Haberler

Bursa'daki tarihi çarşılara 3,5 trilyonluk prestij makyaj

Tarih: 16 Kasım 2007 Kaynak: Yeni Şafak
Sosyal ve ekonomik açıdan Bursa'nın kalbi olmasına rağmen yıllardır bakımsızlık çeken hanlar bölgesi, Osmangazi Belediyesi'nin çabalarıyla kentin prestij mekanları haline geliyor. Mayıs 2008'de tamamlanacak proje yaklaşık 3. 5 trilyon liraya mal olacak.

Sosyal ve ekonomik açıdan Bursa'nın kalbi olmasına karşın yıllardır bakımsızlık çeken Hanlar Bölgesi, Osmangazi Belediyesi'nin çabalarıyla kentin prestij mekanları haline geliyor.

Uzun Çarşı'ya modern bir görünüm kazandıran Osmangazi Belediyesi, kentin en eski çarşılarından biri olan Okçular Çarşısı'na da el attı.

Okçular Çarşısı üst örtü ve cephe düzenleme projesi bölgeyi modern bir alışveriş mekânına dönüştürecek. Ahşap ağırlıklı proje tarihi dokuyla bütünleşecek şekilde tasarlandı. Mayıs 2008'de tamamlanacak proje Osmangazi Belediyesi'ne yaklaşık 3. 5 trilyon liraya mal olacak.

Projeyi değerlendiren Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi Kayan Çarşısı'ndan Bakırcılar çarşısına kadar uzanan tüm bölgeyi yaya aksı haline getireceklerini ve bu hattı cazibe merkezine dönüştüreceklerini söyledi.

Hanlar Bölgesi'ne el atan Osmangazi Belediyesi, ilk iş olarak tarihi Uzun Çarşı'yı düzenledi. Bunun üzerine bölgedeki diğer çarşıların esnafları da çarşılarında benzer çalışmanın yapılması için Osmangazi Belediyesi'ne başvurdu.

Uzun Çarşı'nın devamındaki Okçular Çarşısı da, bu kapsamda Osmangazi Belediyesi'nin üzerinde çalıştığı yerler arasındaydı. Çarşı üst örtüsü ve cephe düzenlemeleriyle ilgili restorasyon ve rekontrüksiyon projeleri hazırlanarak Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunuldu. Kurul onayının ardından da ihaleye çıkıldı. İhaleyi Engin Çelik İnşaat Şirketi aldı.

Okçular Çarşısı üst örtü ve cephe düzenleme projesinin başlaması nedeniyle önceki gün tarihi çarşıda düzenlenen toplantıda proje esnafa anlatıldı ve çalışmaya destek istendi. Esnafların önemli bir bölümünün projeyi desteklediği ve büyük bir heyecan içinde olduğu gözlendi. Toplantıya; Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Bayram Vardar, ilgili bürokratlar, belediye ve işi üstlenen firmanın mimarları, kontrol mühendisleri ve sürveyanları, Çarşı Derneği Başkanı Muhsin Özyıldırım, bölgedeki diğer çarşıların dernek başkanları ve esnaflar katıldı. Toplantıda konuşan Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Bayram Vardar, deneyimli bir ekibin işi üstlendiğini söyledi ve esnafın da destek olması halinde resmi olarak tanınan sürenin çok öncesinde işin tamamlanacağını söyledi.

Vardar, "Burası kentin en yoğun noktalarından biri. Biz çalışırken esnafın uzun süreli kepenk kapatmasını da istemeyeceğiz. Ancak, esnafın bu çalışmalarda bizimle işbirliği yapmasını isteyeceğiz. Özellikle geceleri çalışarak esnafın mağduriyetini en aza indireceğiz" dedi.

Benzer bir çalışmanın Uzun Çarşı'da yapıldığını hatırlatan Başkan Yardımcısı Vardar, şu bilgileri verdi; "Uzun Çarşı'ya göre daha modern bir proje olacak. Ancak çalışma mekânı açısından işimiz biraz daha zor. Bazen projede öngörülenin ötesinde işler yapmamız gerekebilir. Bu süreci belediye, müteahhit firma ve esnaf olarak birlikte göğüsleyeceğiz. Sürecin sonunda biz bu tarihi çarşıyı çağdaş bir alışveriş mekânı haline getirmiş olacağız, siz esnaflar da daha güzel, daha kullanışlı ve iş hacmi açısından daha iyi işyerlerine sahip olacaksınız. "Uzun Çarşı Derneği Başkanı Muhsin Özyıldırım da, çalışmalar esnasında bir miktar zorluk yaşanacağına dikkat çekti ve "Özlediğimiz günler bugünlerdi. Biz 700 yıllık çarşıyız ama 3-5 yıllık alışveriş merkezlerine yenik düştük. Yaşayabilmek için bu projeye şiddetle ihtiyacımız var. Çalışmalara destek vererek bu süreci kısaltmalıyız. " dedi.

Toplantıya katılan Uzun Çarşı Dernek Başkanı İhsan Gür de Okçular Çarşısı esnafına destek verdi. Gür, sıkıntıların en aza indirilmesi için ekiplerle işbirliği yapılması çağrısında bulundu.

Konuşmaların ardından teknik ekipler projenin ayrıntılarını anlattı ve çarşı esnafının sorularını yanıtladı.

Alınan bilgiye göre, öncelik altyapıya verilecek. Ardından yaklaşık 320 metre uzunluğundaki çarşı, ortalama 35'er metrelik 9 ayrı bağımsız bölüm olarak ele alınacak ve bir bölüm tamamlanmadan diğerine geçilmeyecek. Bölgede tekrar kazı olmaması için çalışmanın öncesinde TEDAŞ, BUSKİ, TELEKOM ve BursaGaz gibi altyapı kurumlarıyla da iletişim kuruldu. Üst örtüyle birlikte çarşının cepheleri de tamamen standart hale getirilecek. Tamamen ahşap malzeme kullanılarak yapılacak çalışma kapsamında bölgenin iletişim ve enerji hatları da yenilenecek.

Çarşı üzerindeki tüm işyerleri ortak hat üzerinden ücretsiz telefon kullanabilecek. Tarihi çarşının konforunu artıran proje, Osmangazi Belediyesi'ne yaklaşık 3 trilyon 500 milyar liraya mal olacak. Mimar Şenol Şimşek tarafından hazırlanan projenin Mayıs 2008'de tamamlanması hedefleniyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.