Haberler

S.O.S İstanbul – AKM Gezisi’nin Ardından

Tarih: 31 Ekim 2007 Yazan: Gül Keskin, Burcu Öztaşkın


Hakkında alınan yıkım kararı ve yerine geliştirilen projeler ile dikkatleri üzerine çeken Türkiye’nin önemli “modern mimarlık” mirası örneklerinden AKM (Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul), bu sene İstanbul Serbest Mimarlar Derneği tarafından ikincisi düzenlenecek olan S.O.S. İstanbul Mimari Proje Yarışması’nın konusu olarak belirlendi.

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İSMD)’nin, Arkitera Mimarlık Merkezi işbirliği ile düzenlediği S.O.S. İstanbul, mimarlık öğrencilerinin AKM ile ilgili yaratıcı görüşlerini seslendirmeleri için bir platform yaratmayı amaçlıyor.

"S.O.S. İstanbul: AKM'nin Yeniden Kent Kültürüne, Taksim Meydanı'na ve İstanbul'a Kazandırılması İçin Alternatif Öneriler" fikir yarışması kapsamında, 30 Ekim Salı günü, yarışmacı mimarlık bölümü lisans ve yüksek lisans öğrencilerine açık “Atatürk Kültür Merkezi Gezisi” düzenlendi.

Murat Tabanlıoğlu’nun AKM önünde binanın tarih ve yapısına ilişkin yaptığı kısa bilgilendirme konuşmasıyla başlayan geziye yaklaşık 40 öğrenci katıldı. Alt fuayeden başlayan; konser salonu, dekor atölyesi, sahne arkası, üst fuaye, depolar, tiyatro salonları ve sanat galerisini de kapsayan gezi sırasında katılımcılar yapıyı detaylı olarak inceleme fırsatı yakaladılar.

Tabanlıoğlu, gezi sırasında geliştirilebilecek projelerle ilgili olarak da birkaç ipucu verdi. Örneğin yapının çekirdeğini oluşturan ana ve yan sahneler ile at nalı formundaki salonun bir takım akustik hesaplar sonucunda oluşturulduğunu; opera salonları için bu çekirdeğin standart nitelikte olduğunu belirtti. Dolayısıyla projelerin bu çekirdeğin kabuğunu oluşturan diğer elemanlarla oynanarak geliştirilebileceğini söyledi. Yine binadaki depo alanlarının, yurt dışındaki örneklerde de yapıldığı gibi, bir kısmının bırakılarak geri kalan kısımların bina dışına taşınabileceğinin üzerinde durdu. Tabanlıoğlu, projelerde, AKM’nin mevcut opera ve bale salonu fonksiyonuna ek olarak, binanın kente katılımını sağlayacak başka bir fonksiyon üzerinde daha düşünülmesi gerektiğini söyledi. AKM gezisi binanın bitişiğinde yer alan açık otoparkta son buldu.

Gezi sırasında, katılımcılar bina personeliyle de bire bir görüşme fırsatı yakaladı. Yapıya içeriden, fakat mimarlığın dışından bakan gözlerin yapıyla ilgili üzerinde durdukları en büyük sorun mevcut teknik altyapının ısıtma, havalandırma gibi eylemler için yetersiz kalmasıydı.

"S.O.S. İstanbul: AKM'nin Yeniden Kent Kültürüne, Taksim Meydanı'na ve İstanbul'a Kazandırılması İçin Alternatif Öneriler" fikir yarışması projelerinin son teslim tarihi 19 Kasım 2007. S.O.S İstanbul hakkında detaylı bilgiye ve yarışma şartnamesine www.sos-istanbul.org adresinden ulaşabilirsiniz. 

S.O.S İstanbul’a katılan projeler, yarışmanın sonuçlanmasının ardından 11 - 29 Aralık 2007 tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi’nde sergilenecek.

Atatürk Kültür Merkezi Hakkında
1930’larda inşasına karar verilen AKM, Nisan 1969’da tamamlanarak hizmete açıldı. O dönem Avrupa’nın ikinci büyük çağdaş sanat abidesi sayılan yapıya “İstanbul Kültür Merkezi” adı uygun görüldü. Açılışın üzerinden iki sene geçmeden, 27 Kasım 1970 günü Arthur Miller’in “Cadı Kazanı” oyunu sahnelenirken çıkan yangında yapının büyük salonu ve sahnesi tahrip oldu. Yapının mimarı Hayati Tabanlıoğlu tarafından bina kapsamlı bir onarım geçirdi. Onarımın ardından bina, bu kez Atatürk Kültür Merkezi adıyla 1978’de yeniden açıldı.

1.300 kişilik büyük salon, 500 kişilik konser salonu, 200 kişilik tiyatro salonu ve 250 kişilik sinema salonu ile 2.250 kişilik kapasiteye sahip yapıda ayrıca büyük bir sergi salonu da bulunuyor. İstanbul Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi, Devlet Senfoni Orkestrası'nın daimi sahnesi olarak hizmet veren AKM, bu kurumların yönetim birimleri ve merkez gişelerini de bünyesinde barındırıyor.İmaj Galerisi
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.