Haberler

Kapalıçarşı '2010 Avrupa Kültür Başkenti' için tadilata alınacak

Tarih: 12 Kasım 2007 Kaynak: Zaman
Kapalıçarşı'da 3 bin 600 işyeri, 21 iş hanı, 30 bin 500 metrekare kapalı alan, 25 bin çalışan, 2 cami, 1 mescit, 1 postane, 6 banka şubesi, 1 sağlık merkezi, 68 cadde ve sokak, 28 kapı, özel güvenlik teşkilatı ve polis karakolu bulunuyor.

Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Fırat, "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'' hazırlıkları çerçevesinde, çarşının çevresinin açılacağını ve bir kısmı boş olan bazı kaçak binaların yıkılacağını söyledi. Fırat, bazı tadilat çalışmalarına çarşı esnafının destek olduğunu belirtti.

"İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'' hazırlıkları kapsamında tadilat yapılan tarihî Kapalıçarşı'da, telefon ve elektrik kablolarının yer altına alınacağı ve çevresinde bulunan bazı kaçak binaların yıkılacağı bildirildi. Kapalıçarşı'daki tadilat çalışmalarına ilişkin bilgi veren Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Fırat, "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'' hazırlıkları çerçevesinde çarşının çevre düzenlemesiyle ilgili olarak belediyenin bir çalışması bulunduğunu kaydetti. Bu çalışmada, çarşının çevresinin açılacağını ve bir kısmı boş olan bazı kaçak binaların yıkılacağını kaydeden Fırat, "Bunların bir kısmı kuyumcu atölyeleriydi. Ruhsatları iptal oldu. Çalışmıyorlar, enkazları yıkılacak. Çarşı eski kimliğine dönecek. Bir buçuk yıl içinde burayı temizleyecekler.'' dedi. Fırat, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından üstlenilen röleve çalışmaları için de bir proje hazırlanacağını, 30-40 mühendisten oluşacak büyük bir ekibin yürüteceği bu çalışmanın yaklaşık 6 ay süreceğini bildirdi.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) de çarşının altyapısını sokak sokak elden geçirdiğine işaret eden Fırat, "28 cadde kaldı. Şu anda mevsim itibarıyla sezon uygun değil, bir müddet sonra tekrar başlayacağız. Kanalizasyonlar bir daha açılmasın diye İSKİ tarafından depreme de dayanıklı yapılıyor. Parasını ise esnaf karşılıyor. Altyapı çalışmaları, tarihî dokuya uygun yapılıyor. Bütün telefon ve elektrik kabloları da yer altına alınıyor.'' diye konuştu. Fırat, esnafın da maddi katkı sağladığı bu tadilat ve tamirat çalışmalarının tamamının, Kapalıçarşı'nın yapısı gereği 2010'a yetişmeyeceğini düşündüğünü söyledi. Çarşının dünyanın en büyük ve en eski çarşılarından biri olduğunu ifade eden Fırat, turizm sezonunda günde ortalama 400 bin kişinin burasını gezdiğini belirtti.

Pazar günleri açık kalma izni alındı
Bu kadar geniş ve 550 yıllık tarihî bir mekânda, önümüzdeki yıldan itibaren festivaller düzenlemek istediklerini vurgulayan Hasan Fırat, ilgili kurumlarla konuya ilişkin görüşmelerinin sürdüğünü ifade ederek, ''Haziran ayı başında bir hafta sürecek 'Uluslararası Altın Fuarı'na ev sahipliği yapmak istiyoruz. 'Halıcılık Fuarı'na da ev sahipliği yapabiliriz.'' dedi. Fırat, özellikle yaz aylarında pazar günleri İstanbul'a gemiyle çok sayıda turist geldiğine işaret ederek, pazar günleri kapalı olan Kapalıçarşı'nın açık kalması için gerekli izinleri aldıklarını ve yılbaşından sonra bu konuya ciddi olarak eğileceklerini vurguladı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.