Haberler

İBB "ıslah"a önem vermiyor

Tarih: 27 Kasım 2007 Kaynak: Cumhuriyet
Islah edildiği açıklanan derelerin bile taştığına dikkat çeken uzmanlar, yatırımlarda "bilimsel kriterler yerine siyasi tercihlere göre karar alınmasına" karşı çıkıyor. İBB Meclisi CHP Denetim Komisyonu Üyesi Yeğin, İSKİ'nin ihalelerinin neredeyse yarısının İhale Yasası'nın 21/b maddesine göre yapıldığını anımsatarak, bu maddenin uygulanması için beklenmedik koşulların oluşması gerektiğine dikkat çekti.

İstanbul Haber Servisi - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bugüne kadar 68 derenin sadece 21'ini ıslah edebildi. Gerekli gereksiz onlarca yatırıma milyonlarca YTL harcamaktan çekinmeyen İBB, yurttaşları mağdur eden dere taşmaları sorununa gereken ilgiyi göstermemekle eleştiriliyor.

Her yağmurun ardından kentte yaşanan su baskınlarını, "Böyle yağmur 50 yılda bir olur, su baskınları doğal" sözleriyle savunan İBB yetkilileri, kentteki derelerin ıslahı konusuna kamuoyunun beklediği özeni göstermiyor. 5216 sayılı Büyükşehir Yasası yürürlüğe girene kadar DSİ'nin sorumluluğunda olan dere ıslahı yetkisi, 2004 yılında büyükşehir belediyelerine verildi. Bu kapsamda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de aciliyet taşıyan bazı derelerin ıslahını İSKİ'ye devretti. İSKİ ise 3 yıl içinde kentteki 68 derenin 21'ini ıslah etti, 19 derenin ıslah çalışması sürüyor, 13'ünün ıslahı planlanıyor. Kentin altyapısının ihtiyaçlar ve nüfusla doğru orantılı olarak yapılmadığı için, yağışlı mevsimlerde sel baskınları kaçınılmaz olduğuna işaret eden İBB yetkilileri, ıslah çalışmalarında öncelikli olarak su taşkınlarına sebep olan dereler ile atıksu taşıyan derelere öncelik tanındığını belirtti. Yetkililer, "Çalışmalar neticesinde yıllardır 6205 noktada yaşanan sel baskınları 100'ün altına indirildi. 141 kronik problemli nokta sayısı da 20'nin altına düşürüldü" açıklamasını yaptı. Bu açıklamalara karşın geçen ay Alibeyköy'de yaşanan sel felaketi henüz akıllardan çıkmadı. 49 milyon YTL'ye ıslah edilen Alibeyköy Deresi, yağmurda yine taşmıştı.

İhaleler yandaşlara
İSKİ'nin geçen yıl yaptığı ihalelerin büyük bir kısmını, küçük Dilara 'nın ölümüne neden olan Tavukçu Deresi Islah Projesi'yle gündeme gelen MVM Turizm ve Tic. Ltd. Şti. aldı. 2005-2006 arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ'den toplam bedeli 91 milyon YTL olan altı ihale alan şirket, Bilal ve Osman Şahin 'e ait. Milli Türk Talebe Birliği'nde çeşitli görevlerde bulunan Bilal Şahin, Başbakan Tayyip Erdoğan ile birlikte Birlik Vakfı'nın kurucuları arasında yer alıyor. Kalyon İnşaat da birden fazla ihale alan firmalardan biri olarak dikkat çekiyor. Şirketin sahibi Hasan Kalyoncu da aynı vakfın kurucularından.

İBB Meclisi CHP Denetim Komisyonu Üyesi Cemal Yeğin, İSKİ'nin ihalelerinin neredeyse yarısının İhale Yasası'nın 21/b maddesine göre yapıldığını anımsatarak, bu maddenin uygulanması için beklenmedik koşulların oluşması gerektiğine dikkat çekti. Yeğin, "İSKİ ihaleleri ile ilgili öngörüler vardır. Bunların hiçbiri beklenmedik projeler değildir. Hepsinin bütçelerde, uygulama planlarında karşılıkları ayrılmıştır. Bu maddeyle ihaleler bilinen firmalara veriliyor. Bu yollarla firmalara sermaye aktarılıyor. Derelerin taşması kesin bu nedenle oluyor diyemem. Çok teknik bir konu. Ancak 'Islah edildi, sorun yaşanmayacak' denilen yerlerde hâlâ su baskınları oluyor" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.