Haberler

AKM'de yıkımdan vazgeçildi

Tarih: 5 Kasım 2007 Kaynak: Radikal

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Yasası 'AKM'nin yıkılması', metinden çıkarılarak TBMM'de onaylandı. AKM hakkında tüm projeler, binanın yıkılmasına karşı olan Koruma Kurulu'nun kararlarına göre yapılacak.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Yasası, üzerindeki AKM gölgesinden kurtularak Meclis'ten geçti. 2010 çalışmalarının ve mali kaynaklarının düzenlenmesi için hazırlanan yasa tasarısında AKM'nin yıkılması yönünde bir madde bulunması tepki çekmişti. Yasaya göre AKM için hazırlanacak tüm projeler Koruma Kurulu kararlarına göre olacak.

Hükümet, AKM'nin yıkılmasına yönelik tepkilere rağmen kararlılığını sürdürmüş, 2010 için hazırlanan yasa tasarısına AKM'nin yıkılıp yeniden yapılması için bir madde koymuştu. 2010 çalışmalarının hızlı ve sağlıklı yürütülmesi için gerekli olan yasada böyle tartışmalı bir konunun olması da tepki çekmişti. Genel Seçimler nedeniyle tasarı TBMM'de görüşülemedi. Önceki gün TBMM gündemine gelen yasa tasarısı sert tartışmalara neden oldu. 12 saat süren görüşmelerden sonra CHP, MHP ve AKP milletvekillerinin ortak önerisi kabul edildi ve yasa son şeklini almış oldu.

Ayazağa da bitirilecek
Yeni yasada 'AKM'nin yıkılması' metinden çıkarılırken "AKM binası ve müştemilatlarının projesi ve inşaat yapım işleri, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kuruma Kurulu karar ve görüşleri doğrultusunda yapılacak." ifadesine yer verildi. Rami Kışlası'nın kütüphaneye dönüştürülmesi korunurken, Ayazağa Kültür ve Kongre Merkezi'nin 2010 yılına kadar bitirilmesi de yasaya eklendi. Böylece İstanbul'un yarım kalmış en büyük kültür yatırımlarından birinin tamamlanması için önemli bir adım atılmış oldu.

İstanbul 2010 AKB Girişim Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu, 'Bu halinden çok memnunum' dediği yasayla ilgili bir açıklama yapıp 'çalışmalar yeni bir aşamaya gelmiş bulunuyor' dedi. Çolakoğlu Başbakan'a, kültür bakanlarına, milletvekili ve bakanlık bürokratlarına tek tek teşekkürlerini iletti.

1 Numaralı Koruma Kurulu Başkanı Prof. Mete Tapan ise Radikal'e yaptığı açıklamada 'çok sevindim, çok önemli bir gelişme' dedi. "AKM çok önemli, simge değeri de olan bir bina, bu nedenle korunması gerekir." diyen Mete Tapan'a göre 'korkular sona erdi': "Ben yasanın 'yıkma' lafı içinde olmadan çıkmasına çok sevindim. Baştan beri koruma kurullarının hep korumakla mükellef olduğunu, yıkmakla ilgisi olmadığını söylemişimdir; biz bunun için varız. Burada bir onarım dahi yapılacak olsa biz ilgileneceğiz; zaten de öyleydi... Bu aslında malumu ilan olmuş. Güçlendirmesi yapılacaksa, yandaki parsele bir bina yapılacaksa, projesi gelecek önümüze, onu değerlendireceğiz. Sanat çevrelerinde hâkim olan tüm korkular bu yasayla sona ermiş oldu." (aa, Kültür Sanat)

MHP: 'Türklük öncesini karıştırmayın'
DSP lideri Zeki Sezer önceki gün, yasa çıkarsa 'AKM'nin önüne yatar yıkılmasına izin vermeyiz' demişti. Dün TBMM'deki görüşmeler sırasında MHP'li Mehmet Şandır, 'Türklük öncesi İstanbul'un eserlerinin öne çıkarılmaması'nı savundu. CHP'li Nur Serter "İstanbul'da çokkültürlülük kalmadı, tarikat odaklı gettolar oluştu" deyince AKP'li Mehmet Çerçi, 'İftira atıyor, susturun' diye bağırdı ve kavga çıktı...
Yasanın kabulünden sonra Bakan Ertuğrul Günay, "Kentin çemberlerine hapsedilmiş insanlarımızı çağdaş gelişmelerle tanıştıracağız" dedi...

Yasada neler var?
- İstanbul'u 2010 yılı 'Avrupa Kültür Başkenti' olarak hazırlamak, 2010 yılında yapılacak etkinlikleri planlamak, yönetmek, kamu kurum ve kuruluşlarının bu amaçla yapacakları çalışmalarda koordinasyonu sağlamak üzere, 'İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı' kurulacak.
- AKM'nin bulunduğu parsel ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait parsel ve eklenebilecek diğer belediye ve Hazine arazilerinden oluşacak alanda yeni bir AKM binası ve müştemilatlarının projesi ve inşaat yapım işleri, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kuruma Kurulu karar ve görüşleri doğrultusunda yapılacak.
- Ayazağa'da, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından yapımına başlanan tamamlanamayan kültür merkezi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilerek 2010 yılına yetiştirilecek.
- Eyüp ilçesindeki Rami Kışlası, İstanbul Kütüphanesi olarak düzenlenecek.
- Harcamalar, İstanbul İl Özel İdaresi'nin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bütçelerine konulacak ödenek ile İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odası tarafından aktarılacak tutarlarla oluşacak banka hesabından karşılanacak.
- Her tür hizmet alımı Bakanlar Kurulu kararıyla çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. Yapılacak iş ve işlemler her yıl TBMM KİT ve Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu tarafından denetlenecek.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.