Haberler

Yusufeli haritadan siliniyor

Tarih: 5 Kasım 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Hayati Akbaş
Artvin'in Yusufeli ilçe merkezinin, Çoruh Nehri'ne inşa edilecek baraj nedeniyle başka bir yere taşınması kararı, halkın ve sivil toplum örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. Yusufeli halkı yetkililere seslenerek, "Baraj yapımı ve yeni yerleşim yerine harcanacak para ile barajdan elde edilecek gelirin kıyaslamasını neden kimse yapmıyor" dedi.

TBMM İçişleri Komisyonunda kabul edilen kanun tasarısında, Yusufeli Barajı nedeniyle sular altında kalacak ilçe merkezinin, kuzeyde Üşüktaş Tepesi, güneyde Uyuz Deresi, doğuda Barhal Çayı ve Çoruh Nehri, batıda Öküztepesi ile çevrili alana taşınması öngörülüyor. Tasarı yasalaşırsa bu taşınmadan, Yusufeli Barajı rezervuar alanındaki ilçe merkezi ve 3 köy içindeki 23 mahallede yaşayan 6 bin 945 kişi tamamen, 14 köyün 29 mahallesinde yaşayan 9 bin 227 kişi kısmen olmak üzere, toplam 16 bin 172 kişi etkilenecek.

Yusufeli İlçe merkezi yeni yerleşim alanına hukuken taşındıktan sonra, Yusufeli Belediyesi hukuki varlığını yeni yerleşim yerinde sürdürecek ve belediyenin eski yerdeki hukuki varlığı sona erecek. Haberin Yusufeli'nde duyulması ardından yaşanan şaşkınlık da bir anda yerini sessizliğe bıraktı. Yusufeliler "Baraj yapımı ve yeni yerleşim yerine harcanacak para ile barajdan elde edilecek gelirin kıyaslamasını neden kimse yapmıyor" diyerek yetkililere seslendi.

'Su Bile Gelmeyecek'
Yusufeli Kültür Derneği Başkanı Yusuf Akyürek, "Taşınılması planlanan alanda yabani hayvan bile barınamıyor" dedi. Akyürek, kanun tasarısını uygulama kabiliyetinin olduğuna inanmadıklarını belirterek, ilçe merkezinin, yapılacak baraj inşaatı için dış kredi almak amacıyla taşınmaya çalışıldığını söyledi. İlçe merkezinin taşınacağı bölgede yerleşim olamayacağına dair Bayındırlık ve İskan Bakanlığı heyetinin 2005 yılında vermiş olduğu bir karar olduğunu belirten Akyürek, "Bölge, daha önce orman arazisiydi. Bu alana kimsenin gidip de yerleşeceğini düşünmüyorum. En basiti, suyu bile oraya getiremezsiniz. Su olmadan yerleşim olur mu" diye konuştu. Dernek olarak baraj projesinden vazgeçilmesi için girişimlerde bulunduklarını ifade eden Akyürek, "Yusufeli halkı birlikte yaşamaya alışmıştır. Yeni yerleşim alanı Meclis'te oluşturulacak bir komisyon tarafından yerinde incelenmeli ve ona göre karar verilmelidir. Komisyon üyeleri inceleme yaptıktan sonra yeni alanın hiçbir şekilde insan yaşamına uygun olmayacağını görecektir. Ya baraj projesinden vazgeçilmeli ya da Yusufelililer, batıdaki bir ilde oluşturulacak alana yerleştirilmeli" açıklamasını yaptı.

Halk Karara Tepkili
Yusufeli sakinlerinden Ahmet Keleş ise, yeni yerleşim alanının yaşam açısından hiç uygun olmadığını, halkın da burayı uygun görmediğini söyledi. Yeni yerleşim yerine altyapının getirilmesinin imkânsız olduğunu ifade eden Keleş, "Yusufeliler'in yüzde 6o'ı istimlak parasını aldıktan sonra ilçeden ayrılmak istiyor. Zaten çoğu şimdiden il dışında yatırımlarını yapmış durumda" dedi. Ramazan Polat da Yusufeli'nin baraj suları altında kalıp kalmayacağının yıllardır tartışıldığını ifade ederek, "Artık buna bir son verilmeli. Çünkü halkımız da ne yapacağını bilmiyor. Yeni yatırımlar yapamıyor. Yeni yapılacak yerleşim yerini ise hiç kimse istemiyor. Yusufeli baraj suları altında kalırsa ilçeden ayrılmayı düşünüyorum" dedi. Yeni yerleşim alanına gitmeyeceğini ve ilçeden ayrılmayı düşündüğünü ifade eden Sedat Taşçı da, "Yeni yerleşim yerinde yaşamamız çok zor. Orada insanların geçinebileceği, hayatlarını sürdürebileceği alanlar mevcut değil. İstimlak parasına göre başka bir ile gitmeyi düşünüyorum" diye kaydetti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.