Haberler

"Sümela yok ediliyor"

Tarih: 31 Ekim 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Osman Şişko
Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda yapılan restorasyon çalışmaları tepki çekiyor. Maçka Belediye Başkanı, TURSAB yetkilileri ve bazı turistler, restorasyonun tarihi yapının dokusuna zarar verdiği savunuyor.

Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, manastırın Osmanlı mimarisinin örneği gibi restore edildiğini belirtirken, turistler de 'mistik havasını kaybettiğini' öne sürdü. Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Salih Yılmazer ise eleştirilerin haksız olduğunu belirtti.

Sümela Manastırı'nın 15 yıldır devam eden aktif restorasyon çalışmalarının son kısmına 1 milyon 100 bin YTL harcandı. 13'üncü yüzyılda Altındere köyü sınırları içinde, Karadağ'ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulan manastırın restorasyon çalışmaları 40 yılı aşkın süredir devam ediyor. Manastırın çatısının tamamen kapatılarak doğa şartlarından etkilenmesinin önüne geçildiği belirtilirken, bu yıl kat döşemeleri, detay çalışması, yolda iyileştirme, çevre düzenlemesi, aydınlatma ve güvenlik çalışmaları yapıldı. Ancak, çalışmalar ilerledikçe, eleştiriler de arttı.

Kiremitler çok eleştirildi
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin hazırladığı proje kapsamındaki son dönem restorasyon çalışmalarında kullanılan Ankara ve Bayburt taşı ile sıva malzemesi, kapı ve çerçeveler, tavan kaplamasında kullanılan kiremitler eleştirilerin odak noktası oldu.

Bu malzemelerin manastırın tarihi yapısından çok günümüz mimarisine uygun olması, birçok çevre tarafından tepkiyle karşılandı.

Maçka Belediye Başkanı Genç, tarihi dokusunu kaybetme tehlikesi yaşayan manastırın restorasyonunun aslına uygun olarak yapılması gerektiğini savunarak şunları söyledi: "Kullanılan taş, manastırın olduğu doğada bile bulunmuyor. Restorasyon ve yer döşemelerinde Ankara andezit taşı kullanıldı. Taş seçimi yanlış. Manastır, Osmanlı mimarisinin örneği gibi restore ediliyor. Manastır eskiden bir değerdi ama yapılan hatalardan dolayı bu özeliğini yitiriyor."

TÜRSAB Karadeniz Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök "Bu, restorasyon değil onarımdır" diyerek şunları kaydetti: "Böylesine önemli bir mirasın bozulması bir tarih katliamıdır. Bu restorasyonları yapanlar bir gün gelip utanacaklar."

Turistler de şikâyetçi
Trabzon Mimarlar Odası Başkanı Salih Ayüz, "Ankara taşı kullanılması yanlış bir uygulama. Burası gibi muazzam bir yapı onarılırken daha dikkatli olunması gerekirdi" diye konuştu.

Manastırı gezen turistler de manastırın restorasyondan sonra çok bozulduğunu, tarihi ve mistik havasının gittiğini belirttiler.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.