışma programları kapsamında:İzmir Büyükşehir Belediyesi Halkapınar ana istasyonunu inşa etti. (Salhane, Turan, ESBAŞ, Semt Garajı, Koşu, Sarnıç) İstasyonlarının ve Gediz karayolu altgeçidi, Sarnıç karayolu üst geçidi ve Halkapınar yaya geçitlerinin ihalesini yaptı.

80 Km.'lik Yeni Hat Neleri Değiştirecek?
* Aliağa – Menderes arasında çalışacak metro ile konut ve sanayi bölgeleri birbirine bağlanacak. Günde 550 bin, yılda 165 milyon yolcu taşınacak.
* Aliağa – Menderes ve Üçyol – Üçkuyular metro hatlarının devreye girmesiyle yaklaşık 400 belediye otobüsü devre dışı kalacak. Bu otobüsler ise, çevre ve ilçe belediyelere kaydırılacak.
* İnşa edilecek karayolu alt, üst ve yaya geçitleri ile kentsel alanlarda trafik rahatlayacak, kazalar azalacak.
* Özel araç kullanımı azalacak, kent merkezinde motorlu taşıt kaynaklı hava kirliliği azalacak, hava kalitesi yükselecek.
* Kentin Aliağa –Torbalı – Atatürk Organize ve ESBAŞ gibi sanayi bölgeleri birleşecek.
* Sanayi bölgeleri ile konut alanlarını birbirine bağlayacak proje tamamlandığında 79 km.lik hatta seyahat süresi toplam 86 dakikaya inecek.
* 20 istasyon, 11 karayolu altüst geçidi, Karşıyaka’da ve Şirinyer’de 5 km.lik tünel ve 43 yaya üst geçidi yapılacak.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.