Haberler

Duvarın Kendisi Olma Hali

Tarih: 16 Kasım 2007 Yazan: Semah Akdoğan


Fotoğraflar: Semah Akdoğan

1997 yılında FOL dergisinin 7. sayısında “Eğitimini Modernizmin aforizmaları arasında geçirmiş bir mimarın en çok duyduğu cümlelerden biri; yapının dış yüzünün, iç mekanın çözümlemesi sonucu kendiliğinden oluştuğu ve dış yüz için ayrıca uğraşmaya gerek olmadığıydı. Doğrusu kuşku verici bir önermeydi bu. Bir yapıya dair neredeyse tüm değerlendirmelerin dıştan başladığını gördükçe, bu önermenin doğru olamayacağı çıkıyordu ortaya. Her iki tarafın gerektirdiklerinden uzaklaşmadan iç ve dış için bir ortak çözüm olmalıydı. İşte bu düşünce, iç ve dışın ara kesitinde duran duvarı çok önemli bir mimari öğeye dönüştürüyordu. Başlangıçta doğrudan ve yalnızca mimarlıkla ilgili olan bu duvar meselesi dallanıp budaklandı ve benim en çok merak ettiğim ‘şey’ oldu. İki ayağı üzerinde doğrulup, düşey duruma geçmeyi yerçekimine inat becerebilen insan, kendisi olma haline bürünürken yine düşey bir üretim olan duvarı inşa etmeyi de öğrendi. Bulabildiği bütün malzemeleri kullanarak, en yüksek, en uzun, en kalın duvarları dikti. Başkalarının duvarlarını yıktı, kendine yeni duvarlar yaptı. Bugün hala ve kuşkusuz gelecekte de duvarlarla uğraşacağız: yapmak ve yıkmak için. İç ve dışın ara kesitini oluşturan duvar, genellikle önündeki ve arkasındakinden yola çıkan bir tanımlamayla anlaşılmaya, anlamlandırılmaya çalışılır. Oysa duvar inşa edildiği amacın yanı sıra kendisi olarak da öznel öneme sahiptir. Doğrusu asıl merak ettiğim de bu ‘kendisi olma’ halidir.” olarak bizlere tanımlamada bulunan Nevzat Sayın’ın “duvar” çalışması, projeler ve fotoğraflarla mimari bir tanıtım sergisi yerine, Bülent Erkmen’in bir kavramdan hareket etme önerisi üzerine Nevzat Sayın’ın yapılarının duvarlarından çekilen fotoğrafları ve bu duvarların kısacık açıklama metinleriyle ortaya çıkıyor.



10 yıl önceki bir yazının “duvarın kendisi olma hali”ne dönüşen ve Nevzat Sayın’ınTürkiye’nin farklı coğrafyalarında farklı işlevli yapılarından seçilen Cemal Emden tarafından fotoğraflanan, gizli küratörlüğünü ve tasarımını Bülent Erkmen yaptığı sergi 15 Kasım – 8 Aralık 2007 tarihleri arasında Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde izlenebilir.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.