Haberler

Ankara’nın ilk çevreci konut projesi hayata geçiriliyor

Tarih: 17 Ekim 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: İpek Arıoğul
Küresel ısınmanın etkisiyle önemi giderek artan ekolojik/çevreci binaların bir örneği de Ankara’da yapılıyor. Enerji tasarrufu, atık yönetimi, çevreci malzeme seçimi, minimum su gerektiren peyzaj düzenlemesi gibi çok çeşitli unsurları içeren ekolojik konutların bir öreneğini yapacak olan OFTAŞ Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Akyüz, "Ekolojik binalarda maliyet yaklaşık yüzde 20 artıyor, ama devlet desteği ve özel sektörün ilgisiyle ekolojik binalar kısa sürede yaygınlaşır, rekabet artar, maliyet de düşer" dedi.

ABD ve Avrupa’da giderek yaygınlaşan, Türkiye’nin ise hala yabancısı olduğu ekolojik binaların Ankara’daki ilk örneği, OFTAŞ Şirketler Grubu tarafından gerçekleştiriliyor.

Küresel ısınmanın etkisiyle gelişmiş ülkeler, arabalardan evlere her alanda enerji tasarrufu sağlayan ve daha çevreci yaklaşımları benimserken, kuraklığın etkilerini en çok yaşayan ülkelerden biri olan Türkiye’de bu konudaki çabalar hala bir elin parmaklarını geçmiyor. Ankara’nın köklü inşaat firmalarından olan OFTAŞ Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Akyüz, çevreci binaların devlet tarafından desteklenmesi için özel söktörün başı çekmesi gerektiğini, bu amaçla 200 daireli bir konut projesine başladıklarını belirtti. Aynı zamanda Gençlerbirliği Kulübü Basın Sözcüsü olan Muammer Akyüz’le, OFTAŞ’ın "Entepe Çankaya Konutları" adlı yeni projelerini, çevreci binaların özelliklerini ve çevre duyarlılığını konuştuk:

Çevre Duyarlılığın Sonucu Çevreci Bina: Küresel ısınma, kuraklık ve çevre duyarlılığımız dikkate alındığında çevreci/ekolojik konut uzak kalamayacağımız bir konuydu. Kendi sektörümüzde öncü olalım istedik. Çevreci bina projemiz, hem batı ülkelerinin bu yöndeki gelişmesini yakalamamızda önemli bir adım olacaktır, hem de çevreci duyarlılığın doğal bir sonucudur. Küresel ısınma her yönü ile dünyamızı felakete sürüklüyor. Her sektör elinden geldiğince küresel ısınmayı yavaşlatma yönünde çalışmalar yamalı. İnşaat sektörü için çevre dostu binalar kavramını yerleştirip uygulamaya geçirmek artık bir zorunluluk. Kamunun ve özel sektörün bir an önce örnek çevreci binalar inşa etmeye başlaması gerekiyor. Biz, çevreci konutta bir ufuk açtık. Talep olursa, devlet de destek olursa yan sekörler bu yönde gelişir, rekabet artar, maliyet azalır. Özel firmaları girişimde bulunmaya, devleti de destek sağlamaya, bunu standardize etmeye çağırıyoruz.

Enerji Harcaması Yüzde 50 Oranında Azalıyor: Ekolojik binada su ve elektrik gibi harcamaların yarıya indirilmesini sağlayacak tasarım ve uygulamaların yanı sıra, inşaat hafriyatını yarıya indiren metodlar, doğal ışık kullanımını artıran tasarımlar, çevreci malzeme, site içi atık su arıtma tesisi gibi çeşitli uygulamalar dikkat çekiyor. Bir konut projesini tasarlarken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri orada yaşam başladıktan sonra yapılacak harcamaları tasarım aşamasında düşünüp, harcamaların olabildiğince düşük olmasını garantilemektir. Enerji ve su tasarrufları baştan sağlanmalıdır. İnsanların sosyal paylaşımlarını geliştirecek mekanlar yaratmak gerekir. İnsanlar sıcak iletişimleri oranında paylaşımcı olur, paylaşmayı bilmeyen çevreci de olamaz.

