Haberler

Ören yerleri de bir ‘dost eli’ bekliyor

Tarih: 6 Kasım 2007 Kaynak: Akşam
Bakanlığın ‘Kültür Dostları’ sitesinde arkeolojik kazılarla ilgili ihtiyaç listesindeki verilere göre de, milyonlarca YTL kaynak gerekiyor. İşte çözüm bekleyen ören yerlerinden bazıları:

Zeugma: Kazı başkanı Doç. Dr. Kutalmış Görkay. Zeugma’daki kafeterya-tuvalet ve otopark alanı kentin antik Meclis Binası olabilecek Bouleuterion yapısının üzerinde yer almakta olup kaldırılması isteniyor. Bu iş için 165 bin YTL gerekiyor.

Alanya Kalesi: Prof. Dr. Oluş Arık’ın kazı başkanlığını yaptığı Alanya Kalesi’nde kazı evi ihtiyacı var. Öncelikli olarak İçkale’deki bütün bina kalıntılarının kazı- koruma ve onarım çalışmalarının bir an önce tamamlanarak burasının bir arkeopark haline getirilmesi ve her yapının orada ele geçirilmiş buluntuların yerinde sergilendiği müze-mekânlara dönüştürülmesi amaçlanıyor. Gerekli kaynak 245 bin YTL.

Karain: Kazı başkanlığını Prof. Dr. Işın Yalçınkaya yapıyor. Kazı evinin tadilatı, otopark düzenlemesine ihtiyaç var. Mağaraya çıkışta bir teleferik ya da telesiyej yapılması isteniyor. Bu iş için 70 bin YTL gerekiyor.

Perge: Kazı başkanlığını Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu yapıyor. Kamulaştırma sorunu var. Karşılama Alanı Planlanması, Kazı Deposu, Onarımlar için ödenek gerekiyor. 125 bin YTL gerekiyor.

Arikanda: Kazı başkanlığını Prof. Dr. Cevdet Bayburtuoğlu yapıyor. 100 bin YTL’ye ihtiyacı var.

Patara:
Kazı Başkanlığını Prof. Dr. Fahri Işık yapıyor. 212 bin 28 YTL’ye ihtiyacı var.

Aziz Nikolas (Noel Baba): Kazı Başkanlığını Prof. Dr. Yıldız Ötüken yapıyor. 70 bin YTL’ye ihtiyacı var.

Bademağacı Höyüğü: Kazı Başkanlığını Prof. Dr. Refik Duru ile Gülsün Umurtak yapıyor. Anadolu’nun bilinen en eski sarayının bulunduğu ve üst üste 12 yerleşimin olduğu 9 bin yıllık Bademağacı Höyüğü için 115 bin YTL gerekiyor.

Elmalı Hacı Musalar Höyüğü: Kazı Başkanlığını Doç. Dr. İlknur Özgen yapıyor. Güvenlik sorunu var. Ören yerlerinin etraflarının sağlam bir biçimde çevrilmesi gerekmekte. Bu ihtiyaçlar için 60 bin YTL gerekiyor.

Rhodiapolis: Kazı Başkanlığını Prof. Dr. Nevzat Çevik Yapıyor. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük hayırseveri olarak bilinen Likyalı Opramoas şimdi kendisi yardıma muhtaç hale geldi. Rhodiapolis antik şehrinde Opramoas’a ait mezar anıtının ve diğer tarihi eserlerin onarımı için 300 bin YTL gerekiyor. Prof. Dr. Nevzat Çevik, Opramoas’a sponsor olması için Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’na çağrıda bulundu. Ancak ATSO yönetimi, yönetim kurulundan bu konuda onay alamadı. Şimdi Kültür Dostlarından bu para temin edilmeye çalışılıyor.

Kubadabad Sarayı: Kazı Başkanlığını Prof. Dr. Rüçhan Arık yapıyor. Selçuklu sarayında yapılan kazılarda kullanılan kazı evi tadilat, tamirat ve donanımına ihtiyaç var. 71 bin YTL gerekiyor.

Yatağan: Kazı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan. Buradaki sorunların giderilmesi için de 350 bin YTL’lik kaynağa ihtiyaç var.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.