Haberler

Prof.Dr. Gündüz Özdeş Ansına

Tarih: 27 Kasım 2007 Yazan: Burcu Öztaşkın
23 Kasım 2006’da kaybettiğimiz İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanları'ndan, Mimarlar Odası İlk Genel Başkanı Prof. Gündüz Özdeş’in vefatının birinci yılı nedeniyle, İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü, 26 Kasım Pazartesi günü bir "Anma Toplantısı" düzenledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü'nün, Taşkışla binasında düzenlediği Prof. Gündüz Özdeş’i Anma Toplantısı, Şehir ve Bölge Planlaması Bölüm Başkanı Nuran Zeren Gülersoy ve Fakülte Dekanı Prof.Dr. Cengiz Giritlioğlu’nun açılış konuşmaları ile başladı. Özdeş’in yaşamından kesitler sunan fotoğraf sunumunun ardından, yapıtlarının gösterimine geçildi.

Ailesi, arkadaşları ve öğrencilerinin katıldığı toplantıda Aydın Boysan’dan Hande Suher’e, Ayten Çetiner’den İsmet Kılınçaslan’a pek çok konuk Özdeş ile ilgili anılarını ve düşüncelerini paylaştılar. Toplantı Özdeş’in resimlerinden ve yapıtlarından örnekler içeren sergi açılışı ile sona erdi.

Prof. Gündüz Özdeş Hakkında
16 Mart 1922 yılında Kırşehir’de doğdu. 1939’da Ankara Erkek Lisesi’ni bitirerek İstanbul Yüksek Mühendis Okulu’na girdi ve 1946 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde Şehircilik Kürsüsü’nde asistan olarak göreve başladı. 1952 yılında doçent ve 1962 yılında profesör ünvanını aldı. 1966 - 1968 yılları arasında Mimarlık Fakültesi Dekanlığı görevini üstlendi.

1959'da Pennsylvania Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yaptı. Skidmore Owings and Meril Firması’nın New York Bürosu’nda şehircilik ve mimarlık konularında çalıştı.

TMMOB Mimarlar Odası’nın kuruluşunda ve gelişiminde önemli yeri vardır.

1973 - 1982 yılları arasında Şehirsel Bölgeler ve Ulaşım Kürsüsü Başkanlığı, 1982 - 1986 yılları arasında Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Başkanlığı yaptı. Sekiz yıl Üniversite Senatosu Üyeliği, Fen Bilimleri Enstitüsü Kurul Üyeliği, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İskan ve Şehircilik Enstitüsü Üyeliği görevlerinde bulundu. 1986 tarihinde emekli oldu.

Akademik Çalışmaları
Tunus Nazım Planı Semineri’nde Türkiye Delegeliği (1950), NATO Bilimsel Araştırmalar Bölümü Türk Delegasyon Üyeliği (1975), TÜBİTAK ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu mimari danışmanlığı yaptı.

Birincilik Ödülleri
Uluslararası İzmir Ana İmar Planı Yarışması (K.A. Aru ve E. Canpolat ile),
Ataköy - Baruthane İmar Planı Yarışması (K. Akınay ve İ. Pınarer ile),
Safranbolu - Karabük İmar Planı Yarışması,
İstanbul Tarlabaşı Çevre Düzenlemesi şehircilik yarışması,
Ankara Fidanlık Mahallesi mimarlık yarışması (L. Eser ve İ. Pınarer ile),
İzmit Belediyesi ve Oteli mimarlık yarışması (K.A. Aru ve K. Söylemezoğlu ile),
İzmit Spor ve Sergi Sarayı mimarlık yarışması (A. Tayınan ile).

Mimarlık ve Kentsel Tasarım Uygulamaları
Kabataş Azak Apartmanı, Pendik’te Turistik Lojmanlar, Edirne İş Bankası ve Lojmanları, Kırklareli’nde İş Bankası ve Lojmanları, Tübitak Marmara Araştırma Enstitüsü, Ankara’da Tübitak Genel Sekreterlik Binası, Şile’de Dostlar Yapı Kooperatifi, Halkalı Toplu Konut Alanı ve Konut Projeleri, Halkalı Toplu Konut Alanı Sosyal Kültürel Eğitim ve Sağlık Tesisleri Projesi, Anatepe (Ataşehir) Toplu Konut Alanı Projeleri.

Şehircilik Uygulamaları
Malkara İmar Planı (K.A. Aru ile), Turhal İmar Planı (K.A. Aru ile), Tokat İmar Planı (K.A. Aru ile), İzmit İmar Planı (K.A. Aru ile), Gaziantep İmar Planı, Kars İmar Planı, Sivrihisar İmar Planı, Anamur İmar Planı, Gölcük İmar Planı, Reyhanlı İmar Planı, Antakya İmar Planı, Büyükada İmar Planı, Pehlivanköy İmar Planı, Söğüt İmar Planı, Göynük İmar Planı, İnegöl İmar Planı, Karabük İmar Planı, Safranbolu İmar Planı, Gebze İmar Planı, Silifke Cennet Tatil Köyü, İstanbul Eminönü Fatih 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, İstanbul Eminönü Fatih 1/5000 ölçekli Uygulama İmar Planı, İstanbul-Beyoğlu, İstiklal Caddesi Yaya Bölgesi Düzenleme Projesi.

Başlıca Eserleri
Edirne İmar Planı'na Hazırlık Etüdü (1949), Türk Çarşıları (1953), İmar Planlama Çalışmaları Çizim Tekniği (K.A. Aru ile - 1955), Şehircilikte Tasarım Teknikleri (1962), Şehirciliğe Giriş ve Toplum Ölçeği (1962), Şehir Bölgeleri (1972), İstanbul’un Altı Karakteristik Mahallesinde Sosyal Doku Araştırması (1980).

Ayrıca ulusal ve uluslararası toplantılarda sunulan ve yayınlanan 29 bildiri / makalesi bulunmaktadır.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.