Zirvede Financial Times Genel Yayın Yönetmeni Martin Wolf da bir sunum yaptı
Türkiye'de son dönemde faizlerin düşmesi ve kredi vadelerinin 20 yıla kadar uzamasıyla canlanan gayrimenkul sektöründe asıl etkinin mortgage ile birlikte ortaya çıkması bekleniyor. Urban Land Institute (ULI) Türkiye Başkanı Hakan Kodal, mortgage sistemi geldiğinde konut talebinin ikiye katlanacağını söyledi.
Kar amacı gütmeyen bir eğitim ve araştırma kuruluşu olan Urban Land Institute (ULI), 2005 Avrupa Gayrimenkul Zirvesi'ni İstanbul'da düzenledi.
Vade uzun, ama faiz yüksek
Konferansta konuşan Kodal, Türkiye'de konut alımının yüzde 97'sinin kredisiz bir şekilde yapıldığını, dolayısıyla alıcının kendisini finanse ettiğini söyledi.
Konut kredisinde vadelerin uzamasına karşın faizlerin hala çok yüksek olduğuna dikkat çeken Kodal, bunun Mortgage ile birlikte değişeceğini belirtti.
Ne dediler?
Zirvenin açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, mayıs ayında yurt dışında yapılan bir değerlendirmede İstanbul'un bir numaralı yatırım kenti olarak belirlendiğini ifade etti.
Zirveden çıkacak sonuçların İstanbul için iyi olacağına inandığını dile getiren Topbaş İstanbul'u 'kültürlerin ve medeniyetlerin buluştuğu kent' olarak tanımladı.
Financial Times Genel Yayın Yönetmeni ve Baş Ekonomisti Martin Wolf ise, ''Türkiye Avrupa'nın Yeni Yıldızı'' konulu bir sunum yaptı.
''Avrupa'nın yükselen yeni yıldızı derken soru işareti koyuyoruz. Evet, büyük ihtimalle ama yüzde 100 kesin de diyemiyoruz'' diye konuşan Wolf, şöyle devam etti:
''Basit ve acı gerçek, Türkiye 80'lerin ve 90'ların bir kısmını fena halde ziyan etmiş. Fakat politikada 2001'den beri iyiye doğru gidiş var. Eğer Türkiye istikrara kavuşursa, fırsatlardan yararlanabilirse büyük ölçüde zenginliğe kavuşabilecektir ve Avrupa'nın yanı başında çok büyük bir pazara katılabilecektir.''
''Mortgage bu pazarlarda gerçekten etkin olduğu zaman, konut piyasasını patlatacak, parlatacaktır." diyen Kodal, sistem gelince konut talebinin önümüzdeki 10 yıl içinde iki katına çıkacağını dile getirdi.
Mortgage için dış finansman ihtiyacı
Mortgage sistemini finanse etmek için para gerektiğini vurgulayan Kodal, şöyle devam etti:
"Ama bu para Türkiye'de yok. Dolayısıyla bizim dış yatırımı çekmemiz lazım. Dış fonları çekmemiz lazım. Burada kilit olan şey, acaba gerekli olan bu yatırımları çekebilecek miyiz?''
İstanbul'a Mega Center
Hollanda merkezli AM Development International'ın direktörlerinden Patrick Van Dooyeweert de, geçen yıl Kasım ayında Türkiye pazarına girdiklerini ve Türk Mall ile ortak olduklarını söyledi.
Türkiye'nin özellikle perakende piyasasında çok büyük fırsatlar sunduğunu belirten Dooyeweert, 150 bin metrekarelik bir alışveriş merkezi projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi. Dooyeweert, İstanbul'un coğrafi kalbinde, perakende mağazalar olacak şekilde Forum İstanbul Mega Center adını verdikleri yapının inşaat iznini almak üzere olduklarını anlattı.