Haberler

10. Uluslararası İstanbul Bienali Sona Erdi

Tarih: 8 Kasım 2007
Koç Holding sponsorluğunda, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 10. Uluslararası İstanbul Bienali, 4 Kasım Pazar günü sona erdi.

Hou Hanru’nun küratörlüğünde düzenlenen 10. Uluslararası İstanbul Bienali’nde, “İmkânsız değil, Üstelik Gerekli: Küresel Savaş Çağında İyimserlik” başlığı altında 5 sergi mekânında, 96 uluslararası sanatçı ve sanatçı grubunun 150’yi aşkın projesi sergilendi.

Kapılarını açtığı 8 Eylül gününden itibaren iki ay boyunca Türkiye’nin en büyük güncel sanat etkinliği olarak İstanbul’u dev bir sanat platformuna dönüştüren 10. Uluslararası İstanbul Bienali sergilerini yaklaşık 91.000 kişi gezdi.

• 10. Uluslararası İstanbul Bienali’nin sponsorluğunu üstlenen Koç Holding, bu desteğini 2016 yılına kadar bundan sonraki dört bienali de kapsayacak şekilde sürdürecek.

• Şekerbank’ın mekân sponsorluğunu üstlendiği Atatürk Kültür Merkezi’nde “Yakmalı mı Yakmamalı mı?” teması altında 13 proje, Antrepo No.3’te Baytur, Canan Pak ve Koçtaş sponsorluğunda “Entre-polis”, “Sokak Yaşamı” ve “Rüya Evi” temalarını içeren 43 sanatçı ve sanatçı grubunun eserleri yer aldı.

• Güncel sanat sergi mekânı olarak ilk defa kullanılan İMÇ blokları’nda ise “Dünya Fabrikası” teması çerçevesinde çeşitli dükkân ve ortak kullanım alanlarında 27 Bienal projesine yer verildi. Bienal Atölye ve Eğitim Programı Proje Ortağı santralistanbul ile Kadıköy Halk Eğitim Merkezi de birçok özel projenin yanı sıra panel ve film programlarına ev sahipliği yaptı.

• Üniversite öğrencileri, Koç Holding’in desteğiyle 10. Uluslararası İstanbul Bienali’ni, bilet almadan gezdiler. Bu kampanya dâhilinde 10. İstanbul Bienali’ni İstanbul ve çevre illerdeki üniversitelerden 18.000 üniversite öğrencisi ziyaret etti.

• Koç Holding sponsorluğunda, Bienal kapsamında Pace Sanat Merkezi’nin yaptığı çocuk eğitim programları minik sanatseverlerden yoğun ilgi gördü. Bienal süresince haftada en az iki kez Antrepo No.3’te yapılan atölye çalışmalarına yaşları 6- 14 arasında değişen 800’ü aşkın çocuk katıldı.

• Antrepo No.3 ve AKM’de düzenlenen Bienal Rehberli Turları’na çoğu öğrenci toplam 7.000 kişi katıldı. Bienal Eğitim programı kapsamında Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca düzenlenen turlar için özel eğitim almış 15 tur rehberi görev aldı.

• 10. Uluslararası İstanbul Bienali’nin gerçekleşmesine Mondriaan Vakfı, Bureau of Educational and Cultural Affairs- US Department of State ve İstanbul ABD Konsolosluğu, American Center Foundation, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu, SEACEX, ifa, British Council, Culturesfrance, Paris Belediyesi, İstanbul Fransız Kültür Merkezi başta olmak üzere 46 uluslararası kurum katkıda bulundu.

• Bienal kapsamındaki bazı sanatçı projeleri için Özel Proje Sponsorları olarak Garanti Bankası, Yapı Kredi Worldcard, Hürriyet Gazetesi, Sema-Barbaros Çağa, Akbank, Asya Nakliyat, Finans Sigorta, Fred Perry Türkiye Temsilcisi Bilsar, Garanti Emeklilik ve Hayat, Hedef Alliance, Türk Henkel, Siemens Sanat, TAV Havalimanları Holding, TİM Grup, Yüzler Sesler ve Mudo destek verdi. Ses ve Görüntü Sistemleri sponsorluğu ise Arçelik tarafından üstlenildi.

• 10. Uluslararası İstanbul Bienali bu kurumların yanı sıra İstanbul iş dünyasının önde gelen 34 kuruluşunun da Bienal Destekçisi olarak yaptıkları katkılarla gerçekleşti.

• İstanbul Bienali bir ilke imza atarak “Gece Programı” kapsamında sergi saatlerinden sonra da izleyiciyi proje ve etkinliklerle buluşturdu. İki ay boyunca Cuma-Cumartesi akşamları Antrepo No.3’te sabaha kadar açık olan Koçtaş sponsorluğundaki “Rüya Evi”nde birçok sanatçı performansı ve etkinlik gerçekleştirildi. 6 Ekim Cumartesi gecesi ise İstanbul Bienali, kentteki birçok sanat merkezinin de katılımıyla gerçekleşen “Uykusuz Gece” projesi için başta Antrepo No.3 olmak üzere farklı mekânlarda özel etkinlikler düzenledi.

