Haberler

İstanbul trafiğinin hava rayla ‘çözümü’

Tarih: 13 Kasım 2007 Kaynak: Evrensel Yazan: Eylem Lodos, Yeşim Özdemir
İstanbul’u felç eden trafik sorununu “çözmek” için “bir yandan yapıp bir yandan yıkan” İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu kez de “hava ray”ı gündemine aldı. Uzmanlar, Şişhane-Okmeydanı arasında inşaa edilecek hava ray sisteminin İstanbul trafiğine bir çözüm getirmeyeceğini söylerken tarihi dokuyu da zedeleyeceğine dikkat çekti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şişhane’den Okmeydanı’na kadar inşa etmeyi planladığı yaklaşık 3.5 kilometre uzunluğundaki hava ray sisteminin toplam 300 milyon YTL’ye mal olacağı hesaplanıyor. 3 yılda bitirilmesi gündemde olan sistemin Beyoğlu’nda İstanbul Metrosu’nun Şişhane İstasyonu’ndan başlayıp Kasımpaşa üzerinden Kulaksız’a, oradan da Okmeydanı Cemal Kamacı Spor Kompleksi’ne ulaşması gündemde.

İstanbul için gerekli değil
Konuyla ilgili olarak gazetemize konuşan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe, hava rayın İstanbul’un ulaşım ve trafik problemine bir çözüm getirmeyeceğini ifade etti.

İstanbul trafiğinin gittikçe karmaşıklaştığını anlatan Gökçe, bu sistemin lüks olabileceğine dikkat çekti. Gökçe, hava rayla İstanbul’daki tarihi dokunun da zarar görebileceğine vurgu yaparak, aynı zamanda zaten var olan gürültü kirliliğine bir yenisinin daha ekleneceğini söyledi. Gökçe, “İşin yapılabilirliği çerçevesinde problemi düşünmemek gerek. Artık mühendislik bilgileri her türlü mimari yapının yapılmasına imkan veriyor. Mühendislik bilgileri yeterli diye çevre şartlarını göz ardı etmemek gerekir” şeklinde konuştu.

Doğru projeler üretilmeli
Tarihi ve doğal yapıyı bozacak sistemlerin oluşturulmaması gerektiğini söyleyen Gökçe, asıl amacın insanla birlikte çevrenin de korunması olduğuna dikkat çekti. Araçları insanlaştırmanın doğru olmadığını dile getiren Gökçe, kentlerde özellikle de insanların yaşamış olduğu yerlerde görüntü kirliliği oluşturan sistemlerin insanları ve doğayı dışlayan bir anlayış olduğuna değindi. Bu noktada çağdaş anlayışın güvenli, kaliteli, ekonomik, çevreci, toplumsal ve sosyal sorumluluk getiren projelerin üretilmesini emrettiğini ifade eden Gökçe, bugün inşaat mühendisliğinin gelmiş olduğu noktanın da bu yönde olduğunu anlattı. İnşaat mühendislerinin de herhangi bir projeyi planlarken ya da tasarlarken bu kriterleri dikkate alması gerektiğini vurgulayan Gökçe, “Tarihi değerleriyle bir açık hava müzesi özelliği taşıyan İstanbul’da hava ray yapacağım diye görüntü kirliliği oluşturmamak gerek, zaten İstanbul trafiği de hava ray gibi projelerle çözülemez” dedi.

Her yıl maliyet artacak
Daha önce Beşiktaş-Zincirlikuyu, Bakırköy-İncirli, Üsküdar-Altunizade, Kadıköy-Koşuyolu, Okmeydanı-Mecidiyeköy, Çubuklu-Anadolu Hisarı, Zincirlikuyu-Boğaziçi, Kartal Sahil-Otoban, Ayazağa-İstinye, TRT Lojmanları-Ümraniye Tepeüstü için önerilen hava ray, Beyoğlu’nda İstanbul Metrosu’nun Şişhane İstasyonu’ndan başlayıp Kasımpaşa üzerinden Kulaksız’a, oradan da Okmeydanı Cemal Kamacı Spor Kompleksi’ne ulaşacak. Araçlarla birlikte kilometre maliyeti 25 milyon YTL’yi bulacak. Hava Ray için 2008 yılında 50 milyon YTL, 2009’da 150 milyon YTL ve 2010 yılında da 100 milyon YTL harcanması planlanıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.