Haberler

Boncuk Konulu İki Özel Sergi

Tarih: 20 Kasım 2007
     

Kadir Has Üniversitesi – Rezan Has Müzesi; Uluslararası Boncuk ve Boncuk İşleme Sanatı Konferansı kapsamında düzenlenen “Gönül Paksoy, Koleksiyondan Kreasyona Boncuk” ve “Trajectories” başlıklı iki muhteşem sergiyi sanatseverlerle buluşturuyor.

Gönül Paksoy, Koleksiyondan Kreasyona Boncuk Sergisi
Kadir Has Üniversitesi, Rezan Has Müzesi, Gönül Paksoy’un özel boncuk koleksiyonuna ev sahipliği yapacak. Prehistorik dönemlerden günümüze değin boncukların yanı sıra Paksoy’un tasarımlarının da yer alacağı sergi 22 Kasım 2007 - 23 Şubat 2008 tarihleri arasında Rezan Has Müzesi’nde ziyaret edilebilir.

İnsanın kültürel süreçlerinin önemli aşamalarından biri de kendini diğer insanlardan ayrı kılacak bireysel donanımlara sahip olma aşamasıdır. Bu donanımlardan biri ise süs eşyalarıdır. Boncuk ve boncuktan yapılmış kolyeler süs eşyalarının ilk örneklerini yansıtır. Başlangıçta büyü, tılsım gibi dinsel inanışlar çerçevesinde üretilen boncuk daha sonraları bu niteliklerini de koruyarak bir süs ve bir prestij eşyasına dönüşmüştür.

Gönül Paksoy Koleksiyonu’nda yer alan boncukların yapımında kullanılan malzemeler dönemlere göre farklı yoğunluklarda kullanılmış; kemik, yumuşakça kabuğu, taş, cam ve maden olarak beş grup altında toplanıyor. En ilkel boncuklar kemik veya yumuşakça kabuğundan yapılırken, yerleşik düzenle birlikte modern insanın değerli ve yarı değerli taşlarla, cam ve madenden de daha zarif ve daha estetik boncuklar ürettikleri bilinmekte

Paksoy Boncuk Koleksiyonu’nun en zengin ve çeşitlilik gösteren grubunu cam ve fayans boncuklar oluşturuyor.Cam boncuklar işlenmesi kolay ve ucuz bir malzeme olması nedeniyle özellikle demir çağında kullanılmış ve bu gelenek, teknolojik gelişimini de sürdürerek günümüze kadar gelmiştir.

Boncuğun aslında daha çok bir mezar armağanı olması koleksiyonlarda bu kadar yaygın olmasının ana nedenidir. İnsanlar ölülerini öteki dünyaya uğurlarken güzel görünmesini istemişler ve bu nedenle ölülerini takılarıyla, güzel kıyafetleriyle mezara koymuşlardır. Gönül Paksoy Koleksiyonu’nda en dikkat çeken ve sayıca da fazla olan boncukların Urartu - Doğu Anadolu kökenli olmasının da en büyük nedeni budur. Urartular ölülerini çoğunlukla yeraltına açtıkları oda mezarlara koyarlardı.

   

Trajectories
Cam boncuk sanatı 20. yy sonlarında, boncuk yapımı için gerekli malzemelere ulaşabilen, araştırmalar yaparak cam işleme sanatını öğrenen Amerikalı ve Avrupalıların bireysel çabalar ile başlamıştır. 1993 yılında Amerikalı cam boncuk sanatçılarından oluşan bir grup, Prescot Arizona’da, şu anda Boncuk Müzesi olan yerde ilk cam boncuk sergisini açtı.

O dönemde kurulan ve günümüzde uluslararası bir birlik halini alan Cam Boncuk Ustaları Birliği’nin ve Arizona Boncuk Müzesi’nin hazırladığı “Trajectories” başlıklı sergi, cam boncuklardan oluşuyor.

67 sanatçının eserlerinden oluşturulan “Trajectories”, Kadir Has Sanat Galerisi’nde Ocak ayının sonuna kadar devam edecek.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.