• Yine “Gece Programı” çerçevesinde Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu’nun desteği ve Yapı Kredi Worldcard’ın özel proje sponsorluğunda tüm kente yayılan kültürel bir eylem gerçekleştirildi. İstanbul’dan genç bir ekibin küratörlüğünde 100’ün üzerinde video çalışmasından oluşturulan gecegezenler projesinin gösterimi, kentin 25 farklı noktasında ücretsiz olarak yapıldı.

• 10. Uluslararası İstanbul Bienali iki ay boyunca AKM, İMÇ, Antrepo No. 3 ve Rüya Evi mekânlarına özel hazırlanmış dört ayrı ses yerleştirmesine ek olarak Brainfailure adlı Çinli punk grubu, Dandadadan, Rumble Fish ve Hazavuzu gruplarının toplam 8 müzik ve ses performansına ev sahipliği yaptı.

• 10. Uluslararası İstanbul Bienali kapsamında birçok yerli ve yabancı sanatçı, akademisyen ve küratörün katıldığı 24 panel düzenlendi. Panellere santralistanbul, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi ve İMÇ ev sahipliği yaptı.

• 12 sanatçının 16 kurmaca ve belgesel filminden oluşturulan İstanbul Bienali Film Programı her hafta sonu santralistanbul, her Çarşamba ise Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde ücretsiz gösterildi.

• 10. Uluslararası İstanbul Bienali, 2003’te başladığı İstanbul dışındaki paralel etkinliklerine bu yıl da Mersin’de devam etti. Bienal’in eğitim programındaki bu etkinlik kapsamında Mersin’de panel tartışmaları ve Bienal film programının gösterimleri yapıldı. Böylelikle uluslararası sanat uzmanlarının Mersin’deki kültürel aktörlerle ortak çalışmalar yapması sağlandı.

• 10. Uluslararası İstanbul Bienali’ni takip etmek üzere yurtdışından 600’e yakın basın mensubu ve 3.000’den fazla küratör, koleksiyoner, müze ve galeri yöneticisi geldi. İstanbul Bienali açık olduğu iki ay süresince toplam 6.000’e yakın yabancı konuk tarafından izlendi.

35 ülkeden 600’e yakın basın mensubunun gezdiği 10. Uluslararası İstanbul Bienali yabancı basında da büyük yankı uyandırdı.

• Aralarında New York Times (ABD), Wall Street Journal (ABD), La Repubblica (İtalya), Frankfurter Allgemeine (Almanya), Le Monde (Fransa), El Pais (İspanya) Il Manifesto (İtalya), Volkskrant (Hollanda), Südedeutsche Zeitung (Almanya), El Mundo (İspanya), Die Tageszeitung (Almanya) gibi dünyaca tanınmış gazetelerden muhabir ve temsilciler Bienali izlemek için İstanbul’daydı.

• Aralarında Art in America (ABD), Art Forum (ABD), Art Press (Fransa), Art Forum (ABD), Frieze (İngiltere), The New Yorker (ABD), Art (Almanya), L’Hebdo (İsviçre), Art Monthly (İngiltere), Tema Celeste (İtalya), Spike (Avusturya), Art Asia Pacific (ABD), Bidoun (ABD), Art News (İngiltere) gibi sanat dergilerinin eleştirmelerinin de bulunduğu yabancı basın mensupları 10. Uluslararası İstanbul Bienali izlenimlerini kendi ülkelerine taşıdılar.

• Fransa’nın önde gelen günlük gazetesi Le Monde “Güncel sanat İstanbul’u globalleşmenin kalbine taşıyor” başlıklı yazıda “İstanbul dünyanın kalbinde bir şehir. İstanbul Bienali’nin gücü de buna tanıklık etmesinden kaynaklanıyor” cümlelerine yer verdi.

• ARTE (Fransa), RAİ (İtalya), Deutsche Welle (Almanya), ERT (Yunanistan), SVT (İsveç) ve TVP (Polonya) televizyon kanallarından program yapımcıları 10. Uluslararası İstanbul Bienali üzerine programlar hazırladılar.

• Ayrıca, Documenta XII, Sydney, Venedik ve San Paulo Bienalleri’nin yöneticileri ile MOMA/Museum of Modern Art (New York), Tate Modern (İngiltere), Centre Georges Pompidou (Fransa), Chicago Modern Sanat Müzesi (ABD), Carnegie Museum of Art (ABD), Atina Modern Sanat Müzesi (Yunanistan) gibi dünyaca bilinen müzelerin yönetim kurulu üyeleri, küratör ve koleksiyoncular da 10. Uluslararası İstanbul Bienali’nde yer alan çalışmaları yakından inceleme ve Türk sanatçılarla tanışma imkânı buldular.

11. Uluslararası İstanbul Bienali, bu yıl olduğu gibi Koç Holding sponsorluğunda 2009 yılı sonbaharında gerçekleşecek.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.