Doğayla Barışık Değiliz: Avrupa ve ABD, çevrecilik ve doğaya saygı konusunda bizden çok daha ileride. Bizdeki lüks konutlar Avrupa’da çok daha az. Bizde şark anlayışı var. Bizdeki kadar lüks arabayı ben ne İspanya ne Yunanistan’da gördüm. Türk insanı olarak doğayla hiç barışık değiliz. Doğayı seven ve ona saygı duyan azınlıktaki insanlar ise bundan çok rahatsız. Bunun eğitim veya gelir seviyesiyle de ilgisi yok. Bir üniversite mezunu veya son model lüks bir araç kullanıcısı da çevreyi kirletiyor. Mimarlar, şehir planlamacılar, inşaatçılar çevreci projeler gerçekleştirdikçe ihtiyaç da buna paralel olarak artar. Mekanın büyüklüğü, kapladığı alan, kullanılan malzeme, yeşil alan gibi hemen her konuda hassas ve bilinçli olmak gerekir. Bunun olmamasının nedeni işinin ehli insanların işbaşına gelmemesi. Siyaset ve rant anlayışıyla hareket ettikçe bu durum değişmeyecektir. Belediye meclislerinde kent için, insan için karar alan kişiler işinin ehli, çevreci insanlar olsa, herşey daha farklı olur."

Yeşil bina ne demektir
Ekolojik mimaride yapı ısıtma ve havalandırmasında kullanılan enerji yarıya indiriliyor. Bunun maliyete getirdiği yüzde 10-20 civarındaki ek maliyet ise enerji kullanımının azalması nedeniyle kısa sürede kendini finanse edebiliyor. İnşaat sırasında hafriyatı en aza indiren metodlar kullanılıyor. İnşaat artıklarını tekrar kullanılacak şekilde planlanıyor. Doğal ışık kullanımını sağlayan tasarımlar yapılıyor. Bu binalar binalar genelde çatılarında fotovoltaik panel sistemleri olan, ışığa göre kendini ayarlayabilen camlarıyla doğal ışıkla aydınlanabilmek için tasarlanmış binalardır. Güneş kolektörleri kullanılıyor. Çevreci malzeme seçimi ve yapım tekniği uygulanıyor. İklimlendirme sistemleri efektif kullanılıyor. Yeşil alanlardaki bitki örtüsü suyu az tercih eden türden seçiliyor. tasarruflu ambüller, duş başlıkları, musluklar ve akılllı klozetler kullanılıyor. Isı pompalarıyla 75 metre derinlikteki toprak ısısı bina içine taşınıyor.

Teknolojinin jöntürkleri
ODTÜ Teknokenti, özgün fikirleri olan tekno girişimcilerle bu fikirlere destek vererek üretime dönüşmesini katkı sağlamaya hazır yatırımcıları buluşturuyor.

Gençler Anlatıyor: Teknoloji tabanlı girişimciliği teşvik etmeyi ilke edinen ve yakaladığı büyüme hızıyla dünyanın önemli teknoparkları arasında yerini alan ODTÜ Teknokent’in öncülüğünde gerçekleştirilecek "Girişimci Yatırımcı Zirvesi"nde 100 girişimci arasından seçilen 21 genç projelerini yatırımcılara anlatarak, onlarla ortaklık kurmanının yollarını arayacak. Projelerini yatırımcılara beğendirmeyi başaran gençler, yatırımcılardan sağlayacaklar maddi destek ile hem onları hayata geçirme fırsatı bulacak, hem de kuracakları ortaklıklarla girişimciliğe ilk adımlarını atma fırsatı yakalayacak.

Farklı Stratejiler: Söz konusu zirve kapsamında genç beyinleri girişimciliğe yönlendirmek için 15 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında iş planı hazırlama, girişimciliğin en önemli unsuru olan "değişen ekonomik şartlara göre strateji belirleme" konularında çeşitli eğitimler verildi. Genç tekno girişimcilerden görüş ve projeleri beğenilenler, 1 Kasım’da da masanın diğer ucuna oturup fikirlerini üretime dönüştürmeye hazır yatırımcılara anlatacaklar.

Forumlar Düzenlenecek: Genç tekno girişmcilerin fikirlerini ve çalışmalarını değerlendirecek yatırımcılar arasında, ODTÜ tarafından kurulan ve Türkiye’nin ilk işlevsel "İş Melekleri Ağı" olan Teknokent Teknoloji Yatırımcıları Derneği’nin üyeleri ile Türkiye’nin önemli sermaye şirketlerinden İş Girişim (İş Bankası), KOBİ AŞ, İnnovent AŞ, Türkvent ve Teknoloji Yatırım’ın temsilcileri bulunacak. İstanbul’daki tekno-zirvede aynı zamanda çeşitli forumlar düzenlenecek.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.