Haberler

Güneş kentler kurulmalı

Tarih: 2 Kasım 2007 Kaynak: Evrensel Yazan: Vural Nasuhbeyoğlu
Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi, Gaziantep Üniversitesi, TÜBİTAK ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘4. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu’ Gaziantep Üniversitesi’nde başladı. İnşaat Mühendisliği Konferans Salonu’nda başlayan sempozyumun açılış konuşmasını yapan EMO Gaziantep Şube Başkanı Prof. Dr. Arif Nacaroğlu, üretim sürecinin kesintisizliği ve buna bağlı olarak yaşamın çağdaş koşullarda sürdürülmesinin enerjiye bağlı olduğunu, gerekli ve yeterli enerji talebinin karşılanmasının önemine işaret ederek “Özellikle 20. yüzyılın acımasız ve neye mal olursa olsun daha fazla üretim, daha fazla kâr güdüsü, gerek çevreye, gerekse canlılara onarılamaz derecede zarar veriyor. Enerji ihtiyaçlarının insana daha yaraşır şekilde nasıl karşılanabileceği sorusunu ve araştırmasını beraberinde getiren bu sorun ‘Yenilenebilir Enerji Kaynakları’na yönelimi hızla artırmıştır” dedi.

Temizlik sistemine eleştiri
Sempozyumda, ‘Küresel Isınma ve Güneş Kentler’ konulu bildiriyi sunan ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çetin Göksu, güneşle dünya arasındaki enerji alışverişindeki değişime küresel ısınma dendiğini ifade ederek şunları söyledi: “Dünyadaki yaşamı güneşe borçluyuz. Güneşle bizim aramızda bir filtre sistemi var; atmosfer. Son yıllarda sanayiyle, kentlerimizle bunu değişime uğrattık. 20. yüzyılda fosile dayanan enerji kompozisyonu ile bu hızlandı. Biz bozduğumuz, kirlettiğimiz sürece bu ısınma devam edecek. Yaşanan kuraklık, buzulların erimesi, yağışların azalması beklenenden daha hızlı bir ısınma ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Ciddi olarak harekete geçme zamanı gelmiştir. Asıl sorun kirletmeyen sistemler kurmak, temizlemek için yeni paralar harcamamaktır. Türkiye bu temizlik teknolojisine çok para ödedi ancak başlangıçtan daha kötü durumda. Temizlik teknolojileri, sömürü ve kazanç sistemini devam ettirmek içindir.”

“Gerçek çözüm ‘Güneş Kentler’dir. Tek sorun kentin üzerine yağan enerjiyi kullanabilecek kent tasarımı ve projesini oluşturmaktır. Avrupa’da en yüksek güneş enerjisine sahip Antep’te neden güneş kent kurmayalım? Ya doğayı ve insanı alabildiğine sömüren sisteme devam ederiz ya da bunu değiştirmeliyiz” diyen Göksu, ‘Güneş Kent’lerden örnekler sundu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.