Haberler

“Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması” ile İlgili Merak Edilenler

Tarih: 8 Ekim 2007 Yazan: Gökçe Aras

Kaynak: Kahramanmaraş Belediyesi

Geçtiğimiz aylarda duyurulan “Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması” ile ilgili her geçen gün başka bir tartışma konusu açılıyor. Arkitera Forum’da jüri üyeleri ile ilgili yoğun olarak devam eden tartışmaların ardından Türk Serbest Mimarlar Derneği de konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Türk Serbest Mimarlar Derneği yarışma şartnamesi ve jüri oluşumundaki eksiklikleri belirttiği bu açıklamada eleştirilerine rağmen “Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması”nı mimarlık mesleğinin gelişmesine katkı olarak değerlendirdiğini de önemle belirtiyordu. Yarışmanın jüri üyelerinden konu ile ilgili fikirlerini sormak üzere ulaştığımız Nuran Ünsal jüri sürecine girildiğinden açıklama yapmayı etik bulmadığını söyleyerek sorularımızı yarışmayı düzenleyen kurum olan Kahramanmaraş Belediyesi’ne sormamızın daha doğru olacağını belirtti. Konu ile ilgi aradığımız yarışma raportörlerinden Fahri Yiğitoğlu yarışma ile ilgili merak edilen sorularımızı cevaplandırdı.

Gökçe Aras: Kahramanmaraş Kültür Parkı Ulusal Mimari Proje Yarışması’nın jürisi ile ilgili çeşitli tartışmalar var. Bu konu ve yarışmanın geneli ile de ilgili Türk Serbest Mimarlar Derneği tarafından bir açıklama yayınlandı. Bu konu ile ilgili Mimarlar Odası’nın da bir tepkisi size ulaştı mı?

Fahri Yiğitoğlu: Jüride Mimarlar Odası’nın belirlediği bir isim olan Nuran Ünsal ve Mimarlar Odası yedek üyelerinden yardımcı jüri üyesi var. Bu isimler, Mimarlar Odası tarafından belirlendi. Ayrıca Kahramanmaraş Mimarlar Odası temsilcisi Abdullah Sabri Bey de danışman jüri üyemiz. Bu yarışmanın jüri üyeleri bir önceki Belediye Binası için açılmış olan yarışmada görev almış olan arkadaşlardan oluşuyor. Bu jüri üyeleri mesleklerinde en az 20 yıl deneyimi olan insanlar. Aynı zamanda bu konularda da daha önce defalarca proje yapmış insanlar.

GA: Serbest Mimarlar Derneği’nden yapılan açıklamaya göre yarışmanın bir kentsel tasarım yarışması olarak adlandırılması gerektiği söyleniyor. Neden bu şekilde bir adlandırma tercih edilmedi?

FY: Bizim yarışmaya açılan alanda aradığımız, yapısal mekanlar. Bölgede kullanacağımız fonksiyonlarda daha çok mimari tasarımın ön plana çıkması isteniyor. Bu konuyla ilgili, peyzaj mimarı arkadaşların da eleştirileri vardı. Kahramanmaraş Belediyesi buradaki yaklaşımı, kültürel faaliyetlerin de sunulabileceği mekanların fonksiyonel olarak yerleşimi olarak öngörüyor. Tabi ki peyzajı ve diğer çevresel - kentsel alanlarla bütünleşmeyi de yan proje olarak değerlendiriyoruz. Dolayısıyla 4734 sayılı Kamu İhale Yasası’nın Proje Yarışma Yönetmelikleri çerçevesinde istediğimiz amaç, mimari kapsam içerisinde olduğundan, yarışma mimari proje yarışması olarak değerlendirildi. Yönetmelikler açısından herhangi bir sorun yok.

GA: Jüri üyeleri arasında bir de ziraat mühendisi bulunuyor. Neden bu şekilde bir tercih yaptınız?

