Haberler

7 yıl aradan sonra ‘tarih’ kazılacak

Tarih: 13 Kasım 2007 Kaynak: Akşam Yazan: Adem Tekin
Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen, Kadıpaşa Mahallesi’nde 7 yıl aradan sonra 3’üncü derece arkeolojik çalışmaların 15 Kasım’da başlayacağını söyledi. Türkmen, Özel İdare’den alınan 20 bin YTL ödenek ile kazılara devam edileceğini ifade ederek, “2001 yılında Kadıpaşa Mahallesi’nde başlayan kazılar sırasında bulunan mozaik sonrasında, arkeolojik SİT alanı ilan edilen Kadıpaşa Mahallesi arkeolojik kazı alanındaki tüm uygulamalar Alanya Müze Müdürlüğü’nün denetiminde yapılıyor. Ayrıca Roma Dönemi’ne ait yerleşim yerinde ve çevresinde su künkleri, binalara su getirmekte kullanılan pişmiş kiremitten içme suyu şebekesiyle bazı yaban hayvanlarının motiflerinin bulunduğu yer mozaiklerine rastlanmıştı” diye konuştu.

Türkmen, bölgenin liman kenti olması nedeniyle su altı buluntularının yoğun olarak çıktığını belirterek, özellikle Roma kalıntılarına sıkça rastlandığını kaydetti. Türkmen, Alman Arkeoloji Enstitüsi ile birlikte Gazipaşa Selinus Antik Kenti’nde başlayan kazıların 4’üncü yılında bitirildiğini ve yapılan kazı sonuçlarının bir kitapta toplanacağını ifade etti.

Kalıntılar Roma Dönemi'ne Ait
Alanya’da 3’üncü derece SİT alanı olan Kadıpaşa Mahallesi Ali Haydar Sokak’ta, altyapı kazısı yapılmış ve kazı sırasında 1.5 metre derinlikte, Roma Dönemi’ne ait tarihi mozaik kalıntıları ortaya çıkmıştı. Bölge, 27 Nisan 2001 tarihinde Antalya Koruma Kurulu kararıyla SİT alanı ilan edilirken, bulunan mozaikin üstü kapatılmıştı. Olay tepkiyle karşılanırken, o dönemde gazeteler haberi “Tarihe Türk usülü koruma” başlığıyla kamuoyuna duyurmuştu.

Selinus Antik Kenti
Selinus (Hacımusa) Çayı’nın denize döküldüğü yerde beşik tonozlu iki odalı hamama ait kalıntıları görmek mümkün. Deniz kenarındaki agoranın sütunları kaybolmuşsa da stylobat izleri görülebilir. Agoradan doğuya doğru gidildiğinde apsisli bir yapıya (kilise) rastlanır. Bu yapının eski bir mabet üzerine kurulmuş olması olasılığı büyüktür. Kilisenin doğusunda anıtsal bir yapı vardır. Kentin tek İslami yapısı olup giriş kapısının çevresi Selçuklu Dönemi motifleri ile süslüdür. Bu kalıntının bir köşke ait olduğu sanılmaktadır. Kentin nekropolündeki mezar yapıları arkasollü, beşik tonozlu, anıt mezarlar olup, Kilikya Bölgesi’nin ölü gömme adetlerini en güzel biçimde ortaya koymaktadır. Kente ait su kemerlerinin bir bölümü günümüze ulaşabilmiştir. Roma İmparatoru Traianus Part seferinden dönerken bu kentte ölmüş ve külleri Roma’ya götürülmüştür. Kalıntılar Roma, Bizans ve Ortaçağ Dönemine tarihlenmektedir. Bugüne kadar gelmiş olan yapılar, sokaklar, evler ve sarnıçlar kısmen Erken Osmanlı Dönemi’ne kadar uzanmaktadır.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.