Haberler

Taslak hazırlandı, Kocaeli'nde belediye sayısı 45'ten 9'a iniyor

Tarih: 26 Kasım 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Mehmet Güler
Kocaeli'ndeki belediyelerin birleştirilmesi için başlatılan çalışma sona yaklaştı. Buna göre, Darıca dışındaki tüm belde belediyeleri kapatılıyor. Merkezdeki beldeler İzmit Belediyesi bünyesinde birleşecek.

Karamürsel, Kandıra, Derince, Körfez, Gölcük ve Gebze belediyeleri, olduğu gibi duracak, beldeler de bu belediyelere bağlanacak. Böylece Kocaeli'nde 45 olan belediye sayısı 9'a düşmüş olacak.

Kocaeli, tüm sınırları büyükşehir belediyesine bağlı olan İstanbul'dan sonra ikinci il konumunda. Çoğunlukla siyasi gerekçelerle köylerde bile belediye kurulması sonucu Kocaeli'nde halen 45 belediye bulunuyor. Geçen yerel seçimlerden sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kurulması ile belde belediyeler atıl duruma geldi. Sürekli zarar eden ve hizmet üretemeyen bu belediyelere yönelik olarak AK Parti bir çalışma yaptı. Belediyelerin birleştirilmesi için yapılan çalışma tamamlanarak, bir taslak hazırlandı. AK Parti Kocaeli Başkan Vekili Necdet Eksen tarafından açıklanan taslağa göre 45 olan belediye sayısı 9'a düşüyor.

Taslağa göre Akçat, Yalakdere, Kızderbent, Dereköy ve Ereğli beldeleri Karamürsel Belediyesi'ne; Değirmendere, Halıdere, Hisareyn, Yazlık, İhsaniye ve Ulaşlı beldeleri Gölcük Belediyesi'ne; Çayırova, Dilovası, Şekerpınar ve Tavşancıl beldeleri, Gebze Belediyesi'ne; Hereke ve Kirazlıyalı beldeleri de Körfez Belediyesi'ne bağlanacak. Derince ve Kandıra, bağlı belde olmadığı için mevcut statülerini koruyacak. Darıca Belediyesi, Kocaeli'ndeki tek belde belediyesi olacak. Bekirpaşa, Saraybahçe, Acısu, Akmeşe, Alikahya, Arslanbey, Bahçecik, Hikmetiye, Eşme, Karşıyaka, Köseköy, Kullar, Kuruçeşme, Maşukiye, Sarımeşe, Suadiye, Uzunçiftlik, Uzuntarla, Yeniköy ve Yuvacık beldelerinin birleşmesiyle İzmit Belediyesi kurulacak. Belediyeleri birleştirme taslağı, diğer parti teşkilatları ve sivil toplum örgütlerinin bilgisi alındıktan sonra netleştirilecek. Şimdi kapatılacak belediyelerden daha fazla, kurulacak İzmit Belediyesi'ne AK Parti'nin kimi aday göstereceği merak ediliyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.