Haberler

Hıdırlık Tabyaları restore edilecek

Tarih: 22 Ekim 2007 Kaynak: Yeni Şafak
Osmanlı-Rus ve Balkan Savaşları sırasında Edirne'nin savunulması amacıyla kentin çevresinde inşa edilen 23 tabya aslına uygun olarak restore edilerek gün yüzüne cıkarılacak.

Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Edirne savunmasında kullanılan Hıdırlık Tabyalarının onarılarak, günümüze kazandırılması gerektiğini belirtti. Miroğlu, Yıldırım Mahallesi'ndeki Hıdırlık tabyalarında 2005 yılında yapılan arkeolojik araştırma kazılarıyla karargah binası ve savunma mekanlarının ortaya çıkarıldığını, ancak sonlandırılan bu çalışmanın yeniden başlatılması gerektiğini söyledi.

Hıdırlık tabyalarının kentin tarihiyle özdeşleştiğini ifade edenMiroğlu, bu tabyaların onarılması için ilgili yerlere girişimlerde bulunduklarını bildirdi.

Osmanlı-Rus ve Balkan Savaşları sırasında Edirne'nin savunulmasıamacıyla kentin çevresinde 23 tabya inşa edildiğini belirten Miroğlu,günümüzde tarım arazisi içinde bulunan tabyaların bir bölümünün amac ıdışında kullanıldığını ifade etti.

Miroğlu, "Tabyalar, mermilere dayanacak taş ve tuğladan yapılaraküzerleri toprakla örtülmüştür. Tabyaların giriş ve çıkış bölümlerininyanı sıra gözetleme ve havalandırma pencereleri de bulunmakta. Hıdırlıktabyaları da bunlardan biri" dedi.

Edirne savunmasında kullanılan Hıdırlık tabyalarının onarılarak,günümüze kazandırılması gerektiğini bildiren Miroğlu, şunları kaydetti:"Hıdırlık tabyalarından başlayarak, diğer tüm tabyalar onarılmalı.

Çünkü tarih burada yatıyor. Çanakkale'deki tabyalar onarılmış. Edirne'dekiler de onarılmalı. Edirne'de onarılan Buçektepe tabyalarıbugün Şükrapaşa Anıtı ve Müzesi olarak faaliyet göstermekte. Her yılburasını çok sayıda yerli ve yabancı ziyaret etmekte. Burayı ziyareteden öğrenci ve halkımızda tarih bilinci oluşmakta. Hıdırlık TabyalarıBuçektepe tabyalarından daha büyük. "Araştırmacı yazar Oral Onur da Edirne'deki tabyaların 1877-78 yıllarındatopraktan yapımına başlandığını ve daha sonra bunların taştan ve tuğlaolarak yapıldığını bildirdi.

Edirne'nin kutsal bir şehir olması ve savunma sırasında düşmanın elinegeçmemesi için tabyaların inşa edildiğini anlatan Onur, geçmişte kentisavunma amacıyla kullanılan tabyaların günümüzde kültürel amaçlıkullanılacak hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.