Haberler

Nükleer santral ufukta göründü

Tarih: 12 Kasım 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Mansur Çelik

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in kısmen veto ettiği "Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Yasa" TBMM'de değiştirilerek kabul edildi. Böylece enerji plan ve politikalarına uygun biçimde, elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirecek nükleer güç santrallarının kurulması, işletilmesi ve enerji satışına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

TBMM'nin önceki gece yaptığı 12 saatlik mesainin ardından kabul edilen yasaya göre sistem şöyle işleyecek:

Ölçütler bir ay içinde 
Nükleer santralı kuracak veya işletecek şirketler, lisansını faaliyete başlamadan önce alacak. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), nükleer santral kurup işletecek şirketlerin karşılaması gereken ölçütleri, yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren bir ay içinde yayımlayacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yarışmanın şartları, şirketin seçimi, yer tahsisi, lisans bedeli, altyapıya yönelik teşvikler, seçim süreci, yakıt temini, üretim kapasitesi, alınacak enerjinin miktarı ve enerji birim fiyatını oluşturma usul ve esasları için yönetmelik hazırlayıp Bakanlar Kurulu'na sunacak.

Yönetmelik yayımlandıktan sonra kurulması öngörülen santrallar için en geç 1 ay içinde, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) tarafından ilana çıkılacak. TAEK tarafından belirlenen ölçütleri karşıladığına karar verilen şirketler ihaleye girecek.

TETAŞ en uygun teklifi belirledikten sonra, ilgili şirketle sözleşme imzalanması izni Bakanlar Kurulu'nun onayına sunulacak. İzin çıkarsa EPDK tarafından şirkete lisans verilecek.

Şirket ile TETAŞ arasında, santralın işletmeye alınmasından sonraki 15 yılı aşmayan süre için bir enerji satışı sözleşmesi imzalanacak.

Elektriği TETAŞ alacak
Üretilecek enerjinin tamamı TETAŞ tarafından satın alınacak. Bu enerji, perakende ve toptan satış lisansı sahibi tüzel kişilere, yapılacak ikili anlaşmalar çerçevesinde ve TETAŞ'ın alım fiyatı üzerinden satılacak.

Bu tüzel kişilerin alacakları enerji miktarı, bir önceki yılki Türkiye toplam enerji tüketimindeki payları oranında her yıl saptanacak.

Atık yönetimi kapsamında geçici veya nihai depolama yerinin belirlenmesine, depolanma tesisinin inşasına, işletilmesine ve işletmeden çıkarılmasına, kullanılmış yakıt ya da yüksek radyoaktif seviyeli atıkların taşınmasına ve işlenmesine, radyoaktif atıkların yönetimini sağlayacak Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin maliyetler ile santralın söküm maliyetini karşılamak amacıyla, Ulusal Radyoaktif Atık Hesabı ve İşletmeden Çıkarma Hesabı oluşturulacak.

Şirket, bu hesapların her birinde, kilovatsaat başına 0.15 euro katkı payı ödeyecek.

Şirket, yakıt temininden ve işletme döneminin sonunda santralın devreden çıkarılması ve sökümünden, taşınmazın çevre kuralları kapsamında kabul edilebilir hale getirilerek Hazine'ye iadesinden sorumlu tutulacak.

Kamu da yapabilecek
Şirket ile bir iktisadi devlet teşekkülü, iştirak ilişkisi kurabilecek. Bakanlığın görev vermesi halinde, kamu şirketleri nükleer güç santralı kurabilecek, yurtdışında benzer yatırımları yapabilecek, yatırımlara katılabilecek.

Üzerinde santral kurulacak taşınmazlar için Bakanlar Kurulu kararıyla bedelsiz olarak kullanma izni, irtifak hakkı tesis edilecek.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.