Danıştay, Kuşadası Limanı'nda büyük tartışmalara yol açan imar plan değişiklikleriyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Kuşadası Belediye Meclisi'nin 12 üyesi, 3 Eylül 2004 tarihinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından onaylanan Kuşadası Kruvaziyer Limanı 1/1000 ölçekli ilave ve revizyon uygulama imar planının iptali için Danıştay'a dava açtı. Danıştay 6. Dairesi, kıyı yönetmeliğine dayanarak imar planlarında değişiklik yapıldığını dikkate alarak, imar planı uygulamasıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kuşadası'nda büyük tartışmalara ve eylemlere yol açan imar plan uygulaması için yürütmeyi durdurma kararı verilmesi liman içerisinde halen devam eden işyeri inşaatları için Aydın İdare Mahkemesi'nde açılan ruhsat iptal davasının sonuçlanması açısından da hukuki bir dayanak olacağı belirtildi.
Danıştay'ın aldığı yürütmeyi durdurma kararını değerlendiren Kent Meclisi Başkanı ve İmar Hukuku uzmanı Avukat Bülent Tokuçoğlu, adaletin geçte olsa işlediğini belirterek, limanda hukuka uyması gerekenlerin önüne bir yargı kararı daha konulduğunu söyledi. Alınan kararı hukukun zaferi olarak değerlendiren Tokuçoğlu, 'Limanda yasa dışı yapılaşmaya Danıştay ikinci kez yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karar limanı işleten Ege Ports isimli şirkete ve bu şehri yöneten yetkililere ders niteliğindedir. Limanın önüne Çin Seddi ören ve Kuşadası'nı yüksek rantlar uğruna tahrip eden bu şirket ile mahkeme kararlarına rağmen hukuka aykırı bu yapılaşmayı durdurmayan ilçenin yetkilileri Danıştay'ın bu kararından büyük dersler almalıdır' dedi.
Ruhsat iptal edilecek
Danıştay'ın uygulama imar planı değişikliğiyle ilgili de yürütmeyi durdurma kararı vermesi üzerine Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, bitme aşamasına gelen liman sahası içindeki inşaatların ruhsatını iptal edeceklerini açıkladı.
Danıştay 6. Dairesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararının henüz belediyeye resmen tebliğ edilmediğini belirten Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, şöyle konuştu:
'Karar tarafımıza tebliğ edilir edilmez, gereğini yapacağız ve limandaki inşaatların ruhsatını iptal edeceğiz. Bizim bugüne kadar yaptığımız işlemlerde hiçbir yasadışı işlem yoktur. Hukuk ne derse biz uygularız. Bu aşamadan sonra yıkım kararı da alınabilir. Yıkım kararı üzerine inşaatları yapan Ege Ports şirketi belediyeye tazminat davası açabilir. Eğer kazanırsa biz de bunun bütün sonuçlarına katlanırız.'