Haberler

Kirlenen Ergene Nehri yüzünden Trakya tarımı da kayba uğruyor

Tarih: 7 Kasım 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Cevdet İnan
Uzunköprü Çeltik Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Ali Öner, 2008 yılında Ergene Ovası'nda tarım yapılmasının mümkün olmadığını belirtti. Üreticinin yaklaşık 25 milyon YTL kayba uğradığını vurgulayan Öner, ülke ekonomisinin de 80 milyon YTL kaybettiğini vurguladı.

Yıldız (Istranca) Dağları'ndan doğup Meriç Nehri ile birleştikten sonra Ege Denizi'ne dökülen Ergene Nehri'nin eski günleri mumla aranıyor. Nehrin geçtiği bölgelerde bulunan sanayi kuruluşlarının yol açtığı kirlilik insan sağlığını da tehdit ediyor. Ergene Nehri, sanayi atıklarının kurbanı oldu. Kanalizasyonların arıtılmadan nehre boşaltılması, katı atıkların gelişigüzel atılması da kirliliğin baş nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Nehre bırakılan atıkların canlı hayatı tehdit edecek boyutlara ulaştığına dikkat çeken uzmanlar, bir an önce önlem alınması gerektiğini söylüyor.

Dünyanın en uzun taş köprüsü olan Uzunköprü'nün bulunduğu bölge içler acısı haliyle görenleri hayrete düşürüyor. Şaşaalı görüntüsünü Ergene Nehri'nin akıntısıyla birleştirerek, görsel güzellikleri sergileyen dünyanın en uzun taş köprüsünün etrafını şimdilerde çöp yığınları, çevrede bulunan sanayi kuruluşlarının zehirli atıkları ve çok kötü bir koku sarmış durumda. Tarihî şehirde yaşayan vatandaşlar ise çevre kirlenmesinin yol açtığı bu durumdan hiç hoşnut değil. Nehrin artık zehir saçtığını belirten vatandaşlar, yetkililerden çözüm bekliyor.

Uzunköprü Çeltik Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Ali Öner, 2008 yılında Ergene Ovası'nda tarım yapılmasının mümkün olmadığını belirtti. Öner, 2007 yılında Ergene Ovası'nda 80 bin dekar çeltik ekimi yapıldığını hatırlatarak, dekar başına 800 kg ortalama ile yaklaşık 65 bin verim beklenirken, kirlilik sonucu dekar başına 150 ile 300 kg arası toplam 30 ton çeltik ürünü hasadı yapıldığına dikkat çekti. Üreticilerin yaklaşık 25 milyon YTL kayba uğradığını vurgulayan Öner, bu kirliliğin devam ettiği sürece 2008 yılında Ergene Ovası'nda 80 bin dekar arazide hiçbir çeşit tarım yapılamayacağını söyledi. Bu durumun ülke ekonomisine 80 milyon YTL'lik bir katma değer kaybı yaşatacağına dikkat çeken Öner, kirlilik bitene kadar bakanlığın destekleme primi vermesi gerektiğini söyledi. Bazı üreticilerin Ergene kirliliğinden kaynaklanan zararı için Çevre Bakanlığı aleyhine dava açtığını anlatan Başkan Öner, kirliliğin önlenmesi için Çorlu ve Çerkezköy'deki arıtmaların bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğini söyledi. Öner, "Böyle giderse Ergene Ovası'nda tarım yapamayan bütün çiftçilerimiz dava açmaya mecbur kalacak." dedi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.