Haberler

Tarihî kışlalar, eğitim ve kültür merkezi olacak

Tarih: 31 Ekim 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Yasin Kılıç
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2010 Dünya Kültür Başkenti İstanbul'a yeni kültür merkezleri kazandırmayı hedefliyor.

Büyükşehir, atıl durumda bulunan tarihî kışlaları restore ederek kültür ve kongre merkezleri kuracak. Restore edilecek kışlaların çağdaş kent yaşamının bir parçası haline getirilmesi hedefleniyor. 3. Mustafa döneminde yaptırılan Eyüp'teki Rami Kışlası, Balkan Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı sonrasında yetimler yurdu olarak faaliyet gösteren Beykoz Kışlası ile Osmanlı döneminde askerlerin ekmek ihtiyacının karşılandığı fırın olarak kullanılan Davutpaşa Kışlası restore edilecek. Rami ve Beykoz kışlalarına kültür merkezi yapmayı düşünen Büyükşehir Belediyesi, Davutpaşa Kışlası'ndaki Osmanlı fırınını da eğitim merkezi haline getirecek.

Eyüp Belediyesi'nin mülkiyetinde bulunan Rami Kışlası, restorasyonu için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edildi. Büyükşehir Belediyesi Tarihî Çevreyi Koruma Müdürlüğü, kışlanın restorasyon projelerini hazırladı. 44 bin metrekarelik alana sahip tarihî yapı için hazırlanan proje ile kışlanın tahribatına yol açan kuru gıda toptancıları taşınacak. Restorasyon için 1 milyon 595 bin YTL harcanacak. Sur içerisinde bulunan işletme depoları da proje kapsamında boşaltılacak.

Beykoz'da 27 yıldır metruk halde bulunan tarihî Beykoz Askerî Kışlası da kongre ve kültür merkezi olacak. Tarihî kışlanın restorasyon çalışmaları 5 milyon YTL'ye mal olacak ve proje 2008 Nisan'da tamamlanacak. 20 bin metrekarelik alana sahip tarihî kışla, İstanbul 3 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan projeye göre restore edilecek. Kültür merkezi içinde 125 kişilik çok amaçlı 3 salon, kütüphane, sergi ve atölyeler ile avluda 220 kişilik gösteri alanı bulunuyor.

Osmanlı döneminde ekmek fırını olarak kullanılan Davutpaşa Askerî Kışlası'ndaki tarihî bina da restore edilerek eğitim merkezi yapılacak. Kışlada Halk Ekmek ile Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) işbirliğinde 'unlu mamuller ve fırıncılık eğitim merkezi' kurulacak. Eğitim merkezinin yanında müze ve kütüphane de bulunacak. Sektörün ihtiyaç duyacağı ustadan tezgâhtarına, denetimcisinden yöneticisine kadar tüm elemanlar bu okulda yetişecek. Okulda laboratuvar, uygulama salonları, yazılım tesisi, kütüphane ve eğitim alanları yer alacak.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.