FY: Yönetmelikte en azından ikinci meslek olarak bir inşaat mühendisinin olması öngörülüyor. Onun dışındaki diğer fonksiyonlara göre, diğer meslekler de olacaktır. Örneğin, şehir plancısı ve peyzaj mimarı da olabilir. Çünkü yarışma fonksiyonel olarak kentle bütünleşme noktasında kentsel tasarıma da giriyor. Genel yelpaze olarak yönetmelik koşulları dışında, jüri üyesi arkadaşlarımızı destekleyen meslek alanları da jüriye katılabilmekte. Jüri üyesi olan Burhanettin Türkkahraman da tecrübeli bir Ziraat Mühendisi aynı zamanda Kahramanmaraş Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü’dür. Kendi alanıyla ilgili, yarışma alanında ihtiyaçlar olduğu için, bu şekilde bir öngörü oldu. Bunun da yönetmeliğe göre herhangi bir eksisi yok

GA: Yarışmayı katılmayı düşünen mimarlar jüriyi tanımadıkları için de biraz tedirginler sanırım.

FY: Geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz Kahramanmaraş Belediyesi Hizmet Binası Yarışması çok başarılı bir yarışmaydı. Şu anda uygulama projeleri bitti. Yılbaşından önce de inşaat ihalelerine çıkacağız. O zaman da çok büyük bir katılım olmuştu. Bu yarışmada da böyle olacak gibi görünüyor. Şu anda, 150 civarında dosya verilmiş. Daha iki aylık bir süre var. 200 - 250 civarında dosya alınacağını düşünüyoruz.

GA: Bu iki yarışmaya da baktığımızda Kahramanmaraş Belediyesi’nin jüriyi belirlerken yerel isimler tercih ettiğini görüyoruz. Bunun sebebi nedir?

FY: Biliyorsunuz ulaşım sorunu var. Bir sorun geldiği zaman raporatörlüğümüze, biz hemen jüriyi arayıp toplantı yapıyoruz, çünkü sorunların hemen çözülmesini istiyoruz. Mesela, Sayın Nuran Ünsal Ankara’da, kendisiyle ancak telefonla diyalog kurabiliyoruz. Acil durumlarda, davet ediyoruz. Fakat gelip gitmek sorun oluşturuyor. Yerel bir proje olduğu için, buranın yöresel konularını çok iyi bilen insanlardan olmasında da tabi ki yarar var. Burası bir yerde kültür merkezi gibi de düşünülüyor. Proje bazında yapılacak olan imalatlarda, bölgenin tarihi dokusu açısından birtakım figürlerin olmasını beklenecek. Dolayısıyla, vizyon bakımından, yerel jüri arkadaşlar bu konularda daha çok katılımcı oluyorlar. Daha önceki projede de, jüri üyelerimiz arasında İstanbul’dan iki-üç arkadaşımız vardı. Tabi ki onların açılımları da bize yön veriyordu. Sayın Nuran Ünsal’dan da çok şey bekliyoruz.

GA: Yarışma sonunda kazanan proje uygulanacak mı?

FY: Yarışmalar uygulanmak üzere düzenleniyor. Mimarlarımız için, yarışmalar mesleğe katkı yapmak adına gerekli. Mesela, bu konuda kendini denemek isteyen yeni mezun arkadaşlar çeşitli tecrübeli arkadaşlarla beraber yarışmaya katılıyorlar ve hakikaten çok güzel projeler geliyor. Mesela, daha önceki yarışmamızda 15-16 pafta kapsamında 35.000 m² kapalı alan düzenlenmesi söz konusuydu. Gelen projelerin hepsi takdire şayandı. Tabi ki daha çok devler yarıştı. Şimdi, bu yarışma biraz daha küçük ölçekte. Kapalı alan daha az, fonksiyonları daha farklı. Dosya ücretlerini çok cüzzi tuttuk ki, katılım çok olsun ve herkes kendisini bu alanda denesin. Bu yarışmalar Türkiye’nin yararına olacak ve insanlar kendilerini tanıtabilecekler. Bir mimarın bir yarışmada ödül alması, kendi popülaritesini de arttırıyor. Bu tür yarışmalar, mimarlık mesleğine, Kahramanmaraş Belediyesi’nin bir desteği olarak da değerlendirilebilir.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.