Haberler

Eroğlu ve Topbaş mutlu

Tarih: 22 Ekim 2007 Kaynak: Radikal
Düzce ili sınırlarından Karadeniz'e dökülen Melen Çayı'nın suyu dün İstanbul'a pompalanmaya başlandı. Referandum süreci nedeniyle Melen Suyu için resmi tören yapılamadı. DSİ personeli tarafından düğmeye basılmasıyla pompalanmaya başlanan suyun 3.5 gün içinde İstanbul'daki Ömerli Barajı'na gelmesi bekleniyor.

Melen Suyu, Afyonkarahisar'da bulunan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun cep telefonundan verdiği talimatla İstanbul'a akıtılmaya başlandı.

Cep telefonuyla geri sayım!
DSİ İstanbul Bölge Müdürü Cüneyt Gerek'le cep telefonuyla görüşen Bakan Eroğlu, telefonda projeyle ilgili bilgi veren Gerek'e suyu akıtmak için kalan süresini geri sayarak haber verdi. Gerek'e "Bak saniyelerin kaldı" dedikten sonra saatine bakan Veysel Eroğlu, saat tam 16.59'da suyun bırakılması talimatını verdi. Bakan Eroğlu'nun talimatıyla Melen Çayı'ndan getirilen su Ömerli Barajı'na akmaya başladı. Üstünden büyük yük kalktığını söyleyen Eroğlu, İstanbul'un 2015 yılına kadar su sorununun çözüldüğünü belirtti.

Eroğlu, "İhtiyaç oldukça projenin adımları atılacak. Bundan sonra İstanbul'un hiçbir zaman su sorunu olmayacak" diye konuştu.

Planlanandan iki yıl önce geliyor
Melen Suyu yaz aylarından beri yoğun olarak konuşulsa da aslında geçmişi altı yıl öncesine dayanan eski bir proje. İstanbul'un susuzluk sorununu çözmek için altı yıl önce Sakarya'da 'Büyük İstanbul İçme Suyu Projesi'nin temeli atıldı. Projenin birinci etabı olan Ömerli Barajı'na suyun ulaşma tarihi olarak 2009 yılı öngörülmüştü.

Ancak yaz aylarında Türkiye'nin pek çok ilinde yaşanan kuraklık alarm zillerini çaldırınca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın emriyle proje hızlandırılmıştı.

Hızlandırılmış operasyona 'Şafak Harekâtı' adı verildi. Bu sürede toplam 2 bin 850 işçiyle 4 milyon 275 bin saat günde üç vardiya çalışıldı. Melen Suyu Projesi'nin tamamlanmasına ilişkin Başbakan Erdoğan'ın katılımı ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilmesi planlanan tören referandum süreci nedeniyle ertelendi.

Melen Projesi ilk etapta kente günde 750 bin metreküp su sağlayacak. Yani proje kapsamında ilk etapta İstanbul'un günlük su ihtiyacının üçte biri karşılanacak. Proje için bugüne dek 1.2 milyar YTL harcandı. Dört etap birden bitince İstanbul'a ulaşacak yıllık su miktarı 1.1 milyar metreküp olacak.

Boru hattı dört ilden geçiyor
Melen Havzası, İstanbul'un yaklaşık 170 kilometre doğusunda, Düzce il sınırları içinde bulunuyor. Melen Havzası'ndan İstanbul'a uzanan 185 kilometrelik isale (su getirme) hattı dört ilin, sırasıyla Düzce, Adapazarı, İmit ve İstanbul'un sınırları içinden geçecek. Melen Havzası'nda doğan su proje tamamlandığında deniz de aşacak! Su, belirli bölgelerdeki depolarda tutulacak. İhtiyaç halinde Avrupa yakasına bu depolardan su aktarılacak. Getirilen suyu İstanbul'un Avrupa yakasına taşımak için Salacak-Sarayburnu Boğaz geçişi ise iki hafta sonunda tamamlanacak.

16.59 şovunda rotüş!
Projenin dün tamamlanan ilk bölümü sayesinde kente günde 750 bin metreküp su sağlanacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dört ay önce İstanbullulara "Melen Suyu, 20 Ekim 2007 günü saat 16.59'da İstanbul'da" müjdesini verdi. Billboardlar, 'Melen Suyu, 20 Ekim 2007 günü saat 16.59'da İstanbul'da' yazılı afişlerle donatıldı. Ama Topbaş, daha sonra yaptığı açıklamalarda 20 Ekim saat 16.59'da Melen'den Ömerli'ye su verileceğini söyledi. Büyükşehir yetkilileri suyun gelişinin noterle tespit edileceğini de duyurmuştu. Ancak dün butona basan DSİ yetkilileri, "Noter yok. Biz zaten devletin temsilciyiz. Neden notere ihtiyaç duyalım" diye konuştu!

Projenin 'yan etkisi'
Melen Suyu'nun planlanandan iki yıl önce İstanbul'a getirilmesinin 'faturası' öncelikle çayın etrafındaki fabrikalara çıktı. DSİ, Düzce Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve civardaki fabrikalara yeni arıtma tesislerini tamamlamak için dört ay süre verdi. Yatırımı zamanında yapmayanlara 1 milyon dolara kadar varan cezaların verilmesinin gündemde olduğu belirtiliyor.

DSİ'nin 'Melen Kirlilik Araştırması'na göre bölgede 400'ü aşkın fabrika var. Tesisler arıtma tesisi kurulana kadar da atıklarını çaya veremeyecek, açtıkları fosseptiklerde biriktirecek. DSİ yetkilileri dün 21 noktadaki son analizlere göre suyun temiz olduğunu söyledi. Peki ya Melenliler?

Melen Suyu, bu yıl Ankara'nın yaşadığı susuzluğa tanık olan İstanbulluları rahatlattı. Ancak suyun asıl doğduğu yerlerdekiler tedirgin.

Yaklaşık 12 kaynaktan beslenan Melen Çayı, Gölyaka'daki Efteni Gölü'nden akmaya başlıyor. Gümüşova, Cumayeri, Dokuzdeğirmen, Esmahanım, Uğurlu, Beyler ve Ortaköy üzerinden Akçakoca'da Karadeniz'e dökülüyor. Dernekleşme hazırlığındaki bölge halkı, projenin tarım, balıkçılık ve rafting turizmini olumsuz etkilemesinden endişe ediyor.
DSİ yetkilileriyse çayın Karadeniz'e döküldüğü noktanın yaklaşık sekiz kilometre içerisinden alınan suyun bölgeyi etkilemeyeceği görüşünde.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.