Haberler

Çevreciler isyanda: 110 golf sahası yolda

Tarih: 22 Kasım 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Bedia Ceylan Güzelce


Türkiye'de 110 kadar yeni saha yapılması bekleniyor. Ancak her bir saha 125 bin kızılçam ağaçlık bir alanı kaplıyor. 55 insanın yıllık su ihtiyacını bir günde tüketiyor...

Türkiye'de son dönemde gittikçe ağırlık kazanan golf turizmi, hararetli çevre tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Bu konudaki bazı rakamsal verilere bakmak, bu tartışmaların nedenini ortaya koyuyor. Bir golf sahası, 55 insanın yıllık su ihtiyacını bir günde harcıyor. Türkiye tarım ilacı kullanımının yedi katı golf sahalarında kullanılıyor. Tek bir golf sahası 125 bin kızılçamın dikilebileceği büyüklükte bir alanı kaplıyor. Golf sahalarındaki çimlerin bakımı için kullanılan tarım ilaçlarına oranla tarımda kullanılan ilaçların miktarı yedi kat daha az. Golf sahaları için hektar başına kullanılan yıllık ortalama pestisit (tarımsal ilaç) miktarı 14.5 kilogram civarındayken, tarımda hektar başına yıllık kullanılan ortalama pestisit miktarı 2.1 kilogram kadar. Şu anda yapımına devam edilen üç golf sahasının ikisi Belek'te, diğeri ise Side'de. 2007 yılında toplam 65 bin golf turistinin Türkiye'de golf sahalarına bıraktıkları kazanç ise 1 milyon 750 bin Euro. Bu rakamın içinde konaklama gibi kalemler ise bulunmuyor. Sadece saha kirası ile elde edilen bu rakam, Türkiye'nin yıllık turizm gelirinin 10 binde birinden daha az bir miktara denk geliyor.



Gelir 10 Binde Biri...
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yürütme ve Planlama Daire Başkanlığı'nın SABAH'a verdiği bilgiye göre, şu anki turizm trendlerinde golf turizmi elit bir turist kesimine hitap ediyor ve bu nedenle de yatırımcılar tarafından tercih ediliyor. Turizm kentlerinde büyük ölçekli planlar hazırlandığı için bölge planlamaları kabul edildikten sonra yatırımcı üstlendiği projenin içine ister golf sahası ister otel isterse her ikisini birden yapabiliyor. Yatırımcıya tanınan projeye bağlı olarak belirlenen sürelerde, turizm trendlerinin değişmesi halinde yatırımcı da planlarında değişiklik yapabiliyor. Bu nedenle yapılması planlanan saha sayısı 90 ile 110 arasında değişecek gibi görünüyor.

20 Bin Futbol Sahası
Türkiye'de şu an faaliyet gösteren 13 golf sahası var. Son dönemlerde önemli bir yatırım alanı olarak görülmeye başlayan golf sahaları için önerilen yeni yatırım bölgeleri arasına Şanlıurfa, Harran ve Gaziantep de girdi. Önerilen toplam 110 saha yaklaşık 20 bin futbol sahası yani 8 bin 250 hektarlık bir alanı kapsıyor.

Golfe dünya nüfusu kadar su harcanıyor
Yılda ortalama 65 bin turiste hitap eden golf sahaları büyük kentlerin suyunu içmeye devam ediyor. Bir golf sahasının günlük su ihtiyacı ortalama iki bin ton. Antalya ve İstanbul'daki toplam 13 golf sahası günde minimum 26 bin ton su harcıyor. Bu da Ankara'nın yaz aylarında günlük su ihtiyacının kırkta birinden fazlasına, İstanbul'un ise 80'de birine tekabül ediyor. Bir yılda ortalama 20 bin insanın su ihtiyacını harcayan tek bir golf sahasının günlük kirası ise 70 Euro. Oyunun yaklaşık dört saat sürdüğü golf sahasında bir günde 200-250 kişi golf oynayabiliyor. TEMA'nın verdiği bilgilere göre, yedi milyarlık dünya nüfusunun günlük su ihtiyacı ile, bütün dünyadaki golf sahalarının sulanması ve bakımı için harcanan miktar aynı: 547 milyon metreküp. Bir başka deyişle golf sevdası yüzünden bir dünya nüfusu kadar su daha harcanıyor. Tayland'da 60 bin köylünün tarım arazisinde kullandığı su miktarı olan 6 bin beş yüz metreküp su miktarı ile ülkedeki bir golf sahasının günlük su kullanımı da yine aynı miktarda.

Saha için izin aldı ama balıkçıyı 'aşamadı'
Amerikalı emlak kralı Donald Trump, İskoçya'nın batısında dünyanın en büyük golf sahasını yapmak için izin aldı, ancak çevreciler karara ateş püskürüyor. Kumsallarıyla ünlü Aberdeenshire bölgesinin meclisi önceki gece ABD'li milyarderin 566 hektarlık bir alana golf sahası kurmasını onayladı. 4'e karşı 7 oyla alınan karar büyük tepki görürken Trump, karardan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. 5 yıl sürecek ve 1 milyar sterline mal olması beklenen inşaatla birlikte "dünyanın en gelişmiş golf alanına" imza atacaklarını belirten Trump, "Bu muhteşem bir zafer. Kendimi çok iyi ve mutlu hissediyorum" dedi.

İkna Edemedi
Bölgenin alt yapı komitesi tarafından da onaylanması gereken proje 18 delikli iki büyük golf sahasını içeriyor. Projede ayrıca bir otel, eğitim merkezi, bin kadar bungalov cinsi ev ve 500 de özel daire yer alıyor. Trump saha sayesinde 6 bin kişiye iş imkânı doğacağını da savunuyor. Trump'ı çevreciler dışında zorlayan bir diğer kişiyse, alanın hemen köşesinde 9 hektarlık arsası olan Michael Forbes adlı balıkçı. Çiftliğin atalarından kaldığını söyleyen Forbes, beslediği hayvanlardan da uzak kalmak istemiyor. ABD'li milyarderse, balıkçıyı direnerek arsanın parasını daha da artırmaya çalışmakla suçluyor.

'Su yok saha yapılıyor'
TEMA Vakfı başkanı Hayrettin Karaca, golf sahalarının ormanların tahrip edilerek yapılmasına tepki göstererek şunları söylüyor: "Ankara'da su yok, hâlâ golf sahası yapılmak isteniyor. Golf sahasını yapanlar fakirin ekmeğine bir şey ilave edebiliyorlar mı? Susuzluğu giderebiliyorlar mı? Suyun geri dönüşü de şakası da yok artık. Gelişmiş ülkeler artık Endonezya, Malezya gibi gelişmekte olan ülkelerin kaynaklarını kullanarak, buralarda golf sahaları yapıyorlar."

'Kesilen ağaç sayısı 5 bin'
Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu '200 bin ağaç kesiliyor' iddialarına karşılık kesilen ağaç sayısının beş bin olduğunu savundu. Ağaoğlu ayrıca Türkiye Golf Federasyonu'nun da golf sahalarının yapımına dair herhangi bir yaptırımı olmadığını da ifade etti. Federasyonun yaptığı açıklamaya göre, 18 delikli ortalama bir golf sahasının en az 750 bin metrekare araziye sahip olması gerekirken, seçilecek arazinin 50 yıllık meteorolojik değerlendirmelerinin de yapılması gerekiyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.