Haberler

Selçuklu Sarı Çini Resimleri

Tarih: 31 Ekim 2007
İSO-Odakule Sanat Galerisi 30 Ekim – 1 Aralık tarihleri arasında Rengin Saltık’ın “Selçuklu Sarı Çini Resimleri” sergisini konuk ediyor.

Rengin Saltık, "Selçuklu Sarı Çini Resimleri” adlı bu seri çalışmasında, Orta Asya şaman mirası ile yanı başlarındaki Bizans sanatını, İslam kültürü içinde mükemmel bir ahenk ve şaşırtıcı olgunlukta bir açık yüreklilikle harmanlayarak, kendi özgün sanat üsluplarını yaratmış olan, Anadolu Selçuklu'larının, 13. yüzyılın ilk yarısında, Beyşehir Gölü kıyısında, Kubad Abad da inşa ettikleri, Büyük ve Küçük Sarayların göz alıcı zenginlikteki ve asılları Konya Karatay Müzesi'nde bulunan duvar çinilerini kendine özgü modern tarzı ile tual resmine dönüştürüyor.

Bu serinin “parçalı yağlıboya tuvalleri”, Selçuklu'ların, farklı desenlerdeki çini karolarla oluşturdukları mozaik duvar panolarını andıran, ama onlardan farklı olarak tek bir büyük deseni meydana getirmek için birden fazla karonun yan yana getirilmesiyle oluşturuluyor. (100+10) x 100 cm tuvallerin bir kenarı üçgen köşeli (+10) olarak tasarlanarak, dönemin yıldız ve haç çini formlarına ve Selçuklu Kümbet Mimarisi'ne gönderme yapılıyor.

Çoğunun asılları, türkuaz ve lacivert renkli olan sır-altı çinilerden yorumlanan bu resimlerin tümü, Kubad Abad'ın, altın, gümüş ve diğer değerli maden tozları kullanılarak yapılan "lüster çini" lerinin renklerinde, yani sarı, yeşil, kahve tonlarında betimleniyor.

Sergilenen "sarı çini resimleri” arasında kollarında asaletlerinin sembolü ad ve lakaplarının işlendiği (tıraz) kaftanları ve saçlarındaki taşlı tokaları ile badem gözlü, yuvarlak yüzlü, güler-yüzlü, hayat dolu erkek ve kadın saray ileri gelenlerinin portreleri, bağdaş kurup oturanlar, “El Galib”, El-Muazzam, Sultan, hayat suyunu (âb-ı hayat) ve ölümsüzlüğü simgeleyen Narlı Kadın, Selçuklular'ın tılsımlı olduklarına ve olağanüstü koruyucu güçlerine inandıkları, insan başlı, aslan ya da kuş gövdeli Sfenks, Melek Siren, kudret ve talih simgesi-koruyan ve hükmeden iki ruhun simgesi, göğsünde Es-Sultan yazılı çift başlı kartal gibi masalsı semboller tasvir ediliyor ve Selçuklular'ın çinilerde olduğu kadar, taş ve ahşap oymacılığı gibi diğer mimari bezemelerde de kullandıkları stilize bitkisel ve geometrik desen panoları yer alıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.